Zupa bananowa z wiorkami kokosowymiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.500 ml mleka kokosowego (patrz w "ogolne"),500 ml mleka,4 banany,1 cytryna,1 pomarancza,1/2 lyzeczki cynamonu,1 lyzeczka cukru.Przybranie:1 banan,16 migdalow,4 lyzeczki wiorkow kokosowych.1. Banany obrac, pokroic w kawalki, wlozyc do miski, skropic sokiem cytrynowym(by nie sciemnialy).2. W garnku wymieszac mleko z mlekiem kokosowym, dodac cynamon, zagotowac iostudzic.3. Do chlodnego mleka dodac sok pomaranczowy, 1 lyzke cukru (cukru mozna dodacwiecej) i zmiksowac razem z bananami. Wstawic do lodowki.4. Migdaly sparzyc wrzatkiem, wlozyc na chwile do zimnej wody, obrac ze skorki.Pokroic w paseczki o przekroju zapalki. Wlozyc do nagrzanego piekarnika ilekko zrumienic.5. Banany obrac (tuz przed podaniem), pokroic w plasterki, skropic sokiem cytrynowym. Dobrze ochlodzona zupe przybrac plasterkami banana, posypac wiorkami kokosowymi, cynamonem i migdalami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 90.
atavm