Kremówka
Składniki:Ciasto:30 dkg mąki krupczatki, 25 dkg margaryny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu. Krem: 3/4 l mleka, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej Jak przyrządzić?Ciasto: wszystkie składniki posiekać na stolnicy. Podzielić na dwie części i osobno upiec w foremce prostokątnej ok. 30 min w temp. 170 stopni.Krem: 1/2 szklanki mleka, żółtka i mąki zmiksować. Resztę mleka zagotować z obydwoma cukrami i do gotującego się na wolnym ogniu wlać masę jajeczną. Mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Placki po wyjęciu posmarować gorącym kremem.
Kremówki IImąka, 3 szklanki margaryna cukier, 1 szklanka cukier wanilinowy proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Budyń o smaku waniliowym, 3 opakowania mleko, 1 litr wiórki kokosowe, 20 dkg cukier puder, 1 szklanka Zagnieść ciasto ze składników: mąki, 1/2 kostki margaryny, cukru, proszku do pieczenia i 2 jajek. Ciasto wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Na ciasto wyłożyć ugotowane budynie WINIARY w 1 litrze mleka. Na budyń wyłożyć przygotowaną masę kokosową, którą wykonać trzeba następująco: 1/2 kostki margaryny rozetrzeć z 2 żółtkami, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Do tego ubitą pianę z białek i wiórki kokosowe, wymieszać. Wykładać na budyń. Pieć 40-45 minut
Składniki
Przepis
Ciasto francuskie. 2 szklanki mąki 1 margaryna 4 dag drożdży 4 łyżki śmietany 18% Krem. 1 l mleka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże łyżki mąki pszennej 3 żółtka z jajek
Ciasto: Mąkę rozsypać na stolnicy i margarynę posiekać na kawałeczki. Dodać śmietanę i pokruszone drożdże. Zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa placki i piec na dużych, płaskich blachach. Krem: Odlać trochę zimnego mleka i zmiksować z mąką i żółtkami a następnie połączyć z pozostałymi składnikami kremu i zagotować. Ostudzić i wyłożyć na upieczony spód z ciasta a następnie przykryć drugim . Całość posypać pudrem cukrem.
Łatwa kremówka
•
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka i 5 łyżek wody ( rozbić razem w szklance)
KREM:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże łyżki mąki pszennej
łyżka masła
Etapy przygotowania
1.
Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną, dodać rozbite z wodą żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.
2.
Krem: Jajka ubić z cukrem, dodać mąki, mleko , masło. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować.
3.
Gorący krem wylać na placek, drugim przełożyć i posypać cukrem pudrem. Porcjować kremówkę zimną.
stachby