Sernik z wiśniami
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
kostka margaryny (25 dag)
pół szklanki cukru
szczypta soli
nadzienie:
30 dag mrożonych wiśni bez pestek
75 dag zmielonego tłustego sera twarogowego
półtorej szklanki cukru pudru
3 jaja
2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
Budyń waniliowy WINIARY
2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY
Na początku przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolicę, dodaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, sól, margarynę i wszystko posiekaj nożem. Żółtka roztrzep z 3 łyżkami wody, wylej na mąkę, szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki.
Przygotuj nadzienie: wiśnie rozmroź i osącz. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie z jajkami. Budyń wymieszaj z mlekiem i stopniowo wlewaj go do sera, cały czas mieszając. Na końcu wymieszaj wszystko z olejem.
Tortownicę starannie wysmaruj margaryną. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj 3/4 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Na dnie rozłóż owoce i przykryj je dokładnie masą serową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój specjalnym radełkiem na wąskie paski i na masie serowej ułóż z nich kratkę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 45-60 minut.
walbe