Chleb
500 g mąki
200 ml wody
szczypta soli
pół kostki drożdży piekarskich
Rozpuścić drożdże w małej ilości letniej wody, aby otrzymać jednolitą masę. Wsypać mąkę do miski robota, dodać drożdże. Miksować kilka sekund. W trakcie miksowania dolewać stopniowo resztę osolonej wody. Przestać, kiedy ciasto osiągnie konsystencję jednolitej masy. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Następnie ugnieść ręką i odstawić na następną godzinę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240ºC. Gdy ciasto zacznie brązowieć, obniżyć temperaturę do 200ºC.
UWAGA! Jeżeli chcemy otrzymać chleb razowy – wystarczy użyć mąki żytniej. Do masy chlebowej przed pieczeniem zawsze można dodać swój ulubiony składnik, np.: posiekaną cebulę, czosnek, soję, słonecznik, orzechy włoskie, bądź suszone owoce. Polecamy według uznania.
kinia160616