PSTRĄG ZAPIEKANY W BEKONIE.doc

(236 KB) Pobierz


Bardzo dobre połączenie smaków. Delikatna ryba wyśmienicie współgra z aromatem wędzonki.

 

Pstrągi zapiekane z boczkiem

składniki
4 wypatroszone pstrągi, każdy o wadze około 25 dag
20 cienkich długich plastrów wędzonego boczku (można zastąpić bekonem)
1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki soli (najlepiej morskiej)
1 cytryna


sposób przygotowania
Pstrągi myję bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na bok.

Po 15 minutach każdą rybę dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem. Nacieram solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.

Każdego pstrąg zawijam w 3 plastry boczku, związując je bawełnianą, białą nicią. Ryby układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę ryby jeszcze 5-7 minut.

Podaję z chlebem lub pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin