Murzynek o zdecydowanym aromacie rumu w czekoladowej.doc

(25 KB) Pobierz

Murzynek o zdecydowanym aromacie rumu w czekoladowej

polewie

Kawałek murzynka w towarzystwie filiżanki mocnej, czarnej kawy to łakoć, któremu mało,

kto się umie oprzeć.

1,5 szklanki pszennej mąki

kostka masła – 20 dag

szklanka cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

4 czubate łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao

5-6 łyżek mleka

aromat rumowy

szczypta soli

polewa:

2 tabliczko gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

łyżka masła do wysmarowania formy

łyżka tartej bułki do wysypania formy

czas przygotowania: 60 minut

poziom trudności: łatwe

blacha: 30x12x8 cm

Sposób przygotowania

1. Kakao rozrabiam z mlekiem.

2. Masło z cukrem, jajkami ucieram mikserem na pulchną i jednolitą masę. Dodaję

rozrobione kakao i miksuję, aż wszystkie składniki się połączą.

3. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia i solą.

4. Do utartego masła dodaję mąkę oraz aromat rumowy – dokładnie mieszam wszystkie

składniki.

5. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką.

6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.

7. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i studzę.

8. Gorzką czekoladę kruszę na kawałki, umieszczam w naczyniu, które znajduje się

w drugim naczyniu z wrzącą wodą. Do czekolady dodaję mleko i rozpuszczam je na parze.

9. Chłodne ciasto polewam rozpuszczoną czekoladą i pozostawiam do wystygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin