kuchnia_przepisy_mniammniam.pl_MUFINY.pdf

(354 KB) Pobierz
Microsoft Word - MUFINY WG SZABLONU.rtf
Muffiny
Przepisy MniaMowiczów
Opracowanie: kfiacik
Bajaderka
MUFFINY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Do posypania:
2 łyżki cukru, 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, 1/2 łyżeczki
cynamonu
Połączyć wszystkie składniki w małej miseczce
Ciasto:
2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka
sody oczyszczonej, szczypta soli, śliwki suszone, pokrojone na cząstki,
może garść, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalne), 1
całe jajko, 1 żółtko, szklanka kwaśnej śmietany, 6 łyżek roztopionego
masła, 2 łyżki mleka, łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik 200ºC, posmarować masłem lub posmarować foremkę do muffinów.
Połączyć pierwsze 5 składników, dodać śliwki i orzechy wymieszać.
W osobnej miseczce rozbić jajko z żółtkiem, dodać śmietanę, roztopione masło, mleko i
wanilie. Dobrze wymieszać.
Dodać do suchych składników i wymieszać tylko do momentu kiedy obie masy się
połączą, nie dłużej.
Rozdzielić masę do foremek, posypać cukrem z cynamonem i orzechami, piec około 25
minut, aż będą lekko zrumienione - najlepiej sprawdzić patyczkiem, powinien być
suchy.
Najlepsze są cieple, ładnie się też odgrzewają.
Można oczywiście użyć jogurtu zamiast śmietany.
Są naprawdę pyszne!
Z tej porcji wychodzi 12 muffinów, rosną dość wysoko i rosną im takie "chrupiące"
czapeczki
2
35295848.013.png 35295848.014.png 35295848.015.png 35295848.016.png
Nutinka
MUFFINY Z CZEKOLADĄ
1 szklanka mąki, 3 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, aromat
rumowy, 10 dag bardzo miękkiego masła, 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 5 dag czekolady startej na tarce (odłożyć 1 łyżkę do posypania)
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć łyżeczką do papierowych foremek do
babeczek, wyrównując powierzchnię.
Na wierzchu posypać odłożoną czekoladą. Piec w temperaturze 200 stopni.
Anusiaczek
MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
(przepis z książki "Mufinki", szkoła kucharska Le Cordon Bleu, wydawnictwo to Konemann.)
375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 125 g miałkiego
cukru, 200 g posiekanej białej czekolady, 2 jajka, 375 ml mleka, 2
łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej, 160 g stopionego masła, 45 g
płatków migdałowych
Wymieszać osobno suche składniki - bez migdałów, osobno mokre, następnie połączyć
wszystko, krótko mieszając.
Nakładać do foremek do 3/4 objętości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i
delikatnie je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 210 stopni .
3
35295848.001.png 35295848.002.png 35295848.003.png 35295848.004.png
Anusiaczek, Kfiacik
MUFINKI Z JABŁKAMI
(przepis z książki "Mufinki", szkoła kucharska Le Cordon Bleu, wydawnictwo to Konemann)
375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 3 łyżki cukru pudru, 155 g
masła, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 170 ml mleka, 3 zielone jabłka, obrane i
pokrojone w małe kawałki
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru pudru
Przesiać do dużej miski mąkę, proszek, cynamon, gałkę, cukier i sól. Zrobić w środku
dołek.
Masło z miodem stopić w rondelku ciągle mieszając. Jajka rozbić z mlekiem.
Do mąki wlać równocześnie masę jajeczną i maślaną, dodać jabłka i szybko wymieszać
drewnianą łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ciasto
powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej (wysmarowanej masłem lub olejem albo
wyłożonej papierowymi foremkami), wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.
Posypać dodatkowym cynamonem i pudrem. Piec ok.25 minut w temp. 200 stopni. Po
upieczeniu muffinki zostawić w formie ok 10 minut.
4
35295848.005.png 35295848.006.png 35295848.007.png 35295848.008.png
Anusiaczek
MUFFINKI Z POMARAŃCZĄ I MAKIEM
(przepis z książki "Mufinki", szkoła kucharska Le Cordon Bleu, wydawnictwo to Konemann.)
300 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 łyżki
cukru pudru, 2 łyżki maku, 1 1/2 łyżki cienko pokrojonej skórki
pomarańczowej, 100 g masła, 100 g dżemu morelowego, 2 jajka, 80 ml
maślanki, cukier puder do posypania
1. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
2. Dodać mak, skórkę, wymieszać, zrobić dołek.
3. W rondelku podgrzewać masło i dżem, do uzyskania jednolitej masy, zdjąć z ognia.
4. Jajka rozmieszać z maślanką.
5. Do suchych składników wlać składniki płynne, szybko wymieszać.
6. Muffinki piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
5
35295848.009.png 35295848.010.png 35295848.011.png 35295848.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin