Bardzo dobre połączenie smaków. Delikatna ryba wyśmienicie współgra z aromatem wędzonki.
składniki4 wypatroszone pstrągi, każdy o wadze około 25 dag20 cienkich długich plastrów wędzonego boczku (można zastąpić bekonem)1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu2 łyżki soli (najlepiej morskiej)1 cytryna
sposób przygotowaniaPstrągi myję bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na bok.Po 15 minutach każdą rybę dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem. Nacieram solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.Każdego pstrąg zawijam w 3 plastry boczku, związując je bawełnianą, białą nicią. Ryby układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę ryby jeszcze 5-7 minut.Podaję z chlebem lub pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.
walbe