Kurczak KFC prawie oryginal
Składniki:skrzydełka ok. 20 szt., przyprawy, tj: papryka,chili w proszku, papryka slodka, mąka, bułka tarta, woda, sól, ok. 1 litr oleju, najlepiej dobrego, np. kujawski.Jak przyrządzić?Skrzydelka myjemy, solimy, dodajemy przyprawy w zaleznosci od upodoban (wazne, zeby nie sypac przypraw w panierke, poniewaz sie pali w oleju). Wstawiamy do lodowki na okolo 30 min. Po wyjeciu z lodowki przechodzimy do panierowania. Przygotowujemy make z bulka tarta pol na pol, obok garnek z zimna woda. Skrzydelka obtaczamy w mace z bulka tarta, nastepnie zanurzamy w wodzie, jeszcze raz panierka jak wyżej i wprost do oleju o min. temperaturze 180 stopni (głeboki tłuszcz).
Kurczak KFC
500 g piersi z kurczaka1 opakowanie płatków kukurydzianych (corn flakes)ciasto naleśnikowe (jajko, mąka, mleko, łyżeczka proszku do pieczenia)przyprawy według uznania (np.: przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra)
Filet pokroić w kostkę lub paski. Obsypać przyprawami, zamoczyć w cieście naleśnikowym, następnie obtoczyć w płatkach (płatki powinny być rozdrobnione) i smażyć na głębokim oleju do zarumienienia.
Prosty i najlepszy przepis na kurczaka z KFC
· 1 kg skrzydełek z kurczaka odcinamy końcówki i dobrze płuczemy
· 2 łyżki wegety
· 1/2 szklanki płatków kukurydzianych — pognieść drobno
· 1/2 szklanki mąki
· 1 szt białka z jajka
· 1 łyżeczka papryki słodkiej
· 1 łyżeczka papryki ostrej
· 1 łyżeczka kminku mielony
· bazylia, tymianek
· rozmaryn, sól
· pieprz cayenne, pieprz zwykły
· 5 łyżek mleka
· olej do smażenia
Przygotowane skrzydełka gotować 10 min. w wodzie z dodatkiem wegety i suszonej papryki. Skrzydełek nie można “przegotować” bo same jeszcze dojdą podczas smażenia.Z reszty składników zrobić panierkę gęstości bardzo gęstej śmietany.
Użyć rozbitych białek (tylko białek bo całe jajka nie skleją tak dobrze panierki).Ostudzone skrzydełka maczać w panierce, muszą być nią dokładnie pokryte i smażyć w głębokim oleju na złoto.
Kurczak "KFC" (przepis własny)
1 kurczak1/2 l mleka1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki bazyliisól, pieprz3/4 szklanki tartej bułki1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej1 1/2 szklanki oleju
Kurczaka podzielić, umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem z dodatkiem czosnku, tymianku bazylii i soli, odstawić na kilka godzin (najlepiej 12 godz.). Tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę wymieszać kurczaka odsączyć, podzielić na porcje obtoczyć w bułce tartej. Olej mocno podgrzać na patelni. Układać na gorącym tłuszczu ,smażyć na złoty kolor.
bozenaron71