Kuchnia Portugalska
Jedzenie portugalskie jest tanie, pyszne i podawane w rozpierających żołądek porcjach. Klasyczne posiłki portugalskie to: sardinhas assadas (grilowane na węglach sardynki), pasteis de bacalhau (paszteciki z dorsza), caldo verde (zupa z kapusty i ziemniaków z talarkami kiełbasy). Apetyczne przykłady potraw morskich to:linguado grelhado (grilowana sola),bife de atun (stek z tuńczyka),cataplana (gotowane pod dużym ciśnieniem owoce morza, warzywa i kawałki miesa),arroz de marisco (obfite danie z owoców morza z dodatkiem ryżu). Potrawy cataplana i arroz de marisco podawane są zawsze w porcjach dla co najmniej dwóch osób. Jeśli pragną Państwo skosztować jakiegoś miejscowego przysmaku, można skusić się na prato do dia (specjalność dnia). Z dań lekkostrawnych w każdej restauracji zamówić można salada mista (zestaw sałatek), który składa się głównie z pomidorów, cebuli i oliwek. Posiłek można popić dobrej jakości portugalskim winem lub porto.
Składniki: 80 dag flaków20 dag przerośniętego boczku20 dag kiełbasy serdelowej1/2 małego kurczaka80 dag białej fasoli3 cebule2 marchewki2 strąki paprykiłyżka koncentratu pomidorowego100 ml białego wina2 łyżki oliwysólpieprztymianek
Opis wykonania: Dzień wcześniej moczymy fasolę i gotujemy aż będzie niemal miękka. Odcedzamy. Oczyszczone i umyte dokładnie flaki gotujemy do miękkości w 1 litrze wody, a po odcedzeniu kroimy w wąskie paski. Wywaru nie wylewamy. Pokrojoną w cienkie krążki cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy do niej pokrojony na paski boczek, kawałki kurczaka, plasterki marchwi, oczyszczone i pokrojone w krążki papryki. Zalewamy wywarem z flaków i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy flaczki, fasolę, pokrojoną w plastry kiełbasę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 30 min, podlewając w razie potrzeby wywarem z fasoli. Potrawa powinna być dosyć gęsta. Na 10 minut przed końcem gotowania wlewamy wino i doprawiamy flaczki solą i pieprzem.
Składniki:25 dag długiego ryżu15 dag boczku wędzonego2 puszki tuńczyka w sosie własnym1 mała cebula1 mały słoik papryki marynowanej1 mały słoiczek czarnych oliwek3-4 łyżki oliwy z oliwek600 ml bulionu z kury1 cytrynakilka gałązek koperkusól i pieprz do smaku
Opis wykonania:W dużym płaskim rondlu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę - aż się zrumienii zacznie skwierczeć. Dolewamy oliwę i smażymy cebulę na złoto. Wsypujemy suchy ryż i mieszamy. Zalewamy gorącymbulionem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i na maleńkim ogniu gotujemy przez ok. 20 min, dolewając ewentualnieodrobinę wody. Gdy ryż wchłonie cały płyn i jest już ugotowany, dodajemy oliwki i odsączonego z sosu tuńczyka w większych kawałkach. Niemieszamy. Przykrywamy i odstawiamy z ognia na 5 minut. Ryż podajemy udekorowany plasterkami cytryny i gałązkami kopru.
jakubowskamarta