Kuchnia Dalekiego Wschodu.doc

(28 KB) Pobierz
Ayam goreng jawa - smażony kurczak po jawajsku

Ayam - zupa z kurczaka


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
400 g kurczaka (uda lub piersi),
1,5 lyzeczki zmielonego swiezego imbiru,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka kolendry,
1/2 lyzeczki kminku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1 lyzeczka pieprzu,
1,4 l wody,
1 laska cynamonu,
4 gozdziki,
4 ziarenka kardamonu,
1 cebula,
2 lyzeczki cytronelli,
2 jajka,
2 kartofle,
1 szalotka,
1 cebula dymka,
liscie kolendry lub natki,
3 lyzki oleju do smazenia.

1. Imbir i czosnek obrac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu.
2. Kurczaka przelozyc do duzej miski. Dobrze wymieszac z imbirem, czosnkiem,
kolendra, kminkiem, kurkuma, pieprzem i 200 ml wody.
3. Cebule pokroic na cieniutkie plasterki. Olej rozgrzac w garnku, dodac cynamon, gozdziki, ziarenka kardamonu oraz cebule. Dobrze przyrumienic, a nastepnie dodac kurczaka i smazyc przez 10 min. Dodac cytronelle oraz 1,2 l wody i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac kurczaka, az bedzie
miekki (ok. 45 min.).
4. Ugotowac jajka i kartofle. Kurczaka wyjac z zupy, ostudzic, a nastepnie posiekac na kawalki. Jajka i kartofle podzielic na cwiartki. Cebule dymka
drobno posiekac. Szalotke pokroic na plasterki i lekko podsmazyc.
5. Posiekanego kurczaka, jajka i kartofle przelozyc do miseczek lub glebokich
talerzy i zalac zupa. Przybrac szalotka, cebulkami dymkami i liscmi kolendry lub pietruszki.

 

Ayam goreng jawa - smażony kurczak po jawajsku


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg kurczaka,
2 lyzeczki kolendry,
1 lyzeczka kurkumy,
1,5 lyzeczki soli,
8 szalotek,
1 zabek czosnku,
1-2 swieze czerwone papryczki chilli,
1 lyzeczka cytronelli,
375 ml mleka kokosowego,
1 lyzeczba brazowego cukru,
olej do glebokiego smazenia.

1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.
2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.
4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozyc
do mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).
5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac
przez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., az
kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocic
porcje kurczaka na druga strone.
6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez
2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal (przepisy w
rozdziale "sosy").

 

 

Babi lemak - wieprzowina w mleczku kokosowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g wieprzowiny,
10-15 szalotek,
8 suszonych czerwonych papryczek chilli,
12-16 orzeszkow cashew,
1/2 lyzeczki pasty krewetkowej,
2 lyzki oleju,
250 ml wody,
250 ml mleka kokosowego,
1 lyzka cukru,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol.

1. Papryczki namoczyc w cieplej wodzie. Po 15 min. odcedzic i pokroic. Szalotki
pokroic.
2. Wieprzowine umyc, a nastepnie pokroic w kostke.
3. Orzeszki wyplukac pod biezaca woda (jesli sa solone).
4. Szalotki, papryczki, orzeszki oraz paste krewetkowa utrzec w mozdzierzu na
gladka paste.
5. Olej wlac do garnka, a nastepnie usmazyc na nim utarta paste. Dodac kawalki
wieprzowiny, dobrze wymieszac i smazyc, az mieso zbrazowieje. Dodac wode i
sol. Zakryc garnek, gotowac az bedzie miekkie (ok. 50 min.).
6. Mleko kokosowe wlac do garnka i wymieszac z miesem. Gotowac bez przykrycia
przez nastepne 10-15 min., mieszajac od czasu do czasu. Przed podaniem wymieszac z cukrem i sokiem cytrynowym.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin