Pieczona ryba z nadzieniemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 ryba sredniej wielkosci (fladra, karp, pstrag),100 g ugotowanej ryby bez osci,5 swiezych czerwonych papryczek chilli,5 suszonych czerwonych papryczek chilli,maly kawalek swiezego imbiru lub 1/2 lyzki w proszku,2 pomidory,2 cebulki dymki,8 zabkow czosnku,3 lyzki oleju,1 lyzka pasty krewetkowej,1 lyzeczka soli,do przybrania swieze czerwone papryczki chilli, zielone listki.1. Rybe oczyscic, usunac wnetrznosci, glowy nie odcinac. Ponizej glowy naciacskore i podwazajac nozem usunac kregoslup.2. Suszone papryczki chilli namoczyc na 5 min. Swieze papryczki oplukac, pokrajac drobno usuwajac nasionka. Imbir posiekac.3. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju i podsmazyc swieze chilli wraz z pastakrewetkowa.4. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokrajac, usunac pestki.5. Gotowana rybe, suszone i swieze chilli, paste krewetkowa, imbir, sol i pomidory zmiksowac.6. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc zmiksowana paste, nadziac nia rybe.7. Przygotowana rybe zawinac w folie aluminiowa i upiec na grillu lub w piecyku(15-20 min).8. Czosnek obrac, pokroic w plasterki, lekko przyrumienic na oleju, dymke drobno pokroic.9. Rybe po upieczeniu odwinac, przybrac kwiatkani z czerwonej chilli i swiezymilistkami. Posypac przyrumienionym czosnkiem i pokrajana dymka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 34.
atavm