Karczochy a la Jacques Pepin.pdf

(36 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Karczochy a la Jacques Pepin
ilość osób: 1
trudność: łatwe
Składniki
cytryna przekrojona na pół
miąższ (2-3 łyżki) ugotowanego karczocha
¼ łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
¼ łyżeczki posiekanej drobno szalotki
oliwa
świeżo zmiażdżony pieprz
sól
Przygotowanie
Karczoch opłukać zimną wodą, aby usunąć piasek. Ostrym nożem obciąć wierzchołek liści.
Przeciętą powierzchnię przetrzeć połówką cytryny, aby zapobiec zmianie koloru. Nożycami
kuchennymi obciąć po centymetrze z wierzchołków pozostałych zewnętrznych liści, aby usunąć
ostre kolce. Przetrzeć cytryną. Odkroić łodygę z piętką. Usunąć wszelkie drobne liście. Przetrzeć
podstawę połówką cytryny.
Do garnka wlać pięciocentymetrową warstwę wody. Wstawić koszyk do gotowania na parze.
Włożyć karczochy wierzchołkiem do dołu. Szczelnie przykryć i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć płomień tak, aby woda lekko się gotowała. Gotować na parze 35-45 minut.
Sprawdzić, czy karczoch jest miękki, wbijając w denko czubek noża. Wyjąć z koszyka i odstawić
na bok, do ostygnięcia. Łyżeczką cierpliwie zeskrobać jadalny miąższ z zachowanych liści. Z
jednego karczocha można uzyskać 2-3 łyżki. Dodać estragon, szalotki i obficie skropić oliwą.
Doprawić świeżo zmiażdżonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać widelcem. Ułożyć na
dnie karczocha i podawać na liściu sałaty głowiastej, przybrane gałązką koperku.
Na podstawie programu "Julia i Jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata Samborska
© Julia Child i Jacques Pepin
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 17:46
230697413.001.png 230697413.002.png 230697413.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin