Pączusie z wisienką.doc

(69 KB) Pobierz
Pączusie z wisienką

Pączusie z wisienką 

Przygotowanie: 40 min

Oczekiwanie: ok. 40 min

Kaloryczność: 200 kcal/porcja


Składniki na 30 porcji
 

7 dag drożdży

 

 

1/2 kg mąki

 

 

1/2 kostki masła

 

 

1/2 szklanki mleka

 

 

7 żółtek

 

 

szklanka cukru pudru

 

 

torebka cukru waniliowego

 

 

szklanka słodkiej śmietanki

 

 

słoik wisienek koktajlowych

 

 

tłuszcz do smażenia

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i wystudzić.

 

 

 

 

2.

Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę, ubite żółtka, zmiksować.

 

 

 

 

3.

Dodać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Wlać przestudzone masło, wyrobić.

 

 

 

 

4.

Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić je na 3?4 porcje, uformować wałki, pokroić w plastry. ?Na każdym kłaść po osączonej wisience, zlepiać kulki, ogonki zostawiając na zewnątrz. Smażyć na gorącym tłuszczu. Osączyć, posypać resztą cukru.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin