ZAPIEKANKA RODZINNA.doc

(23 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA RODZINNA

 

 

                                                                                 ZAPIEKANKA   RODZINNA

 

 

Składniki:

               1 szkl. ryżu

               puszka zielonego groszku

               20dag sera żółtego

               2 parówki

               cebula

               kwaszony ogórek

               2 strąki papryki ( czerwona lub żółta )

               1 jajko

               3 łyżki oleju

               tymianek, pieprz czarny, sól

 

 

Ryż ugotować. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać posiekaną cebulę. Paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do naczynia żaroodpornego, polać roztrzepanym jajkiem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 min.

 

 

                                                                         ZAPIEKANKA  Z  RYŻU , KIEŁBASY  I PIECZAREK

 

 

Składniki:

               4 szkl. ugotowanego ryżu

               15dag kiełbasy

               15dag pieczarek

               15dag cebuli

               4 łyżki ketchupu

               3 łyżki sera żółtego

               2 łyżki oleju, pieprz, sól

 

Obraną cebulę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z cebulą nie rumieniąc, poddusić, włożyć do ryżu. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w ćwierć plasterki i krótko podsmażyć na oleju. Następnie włożyć do ryżu, dodać ketchup. Potrawę dobrze wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku 180-200 stopni przez 20-25 min.     

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin