Kluski maślane, naleśniki.doc

(22 KB) Pobierz
Kluski maślane

Kluski maślane

 

k – 2/3 mąki pszennej

g – trochę mąki żytniej

sł – zmieszać z 2-3 jajkami

o – gałką muszkatołową

sn – dodać nieco soli kamiennej

sn – wymieszać wszystko z odpowiednią ilością wody aż do uzyskania lepkiej masy, która będzie się odrywać od łyżki

k – wkroić trochę natki pietruszki i świeżego koperku

g – oraz suchego tymianku.

Całość gotować we wrzącej wodzie, spuszczając w tym czasie łyżką następne małe kawałki ciasta z brzegu miski. Kluski będą dobre, jeśli natychmiast po wrzuceniu ich do wody będą wypływały na powierzchnię. Gotować około 20-25 min. w stale wrzącej wodzie, by się nie posklejały. Na koniec odlać wodę i zostawić kluski do obcieknięcia. Następnie wrzucić je na krótko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i obracać lekko osmażając.

 

 

Naleśniki

 

k – pełną mąkę pszenną

k – odrobinę czerwonego wytrawnego wina

sł – zmieloną prawdziwą wanilię[1], zmieszać z 2-3 jajkami

sł – oraz 1/2 litra możliwie świeżego mleka krowiego

o – dodać odrobinę sake (wódki ryżowej)

sn – szczyptę soli kamiennej

sn – wymieszać wszystko z taką ilością zimnej wody, aby powstało płynne ciasto naleśnikowe.

Naleśniczki trzeba smażyć możliwie cienkie, na patelni z małą ilością dobrego oleju. Lepiej, jeśli zamiast mleka krowiego dodamy kozie.

Panierowany kamember

sł – ubić 1-2 jajka

o – dodać do nich odrobinę pieprzu

sn – trochę soli kamiennej lub tamari

k – trochę bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

sl – zmielonego kminku

sł – nieco przecieru pomidorowego lub słodkiej papryki

o – trochę ostrej papryki

sn – w tej mieszance namoczyć ser kamember lub łagodny brie (pocięty na kawałki)

k – na koniec obtoczyć w bułce tartej

g – panierowane kawałki sera wrzucić na gorącą oliwę i piec tak długo, aż będą chrupiące

 


[1] 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin