Wigilijne uszka.txt

(0 KB) Pobierz
Wigilijne uszka

Sk�adniki

Ciasto
1 szklanka m�ki
1 jajko

Farsz
2 cebule
gar�� suszonych grzyb�w
1 �y�ka mas�a

Przyprawy: s�l, pieprz


Ciasto

1. Zagnie� ciasto z m�ki, jajka i letniej wody

Farsz

1. Namocz grzyby, ugotuj je w tej wodzie odced� i posiekaj
2. Obierz cebule, posiekaj i podsmarz na ma�le
3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku

Uszka

1. Rozwa�kuj cienko ciasto na powierzchni posypanej m�k�
2. Potnij na kwadraciki
3. Na ka�dym na�� ma�� �y�eczk� farsz i zagnij po przek�tnej
4. Starannie zlep ko�ce a potem przeciwleg�e brzegi - najlepiej wyobrazi� sobie, jak takie uszko powinno wygl�da� i to zrobi�
5. Uszka gotowa� we wrz�cej osolonej wodzie.

Je�eli gotujemy wcze�niej ni� podajemy i uszka ostygn� - warto po�o�y� je na sitko i przela� wrz�tkiem.
Podawaj z barszczem, Im wi�cej uszek w talerzu tym lepiej dla biesiadnik�w 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin