Kruche ciasteczka.docx

(21 KB) Pobierz

   

                                            Kruche ciasteczka

 

Składniki
• 25 dag mąki
• 10 dag cukru pudru
• 15 dag masła lub margaryny
• 2 żółtka
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego

Wykonanie:
Masło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką.
Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

 

           Kruche ciasteczka - ciasto idealne do ciasteczek o "ciekawych" kształtach

.Składniki:

·         1/2 kg mąki

·         1 kostka margaryny

·         2jajka

·         1,5 szklanki cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.

Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków.

Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem.

Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.

             

         Tanie kruche ciasteczka

http://www.przepisy.org/images/pixel_trans.gif

SKŁADNIKI: • 1/2 kg mąki • kostka margaryny • 12 dkg cukru • 3 łyżki śmietany • pół łyżeczki octu • zapach waniliowy • pół łyżeczki proszku do pieczenia • można dodać cynamon albo przyprawę do pierników WYKONANIE: 1. Z podanych składników zagniesć ciasto i włozyć do lodówki na pół godziny. Cienko rozwałkować i wycinać foremką małe ciasteczka. Upieczone na wysmarowanej blasze, po wystygnieciu smarować dżemem lub marmoladą i składać po dwa. 2. Można też wycinać ciasteczka i po posmarowaniu ich białkiem i posypaniu cukrem kryształem upiec.

http://www.przepisy.org/images/pixel_trans.gif

                                           Kruche ciasteczka do kawy

Składniki na ok. 25 - 30 szt:

- 2 szklanki mąki /ok. 35 dag/,
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól;
Oraz:
- 2 białka do posmarowania,
- cynamon,
- brązowy cukier trzcinowy

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać ze szczypta soli, obłożyć pokrojonym na plasterki miękkim masłem i posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz rum. Wszystkie składniki ponownie posiekać nożem, potem szybko końcami palców zagnieść kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oproszonej szczypta mąki stolnicy na placek grubości około 0,5 cm. Foremkami o różnych kształtach wyciąć nieduże ciasteczka.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmarować białkiem i posypać cynamonem oraz grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z blachy, ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by pozostały kruche.

 

 

                                           Kruche ciasteczka.

 

Składniki: 170 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek pokrojonego zimnego masła, 1/2 szklanki mleka

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!

 

 

              "Kruche ciasteczka "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,
25 dag margaryny,
2 żółtka ugotowane na twardo,
1 jajo surowe.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Gotowane żółtka dokładnie rozetrzeć, dodać margarynę i ucierać, aż masa będzie pulchna. Połączyć z cukrem pudrem surowym jajem i połową mąki. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (około 60 min). Następnie wgnieść resztę mąki, rozwałkować na grubość około 1/2 cm i foremkami lub szklaneczką wykroić drobne ciasteczka. Piec. 15-20 min w gorącym piekarniku.

 

 

             

"Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

 


http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif
Składniki:
 

30 dkg mąki pszennej,
20 dkg mąki krupczatki,
15 dkg margaryny,
10 dkg masła,
1 jajko,
1 żółtko,
15 dkg cukru,
0.5 paczki cukru waniliowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soku z cytryny,
starta skórka z cytryny,
4 łyżki śmietany,
sól,
czekolada lub polewa kakaowa.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Mąkę przesiać. Tłuszcz, cukier, jajo, żółtko, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, połączyć z mąką, dodać sok z cytryny i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Zarobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania śmietanę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć luźne. Tak sporządzone ciasto włożyć do maszynki z odpowiednimi końcówkami lub wyciskać przez worek cukierniczy z tulejka. Ciasto wyciskać bezpośredno na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec na średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasteczka wystudzić, a wystudzone końcami zanurzyć w płynnej polewie, po czym ułożyć na odwróconym sicie do mąki do wyschnięcia polewy.

 

 

             

                     

 

 

                       Kruche ciasteczka

 

 

 


Składniki    

25 dag mąki
10 dag cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego

PrzygotowanieMasło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm. Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin