Potrawy z drobiu
Kurczak a la barbecue
kurczak, podzielony na porcje1/2 szklanki tłuszczu do smażenia (oliwa, olej)1 szklanka gęstego soku pomidorowego1/2 szklanki zalewy ze słodko-kwaśnej marynaty (np. gruszki, śliwek itp.)1 posiekana cebulałyżka cukru2 łyżki octu winnego (6%)2 łyżki sosu pieczarkowego z paczki (winiary)łyżeczka rozmarynu (można dodać go więcej - według upodobania)1 łyżeczka vegety
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i obrumienić na nim kawałki kurczaka. Dodać pozostałe składniki, z wierzchu obsypać rozmarynem. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 45 minut lub do miękkości mięsa.
Kurczak na kolorowym ryżu
15 dag ryżusólpieprzsłodka paprykacebulastrąk czerwonej paprykipęczek dymki2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oleju10 dag mrożonego groszku10 dag kwaśnej gęstej śmietanynatka i tymianek do dekoracji
Ryż ugotować z wodzie osolonej (15-20 minut). Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, strąk pokroić w dość dużą kostkę. Dymki pokroić w grube krążki. Mięso opłukać i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju (8 minut z każdej strony). Posypać słodką papryką, krótko zasmażyć. Mięso zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać paprykę, dymki i groszek, mieszając smażyć razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić dobrze osączony ryż. Podgrzewać 2-3 minuty, przełożyć na półmisek. Na ryżu umieścić mięso. Polać śmietaną, posypać papryką, udekorować natką i tymiankiem.
Kurczak po "amerykańsku"
piersi kurczaka (tyle ile biesiadników)majonezkeczupsól czosnkowapapryka ostra w proszkubułka tarta
¯aroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową - z dużym zapasem z jednej i drugiej strony na zrobienie "daszku". Wyłożyć na to mięso, posypać dość mocno solą czosnkową i papryką. Następnie wymieszać w równych proporcjach keczup z majonezem i bardzo dokładnie posmarować mięso na grubości około 2 cm. To wszystko posypać dokładnie, ale nie za grubo bułką tartą. Zamknąć folię nad mięsem tworząc daszek. Piec w 250 st. w piekarniku około 45 min. Potem odwinąć folię i zapiec jeszcze około 15 min. Danie gotowe do podania już z własnym sosem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, itd.
Kurczak z jarzynami
1 sprawiony kurczak600 g małych ziemniaków2 strąki czerwonej papryki4 łyżki czarnych oliwek1 łyżka suszonego tymianku4 łyżki oleju lub oliwy1/4 szklanki bulionu (z kostki)1/4 szklanki wytrawnego białego winapęczek dymkinatkasólpieprz
Kurczaka natrzeć łyżką oleju, solą i tymiankiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Blachę wysmarować łyżką oleju. Ułożyć na niej kurczaka. Skroplić bulionem wymieszanym z winem (4 łyżki płynu zostawić). Blachę z kurczakiem wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Ziemniaki obrać, opłukać. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paseczki. Z dymki odciąć szczypior. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Warzywa oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć nimi kurczaka. Posypać oliwkami. Skroplić pozostałym winem. Piec dalej 25 minut. Podawać z kurczakiem posypanym natką.
Potrawka z kurczaka
2 filety z piersi kurczaka6 łyżek olejumąka"warzywko" Kamisasuszona jarzynka4 ziarna ziela angielskiego2 ziarna pieprzuliść laurowy1 kostka bulionu drobiowegotymianek, bazylia, majeranek według własnego gustuwoda
Fileta z kurczaka oczyścić, podzielić na pojedyncze filety, delikatnie rozbić. Posypać "warzywkiem", obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni, układać na nim filety. Piec do powstania nierównomiernego złotego koloru z obu stron. Filety przełożyć do garnka tak, aby całe przylegały do dna, podlać wodą, około 2 szklankami. Dodać: kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, suszone warzywa, tymianek. Dusić pod przykryciem ok.5 kwadransów. Gdy mięso jest gotowe sprawdzany ile potrzebujemy sosu i tyle powinniśmy podlać wody. Przygotować zaczepkę z pół szklanki wody i jednej średniej łyżki mąki. Wyciągamy mięso na talerz i zaczerpujemy sos. Do smaku dodajemy "warzywko", bazylię i majeranek. Zagotowujemy, a następnie wkładamy mięso.
Udka w imbirowym sosie
75 dkg udek z kurczaka - podzielić na pół3 łyżki oleju1 łyżka wódki1/2 łyżeczki imbiru3 ząbki czosnku - posiekać5 łyżek sosu sojowego1/2 szklanki wody - wrzątek1 łyżka cukruszczypiorek - posiekać1/2 szklanki śmietany1/2 łyżeczki mąki
Udka smażyć na mocno rozgrzanym oleju 10 min. Wlać wódkę, dodać czosnek i imbir, smażyć minutę. Dodać sos sojowy, wodę, cukier i szczypiorek, dusić 10-15 min. Dolać śmietanę z mąką, wymieszać sos i zagotować. Podawać z ryżem.
Chrupiący kurczak
80 dkg piersi z kurczaka - podzielić na porcyjne kawałki, posolić, popieprzyćsól, pieprzPanierka:mąka1 jajkopłatki kukurydziane - drobno pokruszyćmasło - do smażenia1 jabłko - duże, wypestkować, pokroić w ósemki, skropić cytrynąsok cytrynowy4 plastry ananasów - pokroić w kawałki1 puszka mandarynka - mała, owoce osączyć2 łyżki masła2 łyżki cukru1 opakowanie sosu curry - zrobić w/g instrukcji
Porcje filetów obtaczać w panierce, mocno dociskając, żeby płatki kukurydziane się trzymały, smażyć na maśle do zbrązowienia. Dwie łyżki masła rozpuścić na patelni z cukrem, aż zrobi się lekki karmel, dodać jabłka, obsmażyć na złoto, dodać ananasy i mandarynki, podgrzać. Obsmażone piersi kurczaka na talerzach polać sosem, podawać z owocami i ryżem posypanym uprażonymi płatkami migdałowymi.
Gęś po żydowsku
500 g mięsa z gęsi2 łyżki tłuszczu z gęsi1 cebula1 szklanka grochu1/2 szklanki ryżusól
Umyte mięso z gęsi ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w drobne kawałki, obsmażyć na gęsim tłuszczu razem z obraną i posiekaną cebulą. Dodać ryż oraz namoczony dzień wcześniej groch. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku do miękkości przez ok. 90 minut. Podawać z ogórkami kiszonymi.
Indyk w brzoskwiniach
0,5 kg piersi z indyka lub kurczakapuszka brzoskwiń w syropieok. 3 łyżki śmietany 22%mąka pieprzolej sól lub wegeta
Mięso opłukać i osuszyć, pokroić w poprzek, delikatnie rozbić młotkiem do mięsa, następnie posolić i popieprzyć, wstawić do lodówki na około 20 minut, następnie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Po obsmażeniu do mięsa dolać około jednej szklanki wody i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dolać około pół puszki syropu z brzoskwiń, dodać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie ilość zależy od tego czy ktoś lubi brzoskwinie i dusić około 20 minut. Na sam koniec duszenia dodać śmietanę, najpierw zestawiając patelnię z kuchenki żeby śmietana się nie zważyła i dokładnie mieszając postawić z powrotem patelnię na kuchenkę. Podawać na ciepło z ziemniakami ugotowanymi lub jak ktoś woli z ryżem.
Tefteli
500g karczka 4 cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki oleju sólpieprzpapryka słodka do smaku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ryżu
Mięso zmielić, przyprawić i wymieszać z surowym ryżem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić i dodać startą na grubej tarce marchew. Smażyć 5 minut na małym ogniu, wymieszać z koncentratem i odstawić do ostygnięcia. 1/3 zasmażki wymieszać z mięsem, uformować kulki (średnica 5-8 cm). W głębokiej patelni na reszcie zasmażki ułożyć kulki, zalać wodą i pod przykryciem gotować 40-50min.
Filety w sosie śmietanowym
Składniki:
piersi kurczaka – 4 filety rzodkiewki - 2 pęczki śmietana - 1/2 szklanki rosół - 1/2 szklanki olej - 2 łyżki sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Mięso wypłukać osuszyć, przekroić na cieńsze plastry, posypać solą, pieprzem i papryką. Olej rozgrzać na patelni, włożyć filety, smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone rzodkiewki, smażyć jeszcze 2-3 minuty.Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Przykryć i dusić 15 minut.
Używając naczynia tytanowego potrawę można przygotować również bez użycia oleju.
Filety z indyka w sosie grzybowym
filet z indyka – 60 dag oliwa – 3 łyżki sos suszone podgrzybki – 15 dag wino czerwone słodkie – 1 szklanka czosnek – 3-4 ząbki rozmaryn - 2-3 gałązki masło – 2-3 łyżki sól, pieprz
Grzyby namoczyć w wodzie – ugotować, następnie wyjąć, a do wywaru wlać wino, dodać całe ząbki czosnku, rozmaryn, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu. Filety posolić i posypać pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z sosu wyjąć czosnek, rozmaryn, dodać masło i dokładnie rozmieszać (masło powinno zagęścić sos). Grzyby pokroić w paseczki włożyć do sosu. Upieczone filety ułożyć na talerzu polać sosem i posypać grzybami.
Indyk po chińsku
udziec indyka – 2 filety cukier – 2 łyżki woda – 4 łyżki czerwona papryka – 1 szt. por – 2 szt. czosnek – 2 ząbki starty imbir – 1 łyżeczka olej – 4 łyżki orzeszki ziemne – 3-4 łyżki wywar z warzyw – 1 szklanka białe wino – 2-3 łyżki sok z cytryny sól, pieprz
Na patelni usmażyć cukier i wodę, tak, aby powstał karmel. Mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki. Posmarować karmelem. Paprykę i pory umyć, pokroić, czosnek posiekać. Na patelni mocno rozgrzać połowę oleju i obsmażyć mięso. Mięso wyjąć, dolać resztę oleju i wsypać paprykę, smażyć ok. 3 minut. Następnie dodać pory, czosnek i imbir. Krótko podsmażyć. Na koniec dodać mięso, orzeszki i wywar z warzyw, dusić razem ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, winem lub sokiem z cytryny.
Kaczka pieczona w pomarańczach
kaczka - (ok. 2 kg) masło - 15 dag cukier - 10 dag pomarańcze - 1 kg bulion białe wytrawne wino - 50 ml likier pomarańczowy - 10 ml mąka ziemniaczana - 1 łyżka majeranek sól, pieprz
Kaczkę wypłukać od wewnątrz i od zewnątrz, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie upiec w całości w temp. 250°C (ok. 2 godziny), polewać wytwarzającym się sosem. Pod koniec dodać część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze podsmażyć na maśle, dodać odrobinę startej skórki. Wlać bulion, wino i likier, podgotować. Dodać karmel (rozpuścić cukier i smażyć, aż będzie miał lekko brązowy kolor), zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, usunąć kości i podzielić na porcje. Na talerzu ułożyć kawałki mięsa, obłożyć cząstkami pomarańczy. Sos podać w sosjerce.
Kaczka z nadzieniem jabłkowym
kaczka - (ok. 2 kg) sól, pieprz biały jabłka - 50 dag rodzynki - 15 dag cukier - 5 łyżek skórka starta z 1/2 cytryny bułka tarta - 2 łyżki mąka ziemniaczana - 2 łyżki gęsta kwaśna śmietana - 4 łyżki
Kaczkę wypłukać z wierzchu i od wewnątrz, posypać solą i pieprzem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Rodzynki przelać gorącą wodą i razem z jabłkami, cukrem i skórką cytrynową oraz 3 łyżkami wody dusić 10 minut pod przykryciem. Dodać bułkę tartą i posolić. Masę włożyć do kaczki i zaszyć. Piec 2 godzinę i 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. W ciągu ostatnich 30 minut kaczkę kilkakrotnie polewać gorącą wodą. Upieczoną kaczkę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Z sosu wygotować trochę wody, zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku.
Kotlety de volaille
filety z kurczaka - 2 całe masło - 12 dag sól, pieprz panierowanie jajka - 1–2 szt. tarta bułka smażenie olej masło - 3 dag
Piersi umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na pół. Lekko zbić tłuczkiem (tak, aby mięso miało kształt liścia), posypać solą i pieprzem. Pośrodku każdego fileta, ułożyć masło (ok. 3—4 dag), w kształcie wałeczka, zawinąć ciasno w rulon. Tak przygotowane kotlety panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce 2-krotnie (tarta bułka powinna być bardzo drobno zmielona). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, rumieniąc na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia dać surowe masło.
Potrawka z kurczaka w curry
piersi z kurczaka - 50 dag cebula – 3 szt. rodzynki - 5 dag jogurt naturalny - 1 szklanka mąka kukurydziana - 1 łyżka sok z cytryny curry - 2 łyżki olej - 4 łyżki sól, pieprz
Przygotowanie:Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Dwie łyżki oleju wymieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżką curry. Marynatą posmarować mięso, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić i lekko zeszklić. Kurczaka obsmażyć (osobno). Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, wsypać rodzynki. Dusić na małym ogniu 30 minut.Jogurt wymieszać z łyżką curry, szczyptą soli i pieprzu. Sos wlać do kurczaka, dusić jeszcze 5 minut. Potrawkę najlepiej podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Udka kurczaka z miodem i chili
udka kurczaka - 1 kg miód - 4 łyżki keczup - 4 łyżki starty imbir - 1/2 łyżki sos sojowy - 1 łyżka chili - 1 strąk czosnek - 1 ząbek cebula – 1
Udka umyć, osączyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chili wypłukać, usunąć pestki i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Miód wymieszać z keczupem, imbirem i sosem sojowym. Dodać chili, czosnek i cebulę. Udka wymieszać z sosem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, udka osączyć z zalewy. Ułożyć na papierze. Piec 30-35 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
kinia160616