Murzynek o zdecydowanym aromacie rumu w czekoladowej
polewie
Kawałek murzynka w towarzystwie filiżanki mocnej, czarnej kawy to łakoć, któremu mało,
kto się umie oprzeć.
1,5 szklanki pszennej mąki
kostka masła – 20 dag
szklanka cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
5-6 łyżek mleka
aromat rumowy
szczypta soli
polewa:
2 tabliczko gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
łyżka masła do wysmarowania formy
łyżka tartej bułki do wysypania formy
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwe
blacha: 30x12x8 cm
Sposób przygotowania
1. Kakao rozrabiam z mlekiem.
2. Masło z cukrem, jajkami ucieram mikserem na pulchną i jednolitą masę. Dodaję
rozrobione kakao i miksuję, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia i solą.
4. Do utartego masła dodaję mąkę oraz aromat rumowy – dokładnie mieszam wszystkie
składniki.
5. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką.
6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
7. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i studzę.
8. Gorzką czekoladę kruszę na kawałki, umieszczam w naczyniu, które znajduje się
w drugim naczyniu z wrzącą wodą. Do czekolady dodaję mleko i rozpuszczam je na parze.
9. Chłodne ciasto polewam rozpuszczoną czekoladą i pozostawiam do wystygnięcia.
stachby