Odcinek 2 Ekspresowy poranek.doc

(36 KB) Pobierz
Odcinek 2 „Ekspresowy poranek”

Odcinek 2 „Ekspresowy poranek”

 

1.   FRITTATA PARTY

Omlet:

2 jajka
½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia
Dodatki do wyboru

Dodatki:
Do omletu serowego:
¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)

Do omletu chili:
1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kolendry

Do „zielonego” omletu:
½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane
1 posiekana cebula dymka

Do omletu z szynką:
½ szklanki posikanej szynki

Ubij jajka z wybranymi dodatkami.

Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.

Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.

Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.

 

 

2.   KOKTAJL BANANOWY

1 zamrożony banan, obrany, pokrojony na 4 części
⅔ szklanki mleka
1 łyżka stołowa miodu
4 łyżeczki czekolady w proszku
1 łyżeczka mocnej kawy lub ½ łyżeczki kawy espresso

Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze. Podawaj w wysokiej szklance.

 

3.   NAPÓJ KOCIA ŁAPKA

3 szklanki soku grejpfrutowego
3 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki stołowe grenadyny (sok z granatów)
2 łyżki stołowe soku z limonki

Do dzbanka wlej sok grejpfrutowy, pomarańczowy i grenadynę. Dodaj sok z limonki i wymieszaj. Do momentu podania trzymaj w lodówce.

 

4.   PLACKI Z SYROPEM JAGODOWYM

Placki:
4 szklanki mąki
3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka stołowa roztopionego masła

Wymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.

Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.

 

Polewa jagodowa:
½ szklanki syropu klonowego
1 ½ szklanki jagód

Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.
Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.

 

 

5.   ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

1 opakowanie (ok. 370g) gotowego cista francuskiego
1 tabliczka czekolady (ok. 100g)
1 ubite jajko

Ustaw piekarnika na ok. 220°C
Rozwiń ciasto i pokrój je w 6 kwadratów. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.

Czekoladę połam na małe kawałki (ok. 1 cm) i umieść na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawiń ciasto (od dołu do czubka trójkąta). Delikatnie sklej boki palcami i wygnij na wzór litery C.
Umieść rogale w formie do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz 15 min, aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin