Składniki:- 4 świeże banany- 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych)- 1.5 łyżki mąki- 2 łyżki cukru- 1 łyżka cynamonu- 1 jajko- sklarowane masło do smażenia Sposób przyrządzania:4 świeże banany, 1/2 szklanki drobno utartego miąższu orzecha kokosowego (lub wiórków kokosowych), 1.5 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 jajko, sklarowane masło do smażeniaBanany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w wydrążonym orzechu kokosowym (na zdjęciu). Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podać je na słodką kolację.
Składniki:- 1 butelka oleju do smażenia (najlepiej sojowego)- 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna)- 1.5 szklanki mąki pszennej- szczypta kurkumy- 1 jajko- 1 łyżeczka imbiru- 1 łyżeczka ostrego curry- szczypta chili- szczypta soli- 1 szklanka wody- kilka kropel sosu rybnego (najlepiej Squid brand) Sposób przyrządzania:W woku podgrzej olej (musi być dobrze rozgrzany, ale nie wolno go przypalić!). Piersi kurczaka pokrój na małe kawałki (2 cm x 2 cm). W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: do mąki dodaj kurkumę, jajko, imbir, curry i chili, a następnie sól i sos rybny oraz wodę. Ciasto musi być gładkie i nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt luźne - nieco mąki. Następnie kawałki kurczaka zanurzaj w naczyniu, tak aby pokryły się niezbyt grubą warstwą ciasta, i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż do uzyskania złocistego koloru, osącz na kawałku gazy. Gdy olej nabierze zbyt ciemnej barwy, wylej go i użyj nowego. Danie jest pyszne na gorąco i na zimno. Uwaga: piekielnie ostre! Jeśli chcesz, aby było łagodniejsze, dodaj po prostu mniej przypraw i skosztuj pierwszego usmażonego kawałka kurczaka.
Składniki:- 1.2 kg boczku wieprzowego- 4 duże cebule (80 dag)- 350 ml rosołu mięsnego- 1/2 pęczka świeżej kolendry Marynata:- 1 łyżeczka ziaren kolendry- 1 korzeń świeżego imbiru (8 dag)- 6 ząbków czosnku- 2 duże strąki papryki chili- 100 ml sosu sojowego- 2 łyżki oleju sezamowego- 4 łyżki miodu- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni i zmiel w blenderze. Posiekaj imbir, czosnek i chili, wymieszaj z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przypraw mieszankę solą i pieprzem, natrzyj nią mięso i marynuj pod przykryciem w lodówce przez całą noc. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i podsmaż na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodaj cebulkę i smaż razem z mięsem. Następnie boczek odwróć i włóż brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 15 minutach dolej rosół i piecz 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Składniki:- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych- 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli- 1 szklanka posiekanych dymek- 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry- 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego- 1 szklanka bulionu drobiowego- 3 łyżki tajskiego sosu rybnego- 2 łyżeczki cukru- 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę- 1 kg oczyszczonych surowych krewetek- świeża kolendra- cząstki limonki Sposób przyrządzania:Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę, smaż, aż zacznie się rumienić (około 4 minut). Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry, mieszając smaż około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Wówczas wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny, dodaj cukier i zagotuj. Włóż pomidory, gotuj 2 minuty. Dodaj krewetki, gotuj, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty). Posyp listkami kolendry, podawaj z limonką.
Składniki:- 1/3 szklanki posiekanej cebuli- po 2 łyżki posiekanych listków kolendry i trawy cytrynowej- 1 łyżka kurkumy- po 1 łyżce startego imbiru i mielonego kuminu (kminu rzymskiego)- 3 ząbki czosnku przekrojone na połowę- 3/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu- 1 łyżka oleju- sól- 30-40 dag filetów z ryby maślanej pokrojonych w kostkę o boku 5-6 cm- 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego- 2/3 szklanki bulionu rybnego- posiekana kolendra do posypania- ugotowany ryż Sposób przyrządzania:Zmiksuj cebulę, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę, imbir, kumin, czosnek i pieprz. Rozgrzej olej na teflonowej patelni, włóż 2 płaskie łyżki pasty, podgrzewaj minutę. Włóż kawałki ryby, smaż 2 minuty, co jakiś czas odwracając. Wlej mleko i bulion, podgrzewaj, aż ryba będzie miękka (5-6 minut). Przełóż rybę na talerz, a sos gotuj dalej, aż nieco zgęstnieje. Przypraw solą, do sosu ponownie włóż ryby, podgrzewaj przez chwilę i posyp kolendrą. Możesz podawać z ryżem.
