Ryba po amerykańsku.pdf

(45 KB) Pobierz
26068737 UNPDF
Ryba po amerykańsku
Składniki
4 grube filety z dorsza, mintaja lub karpia (60 dag), 4 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki
majonezu, zielony ogórek, 2 ząbki czosnku, szklanka odcedzonych pomidorów z puszki,
sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Obrany ogórek posiekać, osuszyć papierowymi serwetkami, odstawić. Rybę kłaść
grubszą stroną do brzegu płytkiego żaroodpornego naczynia (2 l), posmarować
musztardą połączoną z majonezem, na wierzchu rozłożyć posiekany ogórek. Czosnek
pokroić i razem z pomidorami zmiksować w malakserze, przyprawić solą i pieprzem,
rozprowadzić na warstwie ogórka. Naczynie przykryć mikrofalową folią, mikrofalować
przy NAJWYŻSZEJ MOCY 4,5-5 minut, obrócić naczynie o ćwierć obrotu po upływie
połowy czasu mikrofalowania. Po wyjęciu pozostawić pod przykryciem na 3 minuty.
Podawać ze świeżą bułką, frytkami lub ryżem.
Proporcje dla 4 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin