Zur z kartoflamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.300 ml zakwasu na zur,1/2 malego selera,1 por,250 g kielbasy,1 lyzeczka smalcu,2 zabki czosnku,1 lisc laurowy,1 lyzeczka majeranku,ziele angielskie, sol, pieprz,1 l wody,500 g kartofli,maslo do polania kartofli.Zakwas na zur:100 g zytniej maki razowej,500 ml wody,2 zabki czosnku,skorka z razowego chleba.1. Przygotowac zakwas: make dokladnie wymieszac z ciepla, przegotowana woda.Dodac czosnek i skorke z razowego chleba. Wlac do sloja, obwiazac gaza, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni.2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Zalac zimna woda, ugotowac wywar.Odcedzic i z powrotem wlac do garnka. kielbase pokroic w plasterki, podsmazyc na 1 lyzeczce smalcu.3. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic.4. Do goracego wywaru wlac zakwas, dodac ziele angielskie, pieprz i lisc laurowy. Gotowac 5 min. Wlozyc podsmazona kielbase i czosnek roztarty z sola. Posypac majerankiem, gotowac jeszcze 5 min.5. Goracy zur podawac z kartoflami z wody, polanymi stopionym maslem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 36.
atavm