Odcinek 5 Śniadanie o każdej porze.doc

(29 KB) Pobierz
Odcinek 5 „Śniadanie o każdej porze”

Odcinek 5 „Śniadanie o każdej porze”

 

 

BEKON SMAŻONY Z POMIDORAMI

4 paski bekonu
2 łyżeczki oleju czosnkowego
1 pomidor, pokrojony
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 łyżki stołowe świeżo posiekanej pietruszki
Świeżo zmielony pieprz
Można podawać z chlebem

Potnij bekon na 3-4 paski. Olej podgrzej na patelni, smaż bekon aż będzie chrupki. Zdejmij go z patelni i połóż na papierowym ręczniku.
Na patelnie rzuć pomidora (z pestkami), przygotuj się na głośne skwierczenie i pryskający olej. Mieszaj kilka minut. Dodaj sos Worcestershire i dalej mieszaj, bekon wrzuć znów na patelnię i pomieszaj z pomidorem, przed podaniem na talerz.
Posyp danie pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z chlebem maczanym w oleju z patelni.

 

GRANOLA

½ kubka kakao najlepszej jakości
4 ½ kubka płatków owsianych
1 kubek nasion słonecznika
¾ kubka nasion sezamu
¾ kubka musu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
⅓ kubka syropu z brązowego ryżu lub syropu z jęczmienia
¼ kubka miodu
¾ kubka brązowego cukru
2 kubki fistaszków
1 łyżeczka soli koszernej
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

Podgrzej piekarnik do ok. 150˚C

Zmieszaj wszystko w dużej misce. Rozprowadź miksturę w formie i piecz 40 min.-1 godz., przewracając w połowie pieczenia. Kiedy wystygnie przełóż do szczelnego pojemnika.

 

MALINOWO OWSIANE PRZEKŁADAŃCE

2 kubki mrożonych malin
4 łyżeczki cukru pudru
2 kubki jogurtu (Greckiego lub innego)
½ kubka pokruszonych ciastek (np. herbatników)

Potrzebny sprzęt: 6 szklaneczek

Wrzuć maliny i cukier do blendera. Bądź cierpliwy, mogą ciężko się miksować gdy są zamrożone.
Włóż 1-2 łyżeczki puree malinowego do każdej szklanki na to 2 łyżki stołowe jogurtu i na szczyt garść ciastek. Potem jeszcze raz jogurt, maliny i ciastka.

 

PLACKI SEROWE

Placki:
3 jajka, żółtka i białka osobno
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubeczek białego serka
⅓ kubka mąki

Zmieszaj żółtka z cukrem, dobrze ubij. Dodaj wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubij białka, potem wlej do mikstury serowej.
Podgrzej patelnię, wylej ciasto (kółeczka ok. 10cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min. po każdej stronie.


Propozycja podania:
2 kubki pokrojonych truskawek
½ łyżeczki octu balsamicznego
½-1 łyżeczka cukru

Truskawki polej octem balsamicznym i posyp cukrem. Przykryj miskę plastikową folią i odstaw na czas robienia placków.
Potrząśnij miską i rozgnieć truskawki widelcem. Podawaj z ciepłymi placuszkami.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin