Potrawy z grilla.docx

(16 KB) Pobierz

Potrawy z grilla

 

1.      Karkówka z grilla

 

Składniki:

karkówka – 1 kg
marynata
sos sojowy – ok. 1/3 szklanki
miód (płynny) – 2-3 łyżki
ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
majeranek
bazylia

 

Przygotowanie:

Karkówkę umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w nie za grube plastry. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z miodem, dodać ocet i czosnek. Bazylię i majeranek w równych ilościach wymieszać razem. Plastry karkówki maczać w marynacie, posypywać ziołami i układać w naczyniu. Pozostałą marynatą polać mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, (ale lepiej na kilka godzin, a nawet na noc). Mięso układać na grillu i piec z dwóch stron, aż będzie miękkie.

 

2.      Kotlety wieprzowe z kością

 

Składniki:

mięso wieprzowe z kością – na 4 kotlety
cebula - 1 mała
natka pietruszki - 1/2 pęczka
ocet ziołowy - 2 łyżki
białe wytrawne wino - 2 łyżki
posiekane zioła - 1 łyżka (tymianek, rozmaryn, szałwia)
sól czosnkowa - 1/2 łyżeczki
sól, biały pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ocet wymieszać z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, natrzeć marynatą. Tak przygotowane mięso odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
Mięso grillować 8 -.10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą.
Można podawać np. z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą, pieczywem i sałatką wiosenną itp.

 

3.      Kurczak z grilla po amerykańsku

 

Składniki:

udka kurczaka – 1 kg

marynata:
posiekana cebula – 6 łyżek
posiekany czosnek – 3 łyżki
skórka limonki lub cytryny – 3 łyżki
papryczka chilli – 3 szt. posiekane (bez pestek)
limonki – 4 szt. (wyciśnięte)
świeży imbir – 2 łyżki (posiekany)
kurkuma – 1 łyżeczka
kolendra – 2 łyżeczki
sól – 1 łyżeczka
pieprz - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe w puszce – 5 łyżek

 

Przygotowanie:

Dwanaście godzin wcześniej udka kurczaka umyć i osuszyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Przygotować grill. Na gorący ruszt ułożyć kurczaka. Grillować 10 minut z każdej strony.

 

4.      Szaszłyki owocowe

 

Składniki:

pomarańcze – 2 szt.
banany – 2 szt.
brzoskwinie – 3 z puszki
ananas z puszki - 2 krążki
mandarynki – kilka
winiak – 40 ml
cukier - 6 dag
cynamon - 1 łyżeczka
imbir – szczypta

 

Przygotowanie:

Pomarańcze umyć, obrać ze skórki. Wszystkie owoce pokroić na kawałki, każdy kawałek zamoczyć przez chwilkę w alkoholu.
Odsączyć nabić na szpilki do szaszłyków. Cukier wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie obtoczyć w nim owoce.
Szaszłyki piec na grillu, aż cukier zbrązowieje.

 

5.      Szaszłyki z ananasem

 

Składniki:

kiełbasa do pieczenia
świeży ananas
cytryny – 2 szt.
pokruszony listek laurowy - 1 szt.
płynny miód – 2-3 łyżki
masło - 1,5 łyżki
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z cytryn wycisnąć sok. Do soku dodać miód i przyprawy.
Ananasa obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i włożyć do marynaty na ok. 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 cm kawałki i na przemian z ananasem nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki posmarować rozpuszczonym masłem i położyć na grillu. Piec 5 -10 minut obracając i polewając pozostałą marynatą.

 

6.      Ziemniaki w folii

 

Składniki:

ziemniaki - 1 kg
sól ziołowa
pieprz
stary żółty ser - 20 dag
boczek - 10 dag
cebula – 1 szt.
masło
sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połowę i włożyć do wrzącej lekko posolonej wody i gotować 10 minut. Odsączyć, podzielić na porcje, każdą ułożyć na natłuszczonej folii. Oprószyć solą ziołową i pieprzem, po czym zawinąć folię i grillować 25 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do upieczonych w folii ziemniaków, posypać serem.

Do grillowania najlepsze są ziemniaki podobnej wielkości, odmiany mącznej.

 

 

7.      £osoś śródziemnomorski

 

Składniki:

filet z łososia - 30 dag
sok z 1 cytryny
oliwa - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
bazylia - 1 gałązka
tymianek - 2 gałązki
cytryna - 1 cała
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę umyć, pokroić w grube plasterki, polać sokiem z cytryny i odstawić na 2 – 3 godziny. Folię aluminiową posmarować oliwą, na niej położyć wyjętego z zalewy łososia. Rybę posmarować zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą pieprzem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Piec 10 minut na grillu. Podawać z pokrojoną cytryną.

 

8.      ¯eberka na słodko

 

Składniki:

żeberka wieprzowe – 50 dag
marynata
sos sojowy - 3 łyżki
ocet winny - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
imbir – kawałek
lub imbir w proszku – 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
wódka - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
tabasco – 1/2 łyżeczki
lub ostra pasta paprykowa - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

 

Przygotowanie:

¯eberka umyć, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy z miodem, zmiażdżonym czosnkiem, imbirem (startym), mąką, wódką, octem i tabasco. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 1-2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać). Rozgrzać olej i smażyć żeberka przez ok. 5 minut z każdej strony. Dopiec na grillu 15 - 20 minut, w trakcie pieczenia smarować marynatą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin