Ryba po grecku.txt

(0 KB) Pobierz
Ryba po grecku

Sk�adniki:

kg filet�w z dorsza
5 �rednich marchwi lub 4 du�e
4 �rednie cebule
2 du�e korzenie pietruszki
1 seler
sok z 1/2 cytryny
2 ma�e koncentraty pomidorowe w puszeczkach
olej
m�ka
bulion kostka
ocet winny
natka pietruszki

Przyprawy: s�l, pieprz, cukier, 3 li�cie laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Sos

1. Obierz warzywa, posiekaj na grubej tarce.
2. Cebul� posiekaj dosy� drobno i zeszklij na patelni na �y�ce oleju.
3. Dodaj koncentrat i  starte warzywa, przyprawy, p� �y�eczki cukru
4. Rozr�b w szklance bulion i wlej do warzyw - powinienie� uzyska� konsystencj� sosu
5. Du� pod przykryciem ok. 30 minut. Dodaj �y�eczk� octu winnego do smaku.

Filety

1. Filety obtocz w m�ce
2. Zarumie� na oleju 
3. Skrop sosem cytrynowym

Ryb� prze�� do naczynia z warzywami, du� 10 minut.
Najlepiej do podania w p�misku przek�ada� ryb� i warzywa. Mo�na podawa� do bia�ego pieczywa, sa�atek, sur�wek, bigosu.

Wy�mienicie smakuje i na ciep�o i na zimno
Zgłoś jeśli naruszono regulamin