Potrawy z grilla
1. Karkówka z grilla
Składniki:
karkówka – 1 kg marynata sos sojowy – ok. 1/3 szklanki miód (płynny) – 2-3 łyżki ocet balsamiczny – 1-2 łyżki czosnek granulowany – 1 łyżeczka majeranek bazylia
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w nie za grube plastry. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z miodem, dodać ocet i czosnek. Bazylię i majeranek w równych ilościach wymieszać razem. Plastry karkówki maczać w marynacie, posypywać ziołami i układać w naczyniu. Pozostałą marynatą polać mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, (ale lepiej na kilka godzin, a nawet na noc). Mięso układać na grillu i piec z dwóch stron, aż będzie miękkie.
2. Kotlety wieprzowe z kością
mięso wieprzowe z kością – na 4 kotlety cebula - 1 mała natka pietruszki - 1/2 pęczka ocet ziołowy - 2 łyżki białe wytrawne wino - 2 łyżki posiekane zioła - 1 łyżka (tymianek, rozmaryn, szałwia) sól czosnkowa - 1/2 łyżeczki sól, biały pieprz
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ocet wymieszać z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, natrzeć marynatą. Tak przygotowane mięso odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Mięso grillować 8 -.10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą. Można podawać np. z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą, pieczywem i sałatką wiosenną itp.
3. Kurczak z grilla po amerykańsku
udka kurczaka – 1 kg
marynata:posiekana cebula – 6 łyżekposiekany czosnek – 3 łyżkiskórka limonki lub cytryny – 3 łyżkipapryczka chilli – 3 szt. posiekane (bez pestek)limonki – 4 szt. (wyciśnięte)świeży imbir – 2 łyżki (posiekany)kurkuma – 1 łyżeczkakolendra – 2 łyżeczkisól – 1 łyżeczkapieprz - 1 łyżeczkamleczko kokosowe w puszce – 5 łyżek
Dwanaście godzin wcześniej udka kurczaka umyć i osuszyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przygotować grill. Na gorący ruszt ułożyć kurczaka. Grillować 10 minut z każdej strony.
4. Szaszłyki owocowe
pomarańcze – 2 szt. banany – 2 szt. brzoskwinie – 3 z puszki ananas z puszki - 2 krążki mandarynki – kilka winiak – 40 ml cukier - 6 dag cynamon - 1 łyżeczka imbir – szczypta
Pomarańcze umyć, obrać ze skórki. Wszystkie owoce pokroić na kawałki, każdy kawałek zamoczyć przez chwilkę w alkoholu. Odsączyć nabić na szpilki do szaszłyków. Cukier wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie obtoczyć w nim owoce. Szaszłyki piec na grillu, aż cukier zbrązowieje.
5. Szaszłyki z ananasem
kiełbasa do pieczenia świeży ananas cytryny – 2 szt. pokruszony listek laurowy - 1 szt. płynny miód – 2-3 łyżki masło - 1,5 łyżki sól, pieprz
Z cytryn wycisnąć sok. Do soku dodać miód i przyprawy. Ananasa obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i włożyć do marynaty na ok. 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 cm kawałki i na przemian z ananasem nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki posmarować rozpuszczonym masłem i położyć na grillu. Piec 5 -10 minut obracając i polewając pozostałą marynatą.
6. Ziemniaki w folii
ziemniaki - 1 kg sól ziołowa pieprz stary żółty ser - 20 dag boczek - 10 dag cebula – 1 szt. masło sól
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrzącej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Odsączyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem. Do grillowania najlepsze są ziemniaki podobnej wielkości, odmiany mącznej.
7. £osoś śródziemnomorski
filet z łososia - 30 dag sok z 1 cytryny oliwa - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek bazylia - 1 gałązka tymianek - 2 gałązki cytryna - 1 cała sól, pieprz
Rybę umyć, pokroić w grube plasterki, polać sokiem z cytryny i odstawić na 2 – 3 godziny. Folię aluminiową posmarować oliwą, na niej położyć wyjętego z zalewy łososia. Rybę posmarować zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą pieprzem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Piec 10 minut na grillu. Podawać z pokrojoną cytryną.
8. ¯eberka na słodko
żeberka wieprzowe – 50 dag marynatasos sojowy - 3 łyżki ocet winny - 2 łyżki miód - 2 łyżki imbir – kawałek lub imbir w proszku – 1 łyżeczka czosnek - 1 ząbek wódka - 1 łyżka mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka tabasco – 1/2 łyżeczki lub ostra pasta paprykowa - 1/2 łyżeczki olej do smażenia
¯eberka umyć, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy z miodem, zmiażdżonym czosnkiem, imbirem (startym), mąką, wódką, octem i tabasco. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 1-2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać). Rozgrzać olej i smażyć żeberka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dopiec na grillu 15 - 20 minut, w trakcie pieczenia smarować marynatą.
kinia160616