Croque madame według Jacquesa Pepin.pdf

(35 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Croque madame według Jacquesa Pepin
ilość osób: 1
trudność: łatwe
Składniki
2 kromki pszennego chleba
łyżka miękkiego masła, w razie potrzeby więcej
2 lub więcej plasterków szwajcarskiego żółtego sera (gruyère’a lub ementalera), grubości 0,3
mm
kilka plastrów pieczonego kurczaka, grubości 0,3 mm
łyżeczka posiekanego szczypiorku
sos tabasco (dowolnie)
Przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Chleb posmarować z jednej strony masłem. Na posmarowanej
stronie ułożyć starannie żółty ser. Na jednej kromce położyć pokrojonego kurczaka, posypać
posiekanym szczypiorkiem i skropić sosem tabasco do smaku. Przykryć drugą kromką chleba
tak, aby powstała warstwa z sera i kurczaka. Równomiernie posmarować masłem z obu stron.
Położyć kanapkę na blasze.
Piec 10 minut, aż spód nabierze złocistej barwy. Przewrócić na drugą stronę i zapiekać jeszcze 5
minut, aż kanapka równomiernie się zrumieni. Podawać na gorąco. Przed podaniem na
przystawkę, odciąć brzegi i pokroić w trójkąty.
Na podstawie programu "Julia i Jaques gotują w domu" opracowała Małgorzata Samborska
© Julia Child i Jacques Pepin
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 17:47
230697409.001.png 230697409.002.png 230697409.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin