Składniki:- 1 kg jagnięciny lub baraniny- 1 kg białej kapusty- 1 łyżka soli- 1 łyżeczka ziaren pieprzu- natka Sposób przyrządzania:Mięso dokładnie umyj i osusz, pokrój w kostkę. Kapustę oczyść, pokrój w grube paski. Mięso układaj na przemian z kapustą w dużym, najlepiej żeliwnym garnku. Każdą warstwę posypuj solą i ziarenkami pieprzu. Wlej tyle wody, aby sięgała do 5 cm powyżej powierzchni potrawy. Duś na małym ogniu tak długo, aż mięso i kapusta będą zupełnie miękkie. Przed podaniem posyp natką. Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami.
Składniki:- 50 dag mielonych migdałów- 50 dag cukru pudru- 3 łyżki mąki- 2 białka Sposób przyrządzania:Migdały wymieszaj w misce z przesianym cukrem pudrem i mąką. Białka ubij na półsztywno, dodaj do sypkich składników. Ciasto dokładnie wyrób, najlepiej mikserem. Powinno być plastyczne, ale twarde, dające się formować. Z ciasta ulep długie ruloniki, każdy dłuższy od poprzedniego o 2 cm. Rozpocznij rulonikiem o najmniejszej długości - około 10 cm, potem zrób 12-centymetrowy, 14-centymetrowy, 16-centymetrowy i tak dalej. Kółka piecz w temp. 170°C, aż będą złote. Szybko je ostudź, najlepiej przy otwartym oknie. Przygotuj biały lukier (może być polewa z torebki), posklejaj nim kolejne kółka, zaczynając od największego, tak aby powstała wieża.Taką wieżę z migdałowego ciasta podaje się w Norwegii w szczególne dni: z okazji ślubu, konfirmacji lub na Boże Narodzenie
Składniki:- 40 dag filetów z łososia norweskiego (bez skóry)- 1 cytryna- po 40 dag białych i zielonych szparagów- sól- pieprz- miętaSos tropikalny:- po 5 dag cząstek mandarynek- pomarańczy i grejpfrutów (bez błonek)- 5 dag pokrojonego na kawałki ananasa- 1 limetka- 50 ml oliwy- 50 ml sosu sojowego- ocet ryżowy do smaku- 5 listków świeżej mięty- łyżeczka marynowanego imbiru- pieprz Sposób przyrządzania:Filet pokrój na 4 porcje, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną. Usmaż na patelni lub upiecz na ruszcie. Ugotuj szparagi. Owoce, miętę i imbir pokrój w kostkę. Inne składniki sosu utrzyj mikserem, dodaj owoce, miętę i imbir. Wymieszaj i przypraw. Łososia ułóż na szparagach, skrop sosem.Ten przepis to przykład kuchni fusion w wydaniu norweskim. Orientalne przyprawy znakomicie podkreślają smak delikatnego mięsa łososia. Jeśli lubisz dania jeszcze bardziej pikantne, możesz dodać do sosu nieco pokruszonej papryczki czuszki lub trochę chrzanu wasali
Składniki:- 50 dag surowych filetów ze śledzia norweskiego- 50 ml oleju słonecznikowego- 5 dag masła- 20 dag cukinii- sól- pieprz- tymianek- oregano- bazyliaSos:- 50 ml oliwy- 2 ząbki czosnku- 10 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów- 1 pęczek dymki- 1/2 pęczka natki- 3 dag kaparów- 2 dag anchois Sposób przyrządzania:Filety śledziowe dokładnie oczyść, wypłucz w zimnej wodzie, osusz i natrzyj zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, usmaż na nim filety, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła dla smaku. Cukinię oczyść i umyj, pokrój w cienkie plastry. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na gorącej oliwie. Zdejmij z patelni, na tej samej oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj pomidory, kapary, natkę i anchois, przypraw do smaku. Usmażone filety śledziowe ułóż w sosie, udekoruj smażoną cukinią i natką lub bazylią.
Składniki:- 75 dag surowych śledzi- 20 dag gotowanych ziemniaków- 1/2 l bulionu rybnego- 3/4 łyżeczki soli- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej- tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania:Śledzie dokładnie oczyść, usuń ości i odfiletuj. Umyj, osusz, zmiksuj dwukrotnie, za drugim razem dodając ugotowane, obrane ziemniaki. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i bulion, posól, wymieszaj. Uformuj podłużne frykadelki, usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu. Podawaj posypane krążkami smażonej cebuli i gotowanymi warzywami. Polej stopionym masłem.
Składniki:- 3 filety z łososia (ok. 1 kg)- 1 kg cytryn- 1.5 słoiczka musztardy francuskiej- 3 pęczki koperku Sposób przyrządzania:Filety dokładnie oczyść, opłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz. Ostrym nożem odetnij skórę, a mięso łososia pokrój ukośnie na paseczki o grubości około pół centymetra. Włóż do miski. Cytryny sparz, osusz, wyciśnij sok. Polej pokrojonego łososia, dodaj musztardę i drobno pokrojony koperek. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj kilkakrotnie złożoną folią aluminiową i wstaw na 24 godziny do lodówki. Podawaj z pieczywem. Możesz udekorować cząstkami cytryny.
Składniki:- 40 dag surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry)- 10 dag twardego owczego sera (może być polski oscypek)- 20 dag liści szpinaku- po 1/2 owocu mango i melona gallo- 1/2 pęczka szczypiorku- czerwony pieprz (ziarenka)Sos cytrynowy:- 1 łyżka musztardy dijon- 15 łyżek oliwy- sok z 1 cytryny- 1 łyżeczka miodu- 3 listki świeżej mięty- sól- biały pieprz- cukier Sposób przyrządzania:Szpinak przebierz, odrzuć uszkodzone listki, pozostałe opłucz w zimnej wodzie i osącz. Listki poukładaj na czterech talerzach. Filet opłucz, osusz, pokrój na 4 porcje. Ułóż na ruszcie lub na natłuszczonej blasze, piecz 10 minut w temp. 220°C. Upieczone ryby ułóż na szpinaku, obłóż pokrojonym melonem i mango. Całość posyp startym serem i czerwonym pieprzem. Utrzyj składniki sosu, polej łososia. Szybko zapiecz w gorącym piekarniku. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem. Możesz podawać z grzankami.
Składniki:- 40 dag surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry)- 5 dag żółtego sera- 20 dag truskawek- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Filety z łososia umyj, osusz, podziel na 4 części. Przypraw do smaku solą i pieprzem i lekko obsmaż na patelni. Następnie ułóż rybę na natłuszczonej blasze piekarnika, obłóż po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekaj, aż ser się stopi. Podawaj z podpieczoną bagietką.
Składniki:- 8 kromek chleba piernikowego (25 dag)- 1 litr lodów waniliowych- 4 białka- 7-8 dag cukru pudru- cukier puder do posypania- wiśnie w syropie- brązowy cukier Sposób przyrządzania:Wyjmij lody z zamrażalnika na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania deseru. Podgrzej piekarnik do 240°C. Miseczkę z okrągłym dnem o średnicy 10 cm wyłóż folią, tak aby sporo folii wystawało ponad miseczkę. Włóż pierwszą warstwę masy lodowej i dobrze ugnieć. Połóż warstwę chleba piernikowego i ponownie lody. Zakończ chlebem piernikowym. Włóż na 30 minut do zamrażalnika, aż lody ponownie stwardnieją. Ubij białka na pianę, powoli dodając cukier puder. Wyjmij deser lodowy z miseczki, ciągnąc za wystającą folię. Folię usuń, deser posmaruj pianą z białek, posyp cukrem pudrem i wstaw na 3 minuty do piekarnika, aby piana zapiekła się na złoto. Posyp brązowym cukrem, udekoruj wiśniami z syropu i od razu podawaj.
Składniki:- 1 jabłko- 1 banan- 1 pomarańcza- 4 filiżanki zielonych winogron- 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich- 5 żółtek- 2 białka- 5 łyżek cukru pudru- 2 łyżki brandy lub rumu- 200 ml śmietany kremówki- sok cytrynowy Sposób przyrządzania:Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skrop sokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszystą masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej śmietany
Składniki:- 1 litr śmietany (o zawartości tłuszczu co najmniej 35-proc.)- 1 litr mleka- 30 dag pełnoziarnistej mąki pszennej- 1 łyżeczka soli Sposób przyrządzania:Śmietanę gotuj około 5 minut na małym ogniu. Nie przerywając mieszania, wsyp połowę mąki, podgrzewaj dalej, aż oddzieli się warstwa tłuszczu. Wówczas zlej tłuszcz do oddzielnej miseczki i zabezpiecz go przed wystygnięciem. Masę połącz z resztą mąki, posól, utrzyj na gładki krem z powoli wlewanym mlekiem. Gotuj jeszcze 5 minut, stale mieszając. Posyp cukrem i cynamonem, podawaj z oddzielonym tłuszczem. Jeśli wolisz, zamiast tłuszczu możesz podać do deseru sok malinowy.
Składniki:- 25 dag wątroby wieprzowej- 1 kotlet wieprzowy- 4 anchois- 1 cebula- 150 ml mleka- 3 łyżki mąki- 1 jajko- sól- pieprz- 1/2 łyżeczki tymianku- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Sposób przyrządzania:Pokrój cebulę, mięso i wątrobę. Zmiksuj z anchois lub przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Do masy mięsnej dodaj mleko, mąkę, sól, pieprz, tymianek i ziele angielskie, wymieszaj. Napełnij natłuszczoną formę keksową, piecz około godziny. Ostudź, wyjmij z formy i pokrój w plastry. Podawaj z korniszonami i marynowanymi buraczkami
Składniki:- 50 dag mielonych migdałów (ze skórką)- 50 dag cukru pudru- 2 łyżki mąki- 3 białka- po 7-8 dag białej i gorzkiej czekolady- mąka do posypania stolnicy Sposób przyrządzania:W misce wymieszaj migdały z przesianym cukrem pudrem i mąką. Dodaj lekko ubite białka, zagnieć na jednolitą, twardą masę. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj około dwudziestu patyczków o długości 15-20 cm. Ułóż je na dwóch blachach wyścielonych papierem pergaminowym, piecz po 12 minut w temperaturze 150-170°C. Odłóż do ostygnięcia. W tym czasie rozpuść - oddzielnie - białą i ciemną czekoladę. Polej przestudzone patyczki. Możesz posypać płatkami migdałowymi.
Składniki:- 40 dag surowego fileta z łososia norweskiego- 100 ml sosu sojowego (Kikkoman)- 1/2 łyżeczki japońskiego chrzanu wasabi- Sposób przyrządzania:Świeży filet z łososia pokrój na cieniutkie plasterki, ułóż na talerzykach. Przygotuj sos: zmiksuj chrzan wasabi z marynowanym imbirem, sosem sojowym, oliwą oraz miodem. Skrop łososia, przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i plasterkami białej rzepy. Uwaga: chrzan wasabi i marynowany imbir kupisz w sklepach z żywnością orientalną lub w dobrych delikatesach.
Składniki:- 50 dag mąki- 20 dag kwaśnej śmietany (35-proc)- 200 ml kwaśnego mleka- 3 łyżki cukru- 3 łyżki miodu- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzania:Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj śmietanę z miodem, kwaśnym mlekiem i cukrem, na koniec dodaj mąkę. Zagnieć ciasto - nie powinno być za twarde. Podgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta ulep rulon, pokrój go na 6 kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na placuszek o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj widelcem, piecz 5-7 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawaj z masłem i cukrem albo z kremem z gęstej śmietany, cukru i cynamonu.
Składniki:- 75 dag filetów rybnych (dorsz- morszczuk- mintaj)- 300 ml śmietany kremówki- 5 łyżek masła- 2 jajka- 3 łyżki posiekanego koperku- 4 dag mąki ziemniaczanej- sól- pieprz- sos worcester Sposób przyrządzania:Ryby zmiksuj z 200 ml śmietany. Stop i ostudź masło. Do masy rybnej dodaj żółtka, koperek, masło i mąkę ziemniaczaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i sosem worcester. Dodaj białka ubite na sztywną pianę, masą napełnij formę nasmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Formę przykryj i wstaw do większego naczynia z wodą. Piecz 1,5 godziny w temp. 170°C. Pudding pozostaw w formie przez 5 minut, a następnie odwróć dnem do góry i wyjmij. Możesz udekorować gałązką natki lub koperku.
Składniki:- 1 średnia cebula- 1 łyżka oleju słonecznikowego- 25 dag piure ziemniaczanego- 5 gałązek koperku (drobniutko posiekanych)- 2 plastry wędzonego łososia- 2 jajka- 2 łyżki płynnej śmietany (30-proc.) Sposób przyrządzania:Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na oleju słonecznikowym. Dodaj przestudzone piure ziemniaczane oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia. Drobniutko posiekaj wędzonego łososia, dodaj do masy ziemniaczanej. Ubij mikserem jajka i śmietankę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do przygotowanej masy, jeszcze raz starannie wymieszaj. Masę rozłóż w kokilkach wyłożonych pergaminem, piecz 20 minut. Odstaw do wystygnięcia i wyjmij z foremek.
Składniki:- 40 dag ziemniaków- 12 dag szynki pokrojonej w kostkę- 12 dag tartej bułki- 130 ml śmietany- 1 jajko- 1 łyżka startego sera norweskiego- 2 łyżki posiekanej natki- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- olej do smażenia Sposób przyrządzania:Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj 2/3 tartej bułki ze śmietaną, jajkiem, natką i startym serem. Dodaj szynkę, przypraw do smaku i połącz z masą ziemniaczaną. Uformuj okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtocz je w pozostałej tartej bułce, usmaż w głębokim oleju. Podawaj z zieloną sałatą.
Składniki:- 1 kg filetów z morskiej ryby- 1 jajko- 2 łyżki mleka- 1 szklankę mąki- 3 cebule- 1/2 selera- 2 marchewki- 1 pietruszkę- 1 por- 1 cytrynę- 3 łyżki koncentratu pomidorowego- 3 łyżeczki słodkiej papryki- 1 liść laurowy- 2 ziarna ziela angielskiego- 1 łyżeczkę jarzynki- pieprz- sól- cukier- gałkę muszkatołową- olej- pęczek natki Sposób przyrządzania:Zwana u nas często ?rybą po grecku? ma niewiele wspólnego z kuchnią południa Europy. Znacznie bliżej tej potrawie do rejonów skandynawskich. Danie to ma mocną pozycję również w naszej kuchni. Zwykle przyrządza się je z ryb morskich, przeważnie tych o białym mięsie. Ale można też użyć norweskiego łososia lub surowego fileta śledziowego. Słodkowodny pstrąg lub sieja przyrządzone z warzywami też są pyszne. O smaku tej potrawy w dużym stopniu decyduje gęsty sos. Powinien mieć wyważony, słodko-kwaśny smak. I to właśnie od sosu należy zaczynać przygotowanie tej potrawy.1. Wszystkie warzywa obierz i starannie opłucz. Cebulę średniej wielkości i por (użyj jedynie jego białą część) pokrój na półplasterki i odłóż na talerzyk, a pozostałe jarzyny wrzuć do salaterki. Pokrój je w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Najpierw musisz pokroić każdy korzeń wzdłuż na cienkie (1-2 mm) plastry, a potem w słupki. Albo po prostu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. 2. Wlej do rondla 3-4 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, zmniejsz płomień i ostrożnie włóż do rondla cebulę i por. Mieszaj cały czas i pilnuj, żeby warzywa się nie przypaliły, ani nawet nie zrumieniły. Powinny się jedynie zeszklić. Jeśli już staną się przezroczyste, wrzuć do rondla pozostałe warzywa, zwiększ płomień i chwilę smaż, energicznie mieszając. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut. Podlej jarzynki gorącą wodą (3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Zmniejsz płomień pod rondlem - niech warzywa się duszą. Ale nie za długo; lepiej, by pozostały troszkę niedogotowane, niż były zbyt miękkie. Jeśli za bardzo zgęstnieją, podlej je odrobiną wody. 3. W czasie, gdy warzywa się duszą, rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, odrobinę gałki, szczyptę pieprzu, po łyżeczce jarzynki i cukru, wymieszaj i przełóż do garnka z warzywami. Przykryj i zostaw na bardzo małym ogniu jeszcze 5 minut, żeby smaki się przegryzły. 4. Wypłucz ryby pod bieżącą wodą, osusz je w papierowym ręczniku. Skrop sokiem z cytryny, przykryj i na pół godziny wstaw do lodówki. Przygotuj panierkę. Rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysyp mąkę. Na patelnię wlej olej - tyle, by filety mogły się w nim zanurzyć. Wyjmij filety z lodówki, znów osusz je, oprósz solą i mąką. Każdy kawałek obtaczaj najpierw w jajku, a potem w mące, kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełóż na ogrzany półmisek i obłóż sosem z rondla. Posyp posiekaną natką. Jeśli przygotowujesz danie dla osób na diecie, ugotuj filety na parze lub w małej ilości posolonej wody, a wywaru użyj do sosu.
Składniki:- 75 dag filetów z mintaja lub morszczuka w kostce- 1 cebula- 4-5 ziemniaków- 3 marchewki- 1 świeży mały brokuł (lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych)- 12 dag masła- 200 ml śmietany (18-proc.)- 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)- 1 łyżeczka suszonego tymianku- pęczek koperku...
jakubowskamarta