Kuchnia Portugalska.doc

(43 KB) Pobierz
Kuchnia Kubańska

Kuchnia Portugalska

 

Jedzenie portugalskie jest tanie, pyszne i podawane w rozpierających żołądek porcjach.
Klasyczne posiłki portugalskie to:
sardinhas assadas (grilowane na węglach sardynki), pasteis de bacalhau (paszteciki z dorsza), caldo verde (zupa z kapusty i ziemniaków z talarkami kiełbasy).
Apetyczne przykłady potraw morskich to:
linguado grelhado (grilowana sola),
bife de atun (stek z tuńczyka),
cataplana (gotowane pod dużym ciśnieniem owoce morza, warzywa i kawałki miesa),
arroz de marisco (obfite danie z owoców morza z dodatkiem ryżu).
Potrawy cataplana i arroz de marisco podawane są zawsze w porcjach dla co najmniej dwóch osób.

Jeśli pragną Państwo skosztować jakiegoś miejscowego przysmaku, można skusić się na prato do dia (specjalność dnia).

Z dań lekkostrawnych w każdej restauracji zamówić można salada mista (zestaw sałatek), który składa się głównie z pomidorów, cebuli i oliwek.
Posiłek można popić dobrej jakości portugalskim winem lub porto.

 

 

Flaczki po portugalsku

 

Składniki:
80 dag flaków
20 dag przerośniętego boczku
20 dag kiełbasy serdelowej
1/2 małego kurczaka
80 dag białej fasoli
3 cebule
2 marchewki
2 strąki papryki
łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wina
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
tymianek

Opis wykonania:
Dzień wcześniej moczymy fasolę i gotujemy aż będzie niemal miękka. Odcedzamy. Oczyszczone i umyte dokładnie flaki gotujemy do miękkości w 1 litrze wody, a po odcedzeniu kroimy w wąskie paski. Wywaru nie wylewamy. Pokrojoną w cienkie krążki cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy do niej pokrojony na paski boczek, kawałki kurczaka, plasterki marchwi, oczyszczone i pokrojone w krążki papryki. Zalewamy wywarem z flaków i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy flaczki, fasolę, pokrojoną w plastry kiełbasę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 30 min, podlewając w razie potrzeby wywarem z fasoli. Potrawa powinna być dosyć gęsta. Na 10 minut przed końcem gotowania wlewamy wino i doprawiamy flaczki solą i pieprzem.

 

 

 

Ryż po portugalsku

 

Składniki:
25 dag długiego ryżu
15 dag boczku wędzonego
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
1 mały słoik papryki marynowanej
1 mały słoiczek czarnych oliwek
3-4 łyżki oliwy z oliwek
600 ml bulionu z kury
1 cytryna
kilka gałązek koperku
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania:
W dużym płaskim rondlu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę - aż się zrumienii zacznie skwierczeć. Dolewamy oliwę i smażymy cebulę na złoto. Wsypujemy suchy ryż i mieszamy. Zalewamy gorącymbulionem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i na maleńkim ogniu gotujemy przez ok. 20 min, dolewając ewentualnieodrobinę wody. Gdy ryż wchłonie cały płyn i jest już ugotowany, dodajemy oliwki i odsączonego z sosu tuńczyka w większych kawałkach. Niemieszamy. Przykrywamy i odstawiamy z ognia na 5 minut. Ryż podajemy udekorowany plasterkami cytryny i gałązkami kopru.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin