Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.400 g kurczaka (uda lub piersi),1,5 lyzeczki zmielonego swiezego imbiru,2 zabki czosnku,1 lyzeczka kolendry,1/2 lyzeczki kminku,1/2 lyzeczki kurkumy,1 lyzeczka pieprzu,1,4 l wody,1 laska cynamonu,4 gozdziki,4 ziarenka kardamonu,1 cebula,2 lyzeczki cytronelli,2 jajka,2 kartofle,1 szalotka,1 cebula dymka,liscie kolendry lub natki,3 lyzki oleju do smazenia.1. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu.2. Kurczaka przelozyc do duzej miski. Dobrze wymieszac z imbirem, czosnkiem,kolendra, kminkiem, kurkuma, pieprzem i 200 ml wody.3. Cebule pokroic na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzac w garnku, dodac cynamon, gozdziki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienic, a nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 10 min. Dodac cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac kurczaka, az bedziemiekki (ok. 45 min.).4. Ugotowac jajka i kartofle. Kurczaka wyjac z zupy, ostudzic, a nastepnie posiekac na kawalki. Jajka i kartofle podzielic na cwiartki. Cebule dymkadrobno posiekac. Szalotke pokroic na plasterki i lekko podsmazyc.5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub glebokichtalerzy i zalac zupa. Przybrac szalotka, cebulkami dymkami i liscmi kolendry lub pietruszki.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1 kg kurczaka,2 lyzeczki kolendry,1 lyzeczka kurkumy,1,5 lyzeczki soli,8 szalotek,1 zabek czosnku,1-2 swieze czerwone papryczki chilli,1 lyzeczka cytronelli,375 ml mleka kokosowego,1 lyzeczba brazowego cukru,olej do glebokiego smazenia.1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozycdo mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowacprzez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., azkurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocicporcje kurczaka na druga strone.6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal (przepisy wrozdziale "sosy").
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g wieprzowiny,10-15 szalotek,8 suszonych czerwonych papryczek chilli,12-16 orzeszkow cashew,1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,2 lyzki oleju,250 ml wody,250 ml mleka kokosowego,1 lyzka cukru,2 lyzki soku cytrynowego,sol.1. Papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic i pokroic. Szalotkipokroic.2. Wieprzowine umyc, a nastepnie pokroic w kostke.3. Orzeszki wyplukac pod biezaca woda (jesli sa solone).4. Szalotki, papryczki, orzeszki oraz paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu nagladka paste.5. Olej wlac do garnka, a nastepnie usmazyc na nim utarta paste. Dodac kawalkiwieprzowiny, dobrze wymieszac i smazyc, az mieso zbrazowieje. Dodac wode isol. Zakryc garnek, gotowac az bedzie miekkie (ok. 50 min.).6. Mleko kokosowe wlac do garnka i wymieszac z miesem. Gotowac bez przykryciaprzez nastepne 10-15 min., mieszajac od czasu do czasu. Przed podaniem wymieszac z cukrem i sokiem cytrynowym.
anecia0109