Kuchnia Chorwacka
Składniki: 1 kg fasoli1 kg cebuli5 dag ząbków czosnku2-3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki oleju lub 1/3 kostki smalculiść laurowy, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
Opis wykonania: Namoczoną wcześniej na noc fasolę zagotowujemy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na tłuszczu dodając czosnek, paprykę i przecier pomidorowy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy podgotowaną fasolę. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy wodą, w której gotowała się fasola, ale tylko do wysokości za-piekanej porcji. Pieczemy ok. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
Składniki: 80 dag schabu bez kości10 dag wędzonego boczku2 cebule3 ząbki czosnku200 ml bulionu200 ml białego wina1 główka kapusty
Opis wykonania: Z kapusty usuwamy głąb, parzymy ją przez 5 min w osolonym wrzątku, po czym oddzielamy od siebie liście. Schab kroimy na 8 plastrów, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy. Na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem, natką pietruszki i vegetą. Na małym liściu kapusty układamy plaster mięsa, pokrywamy smażoną cebulą, a na wierzch kładziemy plaster boczku. Dokładnie zakładamy brzegi liścia na siebie, a następnie całość zawijamy w drugi liść. Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy bulionem wymieszanym z winem. Zapiekamy około 40 min w temp. 200 st. C. Podajemy z młodymi ziemniakami okraszonymi sma- żonym wędzonym boczkiem.
Składniki:Ciasto naleśnikowe:ok. 20 dag mąki1 jajko1 szklanka mleka1/2 szklanki wodyszczypta soli1 łyżka oleju
Nadzienie:20 dag białego sera5 dag bekonu8 dag szynki8 dag pieczarek2 jajka20 dag chleba20 dag posiekanych pomidorów bez skórki5 dag parmezanu10 zielonych oliwek faszerowanych paprykąpieprzvegetaolej do głębokiego smażenia
Opis wykonania:Z mąki, mleka, jajka, soli i oleju przygotowujemy ciasto na naleśniki o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.Bekon kroimy w drobną kostkę, szynkę siekamy, a dokładnie umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Przyrządzamy farsz: bekon przesmażamy z szynką na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki i pieprz. Odkładamy jedną trzecią masy do oddzielnego naczynia, a do reszty dodajemy rozgnieciony widelcem na miazgę biały ser. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy naleśniki i zwijamy jak krokiety. Obtaczamy w jajku, panierujemy w pokruszonym, świeżym chlebie i smażymy na mocno rozgrzanym, dosyć głębokim oleju. Na drugiej patelni podgrzewamy pozostałą część farszu z posiekanymi pomidorami i vegetą do uzyskania gęstego sosu. Usmażone krokiety podajemy na talerzu z porcją sosu obok, przybranego oliwkami i posypanego parmezanem.
Składniki:1,5 kg mieszanych ryb słodkowodnych30 dag cebuli200 ml białego wina2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka mąki2 listki laurowevegetapo 1 płaskiej łyżce ostrej i słodkiej papryki w proszkusok z cytryny lub ocet i cukier do smaku
Opis wykonania:Oczyszczone ryby kroimy w kawałki lub dzwonka i zalewamy 1,5 l wrzącej wody. Dodajemy utartą cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min, po czym dolewamy wino, sok z cytryny lub ocet. Po następnych 5 min zagęszczamy mąką rozrobioną w 4 łyżkach wody i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Zupy nie mieszamy, tylko co parę minut potrząsamy garnkiem podczas gotowania.
anecia0109