Składniki:- 25-30 dag polędwicy wołowej- 2 posiekane szalotki- 2 łyżki zmiażdżonej trawy cytrynowej- 1 roztarty ząbek czosnku- 1 łyżka startego imbiru- 1.5 łyżeczki soli- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- odrobina cukru- 12 dag makaronu ryżowego- 2 łyżki oleju- 20 dag groszku cukrowego- 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego- 2 łyżki posiekanej kolendry Sposób przyrządzania:Wołowinę pokrój w paski w poprzek włókien. Zmiksuj szalotki, trawę cytrynową, czosnek, imbir, sól, pastę curry i cukier. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przelej wodą i osącz. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, podsmaż mięso. Dodaj groszek i smaż 30 sekund. Przełóż do miski, a w woku rozgrzej resztę oleju, włóż szalotki z przyprawami, smaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe, gotuj do zgęstnienia. Włóż mięso i groszek oraz kolendrę. Podawaj z makaronem.
Składniki:- 1/4 szklanka octu ryżowego- 1/4 szklanki brązowego cukru- 1 łyżka startego świeżego imbiru- 1 puszka (45-50 dag) pokrojonych- obranych pomidorów w zalewie- 1 kawałek cynamonu Sposób przyrządzania:Wymieszaj ocet z cukrem i imbirem w małym rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Dodaj pomidory (razem z zalewą) i cynamon, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Trwa to około 20 minut. Usuń cynamon.
Składniki:- 500 ml mleka- 10 dag wiórków kokosowych- sól- 3 dag imbiru- 4 plastry ananasa- 10 dag tapioki- 10 dag cukru- 4 jajka- 1 łyżeczka oleju- Sposób przyrządzania:Mleko wlej do rondla, podgrzewaj razem z wiórkami kokosowymi, aż do zagotowania. Dodaj szczyptę soli, wymieszaj, przykryj. Odstaw na godzinę do napęcznienia. Obierz imbir i pokrój go w cienkie paseczki. Ananasy pokrój w kostkę. Kokosowe mleko przecedź przez gęste sitko. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zagotuj mleko ponownie, powolutku, stale mieszając, wsypuj tapiokę. Podgrzewaj, aż powstanie masa, która będzie oddzielała się od brzegów garnka. Dodaj cukier, imbir i ananasy, wymieszaj. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj dopiero wówczas, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Natłuść olejem żaroodporne naczynie na flan, wlej masę, przykryj folią aluminiową. Naczynie ustaw w kąpieli wodnej i włóż na 15 minut do piekarnika.
Składniki:- łyżek mielonej kawy- 1/2 szklanki cukru- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny- kilka kropli olejku waniliowego- 1/4 szklanki brązowego cukru- 1 szklanka śmietany 36-proc.- 1/4 łyżeczki curry Sposób przyrządzania:Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z 2 szklankami wody. Na małym ogniu rozpuść biały cukier z 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę zalej łyżką zimnej wody i odstaw na minutę. Połącz kawę, syrop cukrowy, olejek waniliowy i żelatynę, stale mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Włóż na 8 godzin do lodówki. Przed podaniem przełóż galaretkę do 6 szklaneczek i podawaj ze śmietanką ubitą z brązowym cukrem i curry.
Składniki:- 24 surowe obrane krewetki jumbo- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej- 3/4 łyżeczki soli- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego- 2 szklanki wiórków kokosowych- 3-4 białka- olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania:Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
Składniki:- 10 pałek kurczaka- 3-4 ząbki czosnku- 1-2 łyżeczki kurkumy- 3 łyżki ziarenek kolendry- po 1 łyżeczce soli- ziarenek pieprzu i cukru- 2 łyżki sosu chili lub pikantnego ketchupu- ew. trochę sosu sojowego lub rybnego- olej do głębokiego smażenia Sposób przyrządzania:Ugotuj udka kurczaka, ostudź. Utrzyj pozostałe składniki (oprócz oleju) na gładką pastę (ziarenka pieprzu i kolendry rozgnieć najpierw w moździerzu), posmaruj kurczaka i włóż na godzinę do lodówki. Usmaż w głębokim oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać na zimno.
Składniki:- 2 łyżki oleju- 1.5 kg udek kurczaka pokrojonych na połówki (oddzielnie pałka i górna część)- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru- 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę- 1.5 łyżeczki mąki pszennej- 1/2 łyżeczki curry- 2 łyżki wytrawnego sherry- puszka (25-30 dag) gęstego kremu kokosowego (nie mleka!)- 1.5 szklanki bulionu drobiowego- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu- 1/4 szklanki posiekanych listków kolendry- 1/4 szklanki sosu sojowego- 1/2 posiekanej papryczki jalapeno- 2 pokrojone czerwone słodkie papryki- 1 łyżka soku z limonki- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Rozgrzej olej w szerokim rondlu, podsmaż kurczaka. Przełóż na talerz, do rondla włóż imbir i czosnek, smaż minutę. Oprósz mąką i curry, smaż, mieszając, kolejną minutę. Dodaj sherry, krem kokosowy i bulion, zagotuj, mieszając. Dodaj pieprz, posiekaną kolendrę, sos sojowy i jalapeno. Włóż kurczaka, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, podgrzewaj pod przykryciem kolejne 20-25 minut. Teraz wyjmij kurczaka z sosu i odłóż go na talerz. Sos gotuj tak długo, aż objętość zmniejszy się do półtorej szklanki. Zdejmij tłuszcz z wierzchu, przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kurczaka podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem jest ryż.
Składniki:- olej roślinny- 3 czubate łyżki zielonej pasty curry (znajdziesz w sklepach z żywnością egzotyczną)- 1 litr śmietany (36-proc.)- 1 puszka śmietanki kokosowej (może być mleczko kokosowe ale polecam śmietankę)- 2 łyżki sosu rybnego- 1 łyżka cukru trzcinowego- 4 papryczki chili- 4 piersi kurczaka- 1 bakłażan- słodka bazylia tajska- 50 dag ugotowanego ryżu jaśminowego Sposób przyrządzania:W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć zielone curry i podsmaż, aż uzyska brązowawą barwę. Wlej śmietankę zwykłą i kokosową, dodaj sos rybny i cukier. Z papryczek chili usuń gniazda nasienne, strączki pokrój na kawałki i wrzuć do rondla. Kiedy płyn będzie perkotał na niewielkim ogniu, pokrój piersi kurczaka na jak najcieńsze plasterki. Wrzucaj je pojedynczo do wrzącego sosu i sprawdzaj, czy się nie skleiły. Pokrój bakłażana na cztery części i usuń małe pesteczki. Części bakłażana pokrój na półcentymetrowe plasterki. Podsmażaj je na patelni na oleju, aż staną się miękkie. Wrzuć kawałki bakłażana do rondla z kurczakiem, zamieszaj i potrzymaj chwilę na ogniu. W ostatniej chwili posyp potrawę poszatkowanymi listkami słodkiej tajskiej bazylii. Podawaj z jaśminowym ryżem. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje także z makaronem tagliatelle.
Składniki:- 2 szklanki miąższu mango (4-6 mango)- 1 szklanka cukru- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny- 2 szklanki mleka (3- 2-proc.)- 2 szklanki śmietany (30-proc.)- kilka kropli olejku waniliowego- 2-3 łyżki czipsów kokosowych do dekoracji- garść listków świeżej mięty Sposób przyrządzania:Mango wymieszaj z 1/2 szklanki cukru, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż mango z powstałym cukrowym syropem do rondelka, podgrzewaj 5 minut na małym ogniu. Zdejmij, ostudź. Zmiksuj mango w syropie, dodaj sok z limonki i zmiksuj jeszcze raz. Przykryj i odstaw na godzinę. Zagotuj mleko ze śmietaną, ostudź. Wymieszaj ze zmiksowanymi owocami, resztą cukru i olejkiem. Zamroź, co jakiś czas mieszając. Uformuj kulki łyżką do lodów, posyp czipsami kokosowymi i miętą.
Składniki:- 8 miniaturowych kapust bok choy- 3 łyżki oleju- 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry- 450 ml niesłodzonego mleka kokosowego- 1/4 szklanki posiekanej trawy cytrynowej lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny- 1 łyżka brązowego cukru- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki- 2 łyżki sosu rybnego- 4 filety lub dzwonka z łososia (po 15-20 dag) Sposób przyrządzania:Ugotuj kapustę bok choy w osolonej wodzie. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna - trwa to około 2 minut. Osącz i odstaw. Rozgrzej w głębokim rondlu 2 łyżeczki oleju, dodaj pastę curry, podgrzewaj 30 sekund. Wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową i cukier. Gotuj, aż mikstura zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się do 1 szklanki. Trwa to około 5 minut. Dodaj sok z limonki i łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornym rondlu. Łososia oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla na rozgrzany olej. Smaż po 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż rondel do piekarnika. Piecz, aż ryba nie będzie już przezroczysta (około 6 minut). W tym czasie rozgrzej w rondlu resztę oleju, włóż kapustę i smaż przez 4 minuty. Skrop resztą sosu rybnego. Podgrzej ponownie sos curry. Wlej na talerze, pośrodku ułóż ryby i porcje kapusty.
Składniki:- 450 ml niesłodzonego mleka kokosowego- 2 łyżki czerwonej pasty curry- 1 łyżka startego imbiru- 1 szklanka bulionu z kurczaka- 1 łyżka mąki kukurydzianej- 70-80 dag filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski- 2 łyżki sosu rybnego- 2 łyżki soku z limonki- 1 posiekana czerwona papryka- po 1 szklance posiekanych dymek i bazylii- 50 dag makaronu (wstążek)- 15 dag różyczek brokułów- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Zrób sos: wymieszaj mleko z pastą curry i imbirem. Podgrzewaj w rondlu na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Połącz bulion i mąkę kukurydzianą, wlej do gorącego sosu. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje (2 minuty). Zmniejsz ogień, a do sosu włóż kurczaka, dodaj sos rybny i sok z limonki. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj paprykę, dymki i bazylię, gotuj dalsze 2 minuty. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy jest już prawie gotowy, dodaj brokuły i gotuj razem minutę. Osącz makaron i brokuły, polej sosem, wymieszaj, przypraw do smaku.
Składniki:- 12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)- 3 łyżki oleju- 25 dag oczyszczonych krewetek- 3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki- 1/4 szklanki posiekanej rzodkwi- 2 łyżeczki papryki- 1 jajko- 2 szklanki kiełków fasolki mung- 2 szklanki pokrojonych cebulek dymek- 1/4 szklanki sosu rybnego- 3 łyżki octu ryżowego- 4 łyżeczki cukru- 1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych Sposób przyrządzania:Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.
Składniki:- 1 melon dowolnej odmiany- 400 ml mleka kokosowego (najlepiej niesłodzonego)- 5 łyżek cukru- 1 torebka cukru waniliowego (8 g) Sposób przyrządzania:Melona obierz i pokrój na kawałki lub wytnij kuleczki z miąższu. Mleko kokosowe zagotuj, ciągle mieszając, z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw, aby ostygło, a potem wstaw do lodówki. Gdy będzie bardzo zimne, polej kawałeczki melona i od razu podawaj.
Składniki:- 1/3 szklanki mąki- 2 łyżki mąki ryżowej- 1/4 szklanki cukru- 1/4 szklanki wiórków kokosowych- 1 szklanka mleka kokosowego- 1 jajko- masło do smażenia- 4 duże banany- 6 dag masła- 1/3 szklanki drobnego brązowego cukru- 1/3 szklanki soku z limonki- 1 łyżka uprażonych wiórków kokosowych do posypania- pokrojona w paseczki skórka limonki do dekoracji ...
jakubowskamarta