Kruche ciasteczka
Składniki• 25 dag mąki • 10 dag cukru pudru • 15 dag masła lub margaryny • 2 żółtka • szczypta soli • 1 torebka cukru waniliowego Wykonanie: Masło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka. Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
Kruche ciasteczka - ciasto idealne do ciasteczek o "ciekawych" kształtach
.Składniki:
· 1/2 kg mąki
· 1 kostka margaryny
· 2jajka
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka.
Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka przy pomocy foremek lub specjalnej nakładki do robienia ciasteczek nakładanej na maszynki do mięsa. Zarówno na ciasteczka maszynkowe jak i te wycięte z foremek możemy nałożyć nieco dżemu, choć prawdę mówiąc są na tyle słodkie, że z przyjemnością można je chrupać beż żadnych dodatków.
Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor i po wystudzeniu zajadamy ze smakiem.
Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Tanie kruche ciasteczka
SKŁADNIKI: • 1/2 kg mąki • kostka margaryny • 12 dkg cukru • 3 łyżki śmietany • pół łyżeczki octu • zapach waniliowy • pół łyżeczki proszku do pieczenia • można dodać cynamon albo przyprawę do pierników WYKONANIE: 1. Z podanych składników zagniesć ciasto i włozyć do lodówki na pół godziny. Cienko rozwałkować i wycinać foremką małe ciasteczka. Upieczone na wysmarowanej blasze, po wystygnieciu smarować dżemem lub marmoladą i składać po dwa. 2. Można też wycinać ciasteczka i po posmarowaniu ich białkiem i posypaniu cukrem kryształem upiec.
Składniki na ok. 25 - 30 szt:
- 2 szklanki mąki /ok. 35 dag/,- 25 dag masła,- 20 dag cukru,- 1 torebka cukru waniliowego,- 2 żółtka,- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,- 2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,- pół łyżeczki proszku do pieczenia,- sól;Oraz:- 2 białka do posmarowania,- cynamon,- brązowy cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać ze szczypta soli, obłożyć pokrojonym na plasterki miękkim masłem i posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz rum. Wszystkie składniki ponownie posiekać nożem, potem szybko końcami palców zagnieść kruche ciasto.Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oproszonej szczypta mąki stolnicy na placek grubości około 0,5 cm. Foremkami o różnych kształtach wyciąć nieduże ciasteczka.Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmarować białkiem i posypać cynamonem oraz grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut. Lekko ostudzić, zdjąć z blachy, ułożyć na kratce i zostawić do całkowitego ostudzenia.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by pozostały kruche.
Kruche ciasteczka.
Składniki: 170 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek pokrojonego zimnego masła, 1/2 szklanki mlekaDo miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru,25 dag margaryny,2 żółtka ugotowane na twardo,1 jajo surowe.
Gotowane żółtka dokładnie rozetrzeć, dodać margarynę i ucierać, aż masa będzie pulchna. Połączyć z cukrem pudrem surowym jajem i połową mąki. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (około 60 min). Następnie wgnieść resztę mąki, rozwałkować na grubość około 1/2 cm i foremkami lub szklaneczką wykroić drobne ciasteczka. Piec. 15-20 min w gorącym piekarniku.
30 dkg mąki pszennej,20 dkg mąki krupczatki,15 dkg margaryny,10 dkg masła,1 jajko,1 żółtko,15 dkg cukru,0.5 paczki cukru waniliowego,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka soku z cytryny,starta skórka z cytryny,4 łyżki śmietany,sól,czekolada lub polewa kakaowa.
Mąkę przesiać. Tłuszcz, cukier, jajo, żółtko, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, połączyć z mąką, dodać sok z cytryny i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Zarobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania śmietanę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być dosyć luźne. Tak sporządzone ciasto włożyć do maszynki z odpowiednimi końcówkami lub wyciskać przez worek cukierniczy z tulejka. Ciasto wyciskać bezpośredno na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec na średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasteczka wystudzić, a wystudzone końcami zanurzyć w płynnej polewie, po czym ułożyć na odwróconym sicie do mąki do wyschnięcia polewy.
Składniki
25 dag mąki10 dag cukru pudru15 dag masła lub margaryny2 żółtkaszczypta soli1 torebka cukru waniliowegoPrzygotowanieMasło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości mniej więcej 3 mm. Foremką wykrawać ciastka różnego kształtu. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć ciastka. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
stachby