Bigos szwedzki.pdf

(55 KB) Pobierz
Bigos szwedzki
Bigos szwedzki
Składniki
Przepis
50 dag ziemniaków 35 dag
gotowanego mięsa wołowego 2
średnie cebule 5 łyżek masła
szczypta sproszkowanego ziela
angielskiego sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki masła. Przesmażyć na nim ziemniaki.
Polać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do
miękkości. Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Zeszklić na 1 łyżce masła. Gotowaną wołowinę
zmielić wraz z cebulą w maszynce do mięsa.
Przesmażyć na reszcie masła przez ok 3 min. Mięso
połączyć z ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem i
sproszkowanym zielem angielskim. Dokładnie
wymieszać. Podawać obłożony sadzonymi jajkami
(po 2 na każdą porcję)
Komentarze:
Przemek w dniu 2006-06-29 napisał(a):
To nie jest zaden bigos ten przepis co podales.W Szwecji tez jest bigos z kapusty ale
podaje sie go tylko w Swieta Bozego Narodzenia i nie ma duzo wspolnego ze smakiem
polskiego bigosu.
Ten przepis co napisales to poprostu "Pytt i panna" a wiec siekanka z miesa i kartofli. Ja
wiem ze ziemniaki powinny byc juz ugotowane a mieso upieczone lub tez ugotowane.Z
reguly sa to resztki z obiadu ktore sie odsmaza w dniu nastepnym.
To wszystko juz na zimno kroimy w kostke i smazymy z cebula.Do tego dodaje sie
smazone jajko w calosci,nie ubijane i plasterki burakow w occie.
Smacznego " smaklig måltid " Przemek Szwecja
grazyna w dniu 2006-11-01 napisał(a):
Masz racje Przemek, ja zalozylam "szwedzka kuchnie" na tej stronie3 lata temu, zeby
rodacy i znajomi sprobowali inne smaki. Nagle pojawilo sie wielu ekspertow ktozy
"wkladaja" co sie nie da jako "szwedzka kuchnia". Nie wiem co z tym zrobic.Jak
wytlumaczyc ludziom, ze tylko szwedzkie przepisy maja byc pod ta rubryka???Pyt i
panna to jest danie tak jak piszesz z resztek. Jak sie chce zrobic bardziej luksusowe to
smazy sie surowe ziemniaki pokrojone w kostke + cebule, jak zmieknie dodaje sie
jakiekolwiek resztki gotowanego/smazonego miesa + kielbasy + boczek/bacon,
oczywiscie pokrojone w kostke. Doprawia sie pieprzem i sola. Podaje sie
z talarkami konserwowych burakow slodko kwasnych i sadzonym jajkiem(zoltko ma
splywac na danie). Sol i pieprz do smaku i to jest "Pytt i panna" Pozdrawiam.
776639.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin