Odcinek 2 „Ekspresowy poranek”
Omlet:
2 jajka½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażeniaDodatki do wyboruDodatki:Do omletu serowego:¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)Do omletu chili:1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek¼ łyżeczki mielonego imbiru¼ łyżeczki mielonej kolendryDo „zielonego” omletu:½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane1 posiekana cebula dymkaDo omletu z szynką:½ szklanki posikanej szynkiUbij jajka z wybranymi dodatkami.
Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.
Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.
Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.
Placki:4 szklanki mąki3 łyżki stołowe proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka soli2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru1 jajko1 szklanka mleka1 łyżka stołowa roztopionego masłaWymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.
Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.
Polewa jagodowa:½ szklanki syropu klonowego1 ½ szklanki jagódDo rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.
margoblack