KREMÓWKI.doc

(75 KB) Pobierz
Kremówka

Kremówka
 

Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki, 25 dkg margaryny, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu.

Krem: 3/4 l mleka, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki posiekać na stolnicy. Podzielić na dwie części i osobno upiec w foremce prostokątnej ok. 30 min w temp. 170 stopni.

Krem: 1/2 szklanki mleka, żółtka i mąki zmiksować. Resztę mleka zagotować z obydwoma cukrami i do gotującego się na wolnym ogniu wlać masę jajeczną. Mieszać aż do zgęstnienia budyniu.

Placki po wyjęciu posmarować gorącym kremem.

 

 

 

Kremówki II

mąka, 3 szklanki
margaryna
cukier, 1 szklanka
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Budyń o smaku waniliowym, 3 opakowania
mleko, 1 litr
wiórki kokosowe, 20 dkg
cukier puder, 1 szklanka

Zagnieść ciasto ze składników: mąki, 1/2 kostki margaryny, cukru, proszku do pieczenia i 2 jajek. Ciasto wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę.
Na ciasto wyłożyć ugotowane budynie WINIARY w 1 litrze mleka.
Na budyń wyłożyć przygotowaną masę kokosową, którą wykonać trzeba następująco: 1/2 kostki margaryny rozetrzeć z 2 żółtkami, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Do tego ubitą pianę z białek i wiórki kokosowe, wymieszać. Wykładać na budyń.
Pieć 40-45 minut  

 

 

Kremówki „papieskie” Tereni

 

 

Składniki

Przepis

Ciasto francuskie. 2 szklanki mąki 1 margaryna 4 dag drożdży 4 łyżki śmietany 18% Krem. 1 l mleka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże łyżki mąki pszennej 3 żółtka z jajek

Ciasto: Mąkę rozsypać na stolnicy i margarynę posiekać na kawałeczki. Dodać śmietanę i pokruszone drożdże. Zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa placki i piec na dużych, płaskich blachach. Krem: Odlać trochę zimnego mleka i zmiksować z mąką i żółtkami a następnie połączyć z pozostałymi składnikami kremu i zagotować. Ostudzić i wyłożyć na upieczony spód z ciasta a następnie przykryć drugim . Całość posypać pudrem cukrem.

 

 

 

 

Łatwa kremówka



Składniki
 

CIASTO:

 

 

2 szklanki mąki

 

 

1 kostka margaryny

 

 

2 żółtka i 5 łyżek wody ( rozbić razem w szklance)

 

 

KREM:

 

 

1 litr mleka

 

 

1 szklanka cukru

 

 

cukier waniliowy

 

 

4 jajka

 

 

3 duże łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

3 duże łyżki mąki pszennej

 

 

łyżka masła

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną, dodać rozbite z wodą żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.

 

 

 

 

2.

Krem: Jajka ubić z cukrem, dodać mąki, mleko , masło. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować.

 

 

 

3.

Gorący krem wylać na placek, drugim przełożyć i posypać cukrem pudrem. Porcjować kremówkę zimną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin