Kuchnia Wielkiej Brytanii
Składniki: 50 dag brokułów5 dag masła1 łyżka ziaren kminku2 łyżeczki mąki kukurydzianej1 łyżeczka imbiruziarno sezamowe wg uznaniaewentualnie cebulki marynowanesól do smaku
Opis wykonania: Dokładnie umyte brokuły rozgotować do miękkości w małej ilości wody. Odcedzić i rozgnieść na papkę. Na patelni rozgrzać masło i dodać kminek. Smażyć 2 sekundy. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, imbir i brokuły. Doprawić solą, podgrzać, przełożyć do salaterki, posypać ziarnem sezamowym. Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno do mięs, wędlin, warzyw.
Składniki: 3 łyżki oleju1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżeczki zmielonego kminku40 dag pokrojonych pomidorów obranych ze skórki1 łyżeczka octu winnego1/2 łyżeczki soli35 dag ugotowanych i startych na tarce lub pokrojonych w kostkę buraków
Opis wykonania: Dzień wcześniej gotujemy w łupinach buraki.W rondelku rozgrzać olej i smażyć cebulę do zrumienienia. Dodać zmiażdżony czosnek i kminek. Wrzucić pomidory, dusić ok. 2 minut. Dodać ocet, sól, obrane i starte na tarce jarznyowej buraczki i dusić jeszcze przez ok. 4 minuty. Podawać na ciepło lub zimno jak w poprzednim przepisie. Uwaga! Zamiast gotowanych buraków można użyć marynowanych buraczków.
jakubowskamarta