Kuchnia Przepisy Forum Mniammniam Pl Ciasteczka.pdf

(889 KB) Pobierz
Microsoft Word - ciasteczka.rtf
Ciastka, ciasteczka
Opracowanie: a_niusia
 
mniam
CIASTKA Z MASZYNKI
3 szklanki mąki, szklanka cukru, 25 dag margaryny, 2 żółtka ugotowane na
twardo, 1 jajo surowe, szczypta soli
Gotowane żółtka dokładnie rozetrzeć, dodać margarynę i ucierać, aż masa będzie
pulchna. Połączyć z cukrem, surowym jajem, mąką i solą. Jeśli ciasto będzie zbyt
twarde [ale powinno być twarde] należy dodać trochę kwaśnej śmietany lub zimnej
wody. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (około 60 min).
Potem należy ciasto przepuścić przez maszynkę z odpowiednią nakładką i piec w
temperaturze 190 stopnie do zrumienią - około 15-20 minut.
Blachy nie trzeba smarować.
krystym
CIASTKA Z MASZYNKI
2 szkl. mąki tortowej, 2 szkl. mąki krupczatki, 2 jajka /1 żółtko 1 całe/, 1
kostka margaryny, 1/2 kostki smalcu, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 6 łyżek gęstej śmietany
Ciasto wyrobić i dość mocno schłodzić /będzie łatwiej przekręcić przez maszynkę/. Piec
w temp. ok. 180 st.
Ja zawsze robię z podwójnej porcji ale i tak jest za mało.
Smacznego!!
2
29712342.014.png 29712342.015.png 29712342.016.png 29712342.001.png
JotHa
CIASTKA Z MASZYNKI
Tu, tytułem wyjaśnienia, znalazłam 3 przepisy i niestety nie pamiętam, który sama
wykonywałam. Jednak wszystkie 3 są sprawdzone przez jakieś ciotki i ciastka są wg nas
dobre Składniki, jak sama widzisz dość podobne i w podobnych proporcjach. Z
wyciskaniem przez maszynkę, czy tez, jak to robiłam ostatnio, przez szpryce, nie
miałam kłopotów !
Ciasta się po prostu zagniata ze wszystkich składników.
Przepis 1
1 kg maki, 2 kostki margaryny, 6 jaj (tj. 5 żółtek + 1 cale jajo), 2 szklanki
cukru, 1 proszek do pieczenia
Przepis 2
1 kg maki, 5 żółtek (!!!), 3 łyżki śmietany, 2 szklanki cukru, 1/2 kg
margaryny, 1/2 paczki proszku do pieczenia
Jak widać, przy powyższych można sobie jeszcze zrobić i bezy z tych białek
Przepis 3
1 kg maki, 30 dag margaryny, 1/4 l śmietany, 4 jaja, 30 dag cukru, 1
proszek do pieczenia, olejek zapachowy
Ten trzeci przepis trochę mnie zastanawia... Patrząc, ze we wszystkich jest tyle samo
maki, a jednak tu znacznie mniej margaryny.... Cóż... może ta śmietana i białka maja
jakieś znaczenie.
3
29712342.002.png 29712342.003.png 29712342.004.png 29712342.005.png
Nicolina
CIASTECZKA Z MASZYNKI
Przepisy z netu (nie wypróbowane):
80 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 1/2 szklanki śmietany, 2 jajka, 25 dag
margaryny, proszek do pieczenia, cukier waniliowy
Mąkę oraz małą paczkę proszku do pieczenia i paczkę cukru waniliowego przesiać
przez sito na stolnicę.
Dosypać cukier puder, dodać margarynę i 2 całe jaja.
Ciasto trochę wyrobić, a potem dodać pół szklanki śmietany, żeby ciasto nie było zbyt
twarde, ale i nie za rzadkie.
Do maszynki do mięsa włożyć wkładkę do wykrawania ciastek i przepuścić przez nią
ciasto.
Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Nicolina
CIASTKA KRĘCONE
(przez maszynkę do mięsa)
30 dag mąki - 10 dag tłuszczu - 1/8 litra mleka - 2 dag masła do formy - 10
dag cukru pudru - 2-3 żółtka - 1/2 paczki proszku do pieczenia - cukier
waniliowy
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i proszek, wymieszać. Zrobić dołek,
włożyć żółtka, dodać mleko, cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Na maszynkę od mięsa
założyć specjalne foremki do kręcenia ciastek, wkładać ciasto i kręcić. Wydostający się
z maszynki podłużny wałek ciasta odcinać ostrym nożem, układać w rzędach na
posmarowanej blasze. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Wyjąć, gorące
zdejmować z blachy. Można oprószyć cukrem z wanilią.
4
29712342.006.png 29712342.007.png 29712342.008.png 29712342.009.png
Anerite
CIASTKA Z MASZYNKI
Znalazłam 2 przepisy na ciastka wyciskane z maszynki. Jeden już został podany, z małą
różnicą, wiec powtarzam. Od razu powiem, ze nie robiłam, bo akurat tego rodzaju
ciastek nie lubię, ale przepisy są na pewno dobre.
# 1. 30 dkg maki, 10 dkg tłuszczu, pół szkl. kwaśnego mleka (chyba można
użyć maślanki), masło do formy, 10 dkg c. pudru, 2-3 surowe żółtka, 1/2 p.
proszku do pieczenia, wanilia, skórka cytrynowa.
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i proszek, wymieszać, zrobić dołek,
wlać żółtka, mleko, skórkę i wanilię, zagnieść. Trochę ochłodzić, wyciskać z maszynki
kształty odcinając nożem, układać na wysmarowanej blaszce, piec w gorącym
piekarniku na zloty kolor, zdejmować gorące z blachy.
# 2. 40dkg maki, 15 dkg tłuszczu, 10 dkg c. pudru, 2 żółtka, ew, 2 dkg
kakao i 2 łyżki maku. (proporcje podobne jw.)
Mąkę posiekać z tl. dodać żółtka i cukier, przesiekać nożem i potem wyrobić. Chcąc
robić odmiany - należy podzielić ciasto na 3 części, jedną zostawić bez zmian, do
drugiej dodać kakao a do trzeciej mak. Ciasto schłodzić do stężenia. Wyciskać rożne
kształty przez maszynkę, układać na wysm. blaszce, piec w gorącym piekarniku na
złoto (10-15 min). Zdejmować gorące
GIGA
CIASTKA Z MASZYNKI
3-5 żółtek, 150g cukru, 2 kostki margaryny, maki tyle, ile zabierze, 1/2
szklanki śmietany, 1/2 proszku do pieczenia, szczypta soli
margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników - dobrze wyrobić, schłodzić,
wyrabiać ciastka.
5
29712342.010.png 29712342.011.png 29712342.012.png 29712342.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin