Wuzetka(1).doc

(44 KB) Pobierz
Wuzetka

Wuzetka

Składniki na ciasto:

·         25 dag miekkiego masła (kostka)

·         3 czubate łyżki kakao

·         4 jajka

·         ¾ szklanki cukru

·         25 dag mąki tortowej

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Utrzeć masło z cukrem i wbijać po jednym jajku, dalej ucierając. Dosypywać stopniowo obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać kakao, aromat i wymieszać.

Piec w formie o wymiarach 30 x 25 cm przez około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

Składniki na masę kremową:

·         450 g twarożku homogenizowanego waniliowego (typu "Danio")

·         1 szklanka cukru pudru (można dać mniej)

·         1,5 szklanki śmietany kremówki

·         7,5 łyżeczek żelatyny w proszku

·         cukier waniliowy (16 g)

Twarożek utrzeć z cukrem na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody (ale dodajemy ją już ostudzoną!). Wymieszać dokładnie z masą twarożkową i cukrem waniliowym.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Można je też nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (ja to pominęłam). Przełożyć kremem, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

·         150 g deserowej czekolady

·         ¾ kostki masła

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Gorącą polać ciasto.

Gdy zastygnie pokroić w kwadraty. Przed podaniem ozdobić kleksem bitej śmietany (można również odłożyć trochę masy do dekoracji).

Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin