kuchnia Tajlandzka.doc

(139 KB) Pobierz

Banany w cieście kokosowym

 

Składniki:
- 4 świeże banany
- 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)
- 1.5 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- sklarowane masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

4 świeże banany, 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych), 1.5 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 jajko, sklarowane masło do smażeniaBanany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w wydrążonym orzechu kokosowym (na zdjęciu). Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podać je na słodką kolację.

 

 

Bezimienny kurczak tajlandzki

 

Składniki:
- 1 butelka oleju do smażenia (najlepiej sojowego)
- 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna)
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrego curry
- szczypta chili
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- kilka kropel sosu rybnego (najlepiej Squid brand)

Sposób przyrządzania:

W woku podgrzej olej (musi być dobrze rozgrzany, ale nie wolno go przypalić!). Piersi kurczaka pokrój na małe kawałki (2 cm x 2 cm). W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: do mąki dodaj kurkumę, jajko, imbir, curry i chili, a następnie sól i sos rybny oraz wodę. Ciasto musi być gładkie i nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt luźne - nieco mąki. Następnie kawałki kurczaka zanurzaj w naczyniu, tak aby pokryły się niezbyt grubą warstwą ciasta, i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż do uzyskania złocistego koloru, osącz na kawałku gazy. Gdy olej nabierze zbyt ciemnej barwy, wylej go i użyj nowego. Danie jest pyszne na gorąco i na zimno. Uwaga: piekielnie ostre! Jeśli chcesz, aby było łagodniejsze, dodaj po prostu mniej przypraw i skosztuj pierwszego usmażonego kawałka kurczaka.

 

 

Chrupiący boczek po tajsku

 

Składniki:
- 1.2 kg boczku wieprzowego
- 4 duże cebule (80 dag)
- 350 ml rosołu mięsnego
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
Marynata:
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 korzeń świeżego imbiru (8 dag)
- 6 ząbków czosnku
- 2 duże strąki papryki chili
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni i zmiel w blenderze. Posiekaj imbir, czosnek i chili, wymieszaj z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przypraw mieszankę solą i pieprzem, natrzyj nią mięso i marynuj pod przykryciem w lodówce przez całą noc. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i podsmaż na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodaj cebulkę i smaż razem z mięsem. Następnie boczek odwróć i włóż brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 15 minutach dolej rosół i piecz 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą.

 

 

Curry z krewetek po tajsku

 

Składniki:
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
- 1 szklanka posiekanych dymek
- 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 kg oczyszczonych surowych krewetek
- świeża kolendra
- cząstki limonki

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę, smaż, aż zacznie się rumienić (około 4 minut). Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry, mieszając smaż około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Wówczas wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny, dodaj cukier i zagotuj. Włóż pomidory, gotuj 2 minuty. Dodaj krewetki, gotuj, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty). Posyp listkami kolendry, podawaj z limonką.

 

 

Curry z ryby maślanej

 

Składniki:
- 1/3 szklanki posiekanej cebuli
- po 2 łyżki posiekanych listków kolendry i trawy cytrynowej
- 1 łyżka kurkumy
- po 1 łyżce startego imbiru i mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 3 ząbki czosnku przekrojone na połowę
- 3/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- sól
- 30-40 dag filetów z ryby maślanej pokrojonych w kostkę o boku 5-6 cm
- 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego
- 2/3 szklanki bulionu rybnego
- posiekana kolendra do posypania
- ugotowany ryż

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj cebulę, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę, imbir, kumin, czosnek i pieprz. Rozgrzej olej na teflonowej patelni, włóż 2 płaskie łyżki pasty, podgrzewaj minutę. Włóż kawałki ryby, smaż 2 minuty, co jakiś czas odwracając. Wlej mleko i bulion, podgrzewaj, aż ryba będzie miękka (5-6 minut). Przełóż rybę na talerz, a sos gotuj dalej, aż nieco zgęstnieje. Przypraw solą, do sosu ponownie włóż ryby, podgrzewaj przez chwilę i posyp kolendrą. Możesz podawać z ryżem.

 

 

Curry z wołowiną po tajsku

 

Składniki:
- 25-30 dag polędwicy wołowej
- 2 posiekane szalotki
- 2 łyżki zmiażdżonej trawy cytrynowej
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- odrobina cukru
- 12 dag makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 20 dag groszku cukrowego
- 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przyrządzania:

Wołowinę pokrój w paski w poprzek włókien. Zmiksuj szalotki, trawę cytrynową, czosnek, imbir, sól, pastę curry i cukier. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przelej wodą i osącz. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, podsmaż mięso. Dodaj groszek i smaż 30 sekund. Przełóż do miski, a w woku rozgrzej resztę oleju, włóż szalotki z przyprawami, smaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe, gotuj do zgęstnienia. Włóż mięso i groszek oraz kolendrę. Podawaj z makaronem.

 

 

Czatnej imbirowo-pomidorowy

 

Składniki:
- 1/4 szklanka octu ryżowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 puszka (45-50 dag) pokrojonych
- obranych pomidorów w zalewie
- 1 kawałek cynamonu

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj ocet z cukrem i imbirem w małym rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Dodaj pomidory (razem z zalewą) i cynamon, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Trwa to około 20 minut. Usuń cynamon.

 

 

Flan z tapioką

 

Składniki:
- 500 ml mleka
- 10 dag wiórków kokosowych
- sól
- 3 dag imbiru
- 4 plastry ananasa
- 10 dag tapioki
- 10 dag cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka oleju
-

Sposób przyrządzania:

Mleko wlej do rondla, podgrzewaj razem z wiórkami kokosowymi, aż do zagotowania. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj, przykryj. Odstaw na godzinę do napęcznienia. Obierz imbir i pokrój go w cienkie paseczki. Ananasy pokrój w kostkę. Kokosowe mleko przecedź przez gęste sitko. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zagotuj mleko ponownie, powolutku, stale mieszając, wsypuj tapiokę. Podgrzewaj, aż powstanie masa, która będzie oddzielała się od brzegów garnka. Dodaj cukier, imbir i ananasy, wymieszaj. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj dopiero wówczas, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Natłuść olejem żaroodporne naczynie na flan, wlej masę, przykryj folią aluminiową. Naczynie ustaw w kąpieli wodnej i włóż na 15 minut do piekarnika.

 

 

Galaretka kawowa z pianką

 

Składniki:
- łyżek mielonej kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka śmietany 36-proc.
- 1/4 łyżeczki curry

Sposób przyrządzania:

Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z 2 szklankami wody. Na małym ogniu rozpuść biały cukier z 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę. Połącz kawę, syrop cukrowy, olejek waniliowy i żelatynę, stale mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Włóż na 8 godzin do lodówki. Przed podaniem przełóż galaretkę do 6 szklaneczek i podawaj ze śmietanką ubitą z brązowym cukrem i curry.

 

 

Krewetki w kokosowych skorupkach

 

Składniki:
- 24 surowe obrane krewetki jumbo
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 3-4 białka
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

 

 

Kurczak na ostro po tajsku

 

Składniki:
- 10 pałek kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki ziarenek kolendry
- po 1 łyżeczce soli
- ziarenek pieprzu i cukru
- 2 łyżki sosu chili lub pikantnego ketchupu
- ew. trochę sosu sojowego lub rybnego
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

Ugotuj udka kurczaka, ostudź. Utrzyj pozostałe składniki (oprócz oleju) na gładką pastę (ziarenka pieprzu i kolendry rozgnieć najpierw w moździerzu), posmaruj kurczaka i włóż na godzinę do lodówki. Usmaż w głębokim oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać na zimno.

 

 

Kurczak w sosie kokosowym

 

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1.5 kg udek kurczaka pokrojonych na połówki (oddzielnie pałka i górna część)
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1.5 łyżeczki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- puszka (25-30 dag) gęstego kremu kokosowego (nie mleka!)
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki posiekanych listków kolendry
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 posiekanej papryczki jalapeno
- 2 pokrojone czerwone słodkie papryki
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej w szerokim rondlu, podsmaż kurczaka. Przełóż na talerz, do rondla włóż imbir i czosnek, smaż minutę. Oprósz mąką i curry, smaż, mieszając, kolejną minutę. Dodaj sherry, krem kokosowy i bulion, zagotuj, mieszając. Dodaj pieprz, posiekaną kolendrę, sos sojowy i jalapeno. Włóż kurczaka, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, podgrzewaj pod przykryciem kolejne 20-25 minut. Teraz wyjmij kurczaka z sosu i odłóż go na talerz. Sos gotuj tak długo, aż objętość zmniejszy się do półtorej szklanki. Zdejmij tłuszcz z wierzchu, przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kurczaka podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem jest ryż.

 

 

Kurczę kąpane w zielonym curry

 

Składniki:
- olej roślinny
- 3 czubate łyżki zielonej pasty curry (znajdziesz w sklepach z żywnością egzotyczną)
- 1 litr śmietany (36-proc.)
- 1 puszka śmietanki kokosowej (może być mleczko kokosowe ale polecam śmietankę)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 4 papryczki chili
- 4 piersi kurczaka
- 1 bakłażan
- słodka bazylia tajska
- 50 dag ugotowanego ryżu jaśminowego

Sposób przyrządzania:

W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć zielone curry i podsmaż, aż uzyska brązowawą barwę. Wlej śmietankę zwykłą i kokosową, dodaj sos rybny i cukier. Z papryczek chili usuń gniazda nasienne, strączki pokrój na kawałki i wrzuć do rondla. Kiedy płyn będzie perkotał na niewielkim ogniu, pokrój piersi kurczaka na jak najcieńsze plasterki. Wrzucaj je pojedynczo do wrzącego sosu i sprawdzaj, czy się nie skleiły. Pokrój bakłażana na cztery części i usuń małe pesteczki. Części bakłażana pokrój na półcentymetrowe plasterki. Podsmażaj je na patelni na oleju, aż staną się miękkie. Wrzuć kawałki bakłażana do rondla z kurczakiem, zamieszaj i potrzymaj chwilę na ogniu. W ostatniej chwili posyp potrawę poszatkowanymi listkami słodkiej tajskiej bazylii. Podawaj z jaśminowym ryżem. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje także z makaronem tagliatelle.

 

 

Lody mango z miętą

 

Składniki:
- 2 szklanki miąższu mango (4-6 mango)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 szklanki mleka (3
- 2-proc.)
- 2 szklanki śmietany (30-proc.)
- kilka kropli olejku waniliowego
- 2-3 łyżki czipsów kokosowych do dekoracji
- garść listków świeżej mięty

Sposób przyrządzania:

Mango wymieszaj z 1/2 szklanki cukru, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż mango z powstałym cukrowym syropem do rondelka, podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij, ostudź. Zmiksuj mango w syropie, dodaj sok z limonki i zmiksuj jeszcze raz. Przykryj i odstaw na godzinę. Zagotuj mleko ze śmietaną, ostudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, resztą cukru i olejkiem. Zamroź, co jakiś czas mieszając. Uformuj kulki łyżką do lodów, posyp czipsami kokosowymi i miętą.

 

Łosoś z czerwonym sosem curry

 

Składniki:
- 8 miniaturowych kapust bok choy
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry
- 450 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- 1/4 szklanki posiekanej trawy cytrynowej lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 filety lub dzwonka z łososia (po 15-20 dag)

Sposób przyrządzania:

Ugotuj kapustę bok choy w osolonej wodzie. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna - trwa to około 2 minut. Osącz i odstaw. Rozgrzej w głębokim rondlu 2 łyżeczki oleju, dodaj pastę curry, podgrzewaj 30 sekund. Wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową i cukier. Gotuj, aż mikstura zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się do 1 szklanki. Trwa to około 5 minut. Dodaj sok z limonki i łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornym rondlu. Łososia oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla na rozgrzany olej. Smaż po 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż rondel do piekarnika. Piecz, aż ryba nie będzie już przezroczysta (około 6 minut). W tym czasie rozgrzej w rondlu resztę oleju, włóż kapustę i smaż przez 4 minuty. Skrop resztą sosu rybnego. Podgrzej ponownie sos curry. Wlej na talerze, pośrodku ułóż ryby i porcje kapusty.

 

 

 

Makaron wstążki z kurczakiem

 

Składniki:
- 450 ml niesłodzonego mleka kokosowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 70-80 dag filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 posiekana czerwona papryka
- po 1 szklance posiekanych dymek i bazylii
- 50 dag makaronu (wstążek)
- 15 dag różyczek brokułów
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Zrób sos: wymieszaj mleko z pastą curry i imbirem. Podgrzewaj w rondlu na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Połącz bulion i mąkę kukurydzianą, wlej do gorącego sosu. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje (2 minuty). Zmniejsz ogień, a do sosu włóż kurczaka, dodaj sos rybny i sok z limonki. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj paprykę, dymki i bazylię, gotuj dalsze 2 minuty. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy jest już prawie gotowy, dodaj brokuły i gotuj razem minutę. Osącz makaron i brokuły, polej sosem, wymieszaj, przypraw do smaku.

 

 

Makaron z krewetkami po tajsku

 

Składniki:
- 12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)
- 3 łyżki oleju
- 25 dag oczyszczonych krewetek
- 3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki posiekanej rzodkwi
- 2 łyżeczki papryki
- 1 jajko
- 2 szklanki kiełków fasolki mung
- 2 szklanki pokrojonych cebulek dymek
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzania:

Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.

 

 

Melon w mleku kokosowym

 

Składniki:
- 1 melon dowolnej odmiany
- 400 ml mleka kokosowego (najlepiej niesłodzonego)
- 5 łyżek cukru
- 1 torebka cukru waniliowego (8 g)

Sposób przyrządzania:

Melona obierz i pokrój na kawałki lub wytnij kuleczki z miąższu. Mleko kokosowe zagotuj, ciągle mieszając, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw, aby ostygło, a potem wstaw do lodówki. Gdy będzie bardzo zimne, polej kawałeczki melona i od razu podawaj.

 

 

Naleśnikowy tort bananowy

 

Składniki:
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 jajko
- masło do smażenia
- 4 duże banany
- 6 dag masła
- 1/3 szklanki drobnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki soku z limonki
- 1 łyżka uprażonych wiórków kokosowych do posypania
- pokrojona w paseczki skórka limonki do dekoracji

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin