Czekoladowy tort cioci.rtf

(8 KB) Pobierz
Czekoladowy tort cioci

Czekoladowy tort cioci

 

Składniki na 10 porcji:

25 dag masła

3 czubate łki kakao

szklanka cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

4 jaja

szklanka mąki

łeczka proszku do pieczenia

2 łki koniaku lub rumu

masło i tarta bułka do formy

poncz:

szklanka mocnej herbaty

łka cukru

kieliszek rumu

pomarańcza

krem:

3 jaja

szklanka cukru

25 dag masła

4 łki kakao

pół tabliczki gorzkiej czekolady

do dekoracji i sosu:

czekoladki

starta czekolada

6 łek skondensowanego słodzonego mleka

 

Masło, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao zalej 6 łkami wody, całość podgrzej, aż się rozpuści i odstaw do przestygnięcia, odlewając pół szklanki osobno.

 

Gdy masa na ciasto przestygnie, wbij żółtka, wsyp mą przesianą z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej koniak albo rum i dodaj pianę ubitą z białek. Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą buł i wstaw je na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 

Jajka na krem ubij z cukrem na parze i ostudź. Masło utrzyj z dodawaną po łce ostudzoną masą jajeczną oraz wymieszaj z kakao i czekoladą startą na grubej tarce. Do osłodzonej cukrem szklanki mocnej herbaty dodaj rum i skórkę startą z połowy pomarańczy.

 

Dwa blaty z przekrojonego w poprzek ciasta nasącz ponczem i przełóż kremem czekoladowym. Odlaną do szklanki masą kakaową polej wierzch i boki tortu, ozdób go startą czekoladą i czekoladkami.

 

Tort ten podaje się z sosem ze słodzonego skondensowanego mleka, posypanego czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin