Sola po florenckuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.700 g filetow w soli,700 g surowych lisci szpinaku,250 ml bialego wytrawnego wina,50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,60 g masla,szczypta galki muszkatolowej,sol, pieprz.Sos:60 g masla,50 g maki,500 ml mleka.1. Filety przekroic w poprzek na polowe.2. Szpinak umyc. Ugotowac w duzej ilosci osolonej wody (ok. 7 min). Odcedzic,odcisnac i podsmazyc 5 min na polowie roztopionego masla. Zdjac z ognia.Odstawic.3. Na zimnej patelni ulozyc filety. Posolic, doprawic pieprzem, dodac resztemasla i wino. Zagotowac. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu 10 min.Zdjac z ognia. Odstawic. Z podanych skladnikow przyrzadzic sos beszamelowy,ktory polaczyc z wywarem pozostalym z gotowania ryby. Dodac sol, pieprz igalke muszkatolowa. Wymieszac starannie i zagotowac.4. Na dnie zaroodpornego naczynia ulozyc warstwe filetow. Pokryc beszamelem.Nalozyc warstwe szpinaku. Pokryc beszamelem. Na nim ulozyc kolejna warstwefiletow, beszamel itd. Ostatnia warstwe musza stanowic filety pokryte beszamelem.5. Posypac parmezanem. Zapiekac w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku, dopokiparmezan sie nie zarumieni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 30.
atavm