Rostbef pieczony.pdf

(71 KB) Pobierz
2707616 UNPDF
Rostbef pieczony
Składniki
2-2,5 kg rostbefu, 3 łyżki oleju lub stopionego masła, łyżeczka
sproszkowanej papryki, pół łyżeczki majeranku lub tymianku,
ząbek czosnku, 2 łyżki startej bułki, 4 łyżki esencjonalnej herbaty
lub czerwonego wytrawnego wina, łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu, sól
Sposób przyrządzania
Kość odkroić, mięso obwiązać, ułożyć na odwróconym talerzyku lub spodku włożonym
do żaroodpornego naczynia (20 x 30 cm). Olej, sproszkowane przyprawy i roztarty
czosnek oraz tartą bułkę wymieszać, posmarować wierzch i boki mięsa. Przykryć
pergaminem i mikrofalować 5 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY, następnie 9-12 minut na
każde 50 dag mięsa przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.). Pieczeń przełożyć na ogrzany
półmisek, przykryć pergaminem, pozostawić w temperaturze pokojowej na 10-15 minut.
Talerzyk wyjąć z naczynia, wlać mocną herbatę lub wytrawne czerwone wino, przyprawić
solą i pieprzem (można dodać przyprawę do zup w płynie lub w proszku), starannie
wymieszać i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez minutę i 10 sekund. Mięso
pokroić na porcje, polać sosem i podawać z ziemniakami i surówką.
Proporcje dla 6-8 osób.
 
2707616.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin