Kuchnia Wietnamska.doc

(79 KB) Pobierz

Flan kokosowy

 

Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- 1 szklanka zwykłego mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi i nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym mieszania (uważaj, bo łatwo się oparzyć wrzącym karmelem). Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż karmel rozpuści się w wodzie (około 2 minut). Przygotowany sos wlej do 4 foremek. Przygotuj krem: wymieszaj w rondelku mleko kokosowe ze zwykłym, dodaj resztę cukru i podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. W misce ubij na puszystą masę jajka z olejkiem waniliowym. Powolutku wlewaj gorące mleko do masy jajecznej, cały czas energicznie ubijając. Gotową masę przecedź przez sitko do miski, a następnie wlej do foremek z zastudzonym karmelem. Blachę wyłóż dwiema warstwami papierowych ręczników, ustaw na niej foremki i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Możesz zrobić próbę: jeśli na nożu, który wsuniesz w krem, nie będzie już śladów masy, możesz wyjmować flan z piekarnika. Pamiętaj: w czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo deser się nie uda. Miseczki z gotowym flanem wstaw do zimnej kąpieli wodnej. Gdy krem całkowicie wystygnie, okrój go szerokim nożem, odwróć miseczki dnem do góry i wyłóż deser na talerz. Możesz podawać z lodami lub bitą śmietaną

 

 

 

Grillowane kalmary

 

Składniki:
- 50 dag kalmara
- 1 łyżka soli
- garstka liści kolendry
Marynata:
- 2 roztarte ząbki czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy ?Pięć Smaków?
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Natrzyj kalmara solą i opłucz go. Pokrój w kółeczka. Wymieszaj składniki marynaty, włóż kalmara, odstaw na godzinę. Ułóż na grillu lub na ruszcie, piecz po 2 minuty z każdej strony. Ułóż na półmisku, posyp listkami kolendry. Możesz podawać z sosem rybnym

 

 

Kurczak z groszkiem

 

Składniki:
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżki melasy lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 20 dag strączków groszku cukrowego (niekoniecznie)

Sposób przyrządzania:

Mięso kurczka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny kolor i wyjątkowy smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży
Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmaż. Dodaj mieszaninę sherry, melasy i soku cytrynowego. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub przełóż do oddzielnej miseczki. Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.

 

 

Kurczak z trawą cytrynową

 

Składniki:
- 6 udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka cukru
- po 1 łyżeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju
- po 1 łyżeczce posiekanej cebuli
- świeżego imbiru i czosnku

Sposób przyrządzania:

Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli (?łódeczki?). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje

 

 

Owoce w syropie - deser wietnamski

 

Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
- 1 szklanka owoców liczi (z puszki)

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, gotuj, aż połowa odparuje i powstanie syrop. Ostudź, wymieszaj z sherry i sokiem. Obierz pomarańczę, powycinaj cząstki. Wymieszaj z ananasami i liczi, polej syropem.

 

 

Paluszki krabowe na kwaśno

 

Składniki:
- 1 paczka (25 dag) paluszków krabowych
- olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (można kupić w sklepach z żywnością orientalną)
- 1/4 szklanki wina ryżowego
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki posiekanych cebulek dymek
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka białego pieprzu

Sposób przyrządzania:

Pasta tamaryndowa sprawia, że danie jest słodko-kwaśne. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dodaj łyżkę miodu wymieszaną z łyżką soku cytrynowego
Oczyść i opłucz paluszki krabowe, pokrój je na kawałki. W woku rozgrzej olej, wrzuć paluszki, smaż, aż zmienią kolor (około 30 sekund). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W szerokim rondlu (lub w woku) podsmaż czosnek na oleju. Dodaj paluszki krabowe, smaż 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej pastę tamaryndową rozpuszczoną w winie oraz sos rybny. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podgrzewaj 2 minuty, dodaj pokrojone dymki. Potrawę zdejmij z ognia, podawaj z ryżem na sypko

 

 

Rosół wołowy po wietnamsku

 

Składniki:
- 1 kg kości wołowych na rosół
- 350 g pieczeni wołowej
- 15 dag surowej wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa) lub pieczonej piersi kurczaka
- kawałek (4-5 cm) korzenia imbiru obranego i cieniutko pokrojonego
- po 6 ziaren czarnego pieprzu i kolendry
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goździki
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością lub supermarketach)
- 40 dag makaronu ryżowego (dość grubego)
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 3 posiekane szalotki
- sos sojowy
- sól
- strąk posiekanej papryczki chili
- pojemniczek kiełków soi lub fasoli
- po kilka listków bazylii i kolendry
- cząstki limonki
- słodki sos chili i sos sojowy

Sposób przyrządzania:

Do garnka wrzuć kości, pieczoną wołowinę i imbir, wsyp łyżeczkę soli i wlej 2,5 litra zimnej wody. Powoli zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj (bez pokrywki) przez 3-4 godziny na malutkim ogniu (co jakiś czas zbieraj szumowiny). Dodaj kolendrę, przyprawy korzenne i sos rybny, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Przypraw sosem sojowym i solą. Następnie wyjmij mięso, a gdy przestygnie, pokrój je w poprzek włókien na cienkie plasterki, a potem na paski. Wywar odcedź do drugiego garnka. Tuż przed podaniem ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź i rozłóż do miseczek na zupę. Do każdej porcji włóż po kilka paseczków ugotowanej i surowej wołowiny (lub zamiast niej pieczonego kurczaka). Bulion zagotuj, wlej do miseczek z makaronem, posyp cebulą i szalotką. Na osobnym talerzu podaj dodatki do posypania oraz sos chili i sojowy, tak aby każdy sam mógł doprawić swoją porcję, jak lubi

 

 

Ryż Buddy z imbirem

 

Składniki:
- 1.5 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego zmiksowanego z taką samą ilością wody
- 3 szklanki długoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 1 kawałek imbiru (o długości 5 cm)
- 1 łyżeczka soli
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

Opłucz ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę (po ostatnim płukaniu powinna być czysta). Przełóż na sitko i pozwól, aby odciekł z wody. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Dodaj obrany i pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, podgrzewaj minutę, aż zacznie mocno pachnieć. Dodaj osączony ryż, smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj sól, listek laurowy, mleko kokosowe i sos sojowy, zagotuj. Gotuj 5 minut bez pokrywki, stale mieszając. Zmniejsz ogień do minimum, garnek z ryżem przykryj i gotuj jeszcze 20 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, nie zdejmując pokrywki. Następnie odkryj i zamieszaj ryż widelcem, aby go spulchnić. Podawaj na gorąco

 

 

Sajgonki chrupiące

 

Składniki:
- Nadzienie:
- 5-6 dag makaronu ryżowego (namoczonego wg przepisu na opakowaniu i drobno pokrojonego)
- 3 łyżki grzybków mun (namoczonych i posiekanych)
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- 2 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżki sosu rybnego
- szczypta pieprzu
- 1 jajko (roztrzepane widelcem)
Oraz:
- 12-14 arkuszy papieru ryżowego lub placków na sajgonki
- olej do głębokiego smażenia
- mąka kukurydziana (niekoniecznie)

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj i zmiksuj w blenderze. Możesz dodać łyżkę mąki kukurydzianej (sprawi, że masa będzie gładsza), ale nie jest to konieczne. Skosztuj odrobinę nadzienia, ewentualnie przypraw je do smaku. Namocz papier ryżowy lub placki na sajgonki, osącz z wody. Ułóż na desce do krojenia, uważając, aby nie rozerwać cienkiego ciasta. Na każdym kawałku ułóż czubatą łyżkę farszu, najpierw załóż brzegi, aby farsz nie wypadł, a potem zwiń, formując sajgonki. Usmaż je w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz i podsmaż jeszcze raz w wyższej temperaturze, aby były chrupiące

 

 

Sajgonki z farszem warzywnym

 

Składniki:
- Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)
Farsz:
- po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
- kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
- marchewka
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza

 

Sajgonki z wieprzowiną

 

Składniki:
- Nadzienie:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 25 dag poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung
- 15 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki)
- 5 dag makaronu sojowego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- prażona cebulka
Oraz:
- paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chili

Sposób przyrządzania:

Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapustą (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką. Zwilż wodą kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie). Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, osącz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.

 

 

Sałatka z makaronem ryżowym

 

Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej (lub 12 małych posmarowanych wodą arkuszy papieru ryżowego)
- 1/2 ogórka wężowego
- 2-3 marchewki
- 1 owoc karamboli (pokrojony na cieniutkie gwiazdki)
- 1 szklanka makaronu ryżowego

Sposób przyrządzania:

Praktycznie do każdego posiłku podaje się w Wietnamie półmisek surówki z warzyw, owoców, kiełków, często listków świeżych ziół
Na dużym półmisku poukładaj najpierw pojedyncze liście sałaty (lub arkusze papieru ryżowego). Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka (najlepiej łyżeczką). Połówki pokrój w cienkie plasterki. Marchewki obierz i pokrój w cieniutkie paseczki. Ogórka i marchewki ułóż na sałacie, udekoruj gwiazdkami karamboli. Makaron ryżowy przełóż do miski z ciepłą wodą (powinien być całkowicie przykryty). Odstaw na 20 minut, aby napęczniał, przełóż na sitko i osącz. W oddzielnym naczyniu zagotuj wodę, wrzuć makaron, szybko porozdzielaj pałeczkami i gotuj 3 sekundy (makaron powinien być miękki, ale wciąż sprężysty). Dokładnie osącz z wody i ułóż na półmisku z sałatką.

 

 

Sałatka z mięsem i makaronem

 

Składniki:
- 20 dag makaronu ryżowego
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- kawałek (5 cm) łodygi trawy cytrynowej (posiekanej)
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki sosu rybnego
- 50 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 10 dag kiełków fasolki mung
- 10-12 dag sałaty lodowej pokrojonej w paseczki
- 1/2 ogórka wężowego (obranego i pokrojonego w cienkie plasterki)
- 1 mały pęczek mięty
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki pokrojonych orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzania:

Makaron włóż do gorącej wody na 5 minut i osącz. Wymieszaj czosnek, cebulę, trawę cytrynową i połowę sosu rybnego, przypraw do smaku. Włóż mięso, marynuj 30 minut. Wymieszaj kiełki, sałatę, ogórki i miętę. Przełóż na półmisek, na wierzchu połóż makaron. Mięso usmaż na oleju. Pokrój na kawałki i ułóż na sałatce. Polej resztą sosu i posyp orzeszkami

 

 

Sałatka z wołowiną po wietnamsku

 

Składniki:
- 1 duży świeży ogórek (może być obrany)
- 1 duża obrana marchewka
- sól
- 25 dag szpinaku
- 2 limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pokruszonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- kawałek imbiru (obrany i posiekany lub starty)
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 25 dag wołowiny (rostbefu lub polędwicy) pokrojonej w cieniutkie plasterki i podsmażonej na oliwie
- 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
- kolendra
- grubo zmielony pieprz
Olej cebulowy:
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 4 duże posiekane cebulki dymki (razem ze szczypiorkiem)
- 1/4 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

Przygotuj olej cebulowy: rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury. Dodaj pokrojone dymki i sól (uważaj, bo po dodaniu soli olej będzie pryskał). Smaż, aż kawałki dymki staną się chrupiące i zaczną się robić brązowe. Wówczas zdejmij z ognia, pozostaw dymki w gorącym oleju, aż zrobią się ciemnobrązowe. Oleju możesz używać do sałatek, gotowanego kurczaka, makaronu, zup i wielu innych potraw wietnamskich. Można go też przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku (do dwóch tygodni).
Przygotuj sałatkę: pokrój ogórka w cienkie plasterki, posól je i przełóż na sitko na 15 minut, aby puściły sok i odciekły. Marchewkę także pokrój w jak najcieńsze plasterki, odłóż. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, mocno naciskając ręką. Jedną limonkę pokrój na cząstki i odłóż. W małej misce wymieszaj sok z drugiej limonki z sosem rybnym, olejem sezamowym, cukrem, pokruszoną chili, czosnkiem i imbirem. Przygotowanym sosem polej ogórki i marchewki, odstaw na 5 minut, aby smaki się połączyły. Szpinak przebierz, oczyść i umyj. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, skrop olejem cebulowym (pozostaw 1-2 łyżki oleju), przełóż na półmisek. Na warstwie szpinaku połóż plasterki marchewki i ogórka razem z sosem, dookoła ułóż mięso. Skrop 1-2 łyżkami pozostałego oleju cebulowego, posyp orzeszkami ziemnymi i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami kolendry i cząstkami limonki.

 

 

Smażone sajgonki z owocami morza

 

Składniki:
- Nadzienie:
- 25 dag cienkiego makaronu ryżowego
- 10-12 suszonych grzybków chińskich
- 10-12 dag posiekanych paluszków krabowych (mogą być z puszki)
- 25 dag posiekanych krewetek
- 35-40 dag mielonej karkówki wieprzowej
- 1 posiekana cebula
- 4 posiekane szalotki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 jajka
Oraz:
- 1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub arkuszy papieru ryżowego
- 1 szklanka cukru (jeśli używasz papieru ryżowego)
- olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Sposób przyrządzania:

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym (przepis na stronie 308). Jeśli używasz papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).

 

 

Sos chili po wietnamsku

 

Składniki:
- 4 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 limonki (obrane i drobniutko pokrojone)
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka octu z białego wina
- 5 łyżek sosu rybnego

Sposób przyrządzania:

Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cukier i kawałki limonek, miksuj dalej, aż otrzymasz jednolitą masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.

 

 

Sos pomidorowy po wietnamsku

 

Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) lub soku ze świeżego kokosa
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się leciutko przyrumieni. Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń nasionka, cząstki pomidorów pokrój w małą kostkę. Dodaj do podsmażonego czosnku, duś 5 minut, powoli dolewając bulion lub sok z kokosa. Zagotuj, mieszając, ewentualnie dodaj nieco wody. Ponownie dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień, przypraw do smaku solą (uważaj, dodając sól, gdyż bulion jest już słony) i cukrem. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż 1/3 sosu odparuje.

 

 

Sos słodko-kwaśny po wietnamsku

 

Składniki:
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych cebulek szalotek
- 2 marynowane szalotki (również drobno pokrojone)
- 1 mała marchewka (pokrojona w kostkę)
- 1 mała zielona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 posiekana czerwona papryczka chili
- 2 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej, wrzuć czosnek, smaż, aż się przyrumieni. Dodaj szalotki (surowe i marynowane), marchewkę, paprykę i chili. Przypraw cukrem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze chwilę, dodaj sos pomidorowy i ocet. Zagotuj, wlej mąkę rozprowadzoną w łyżce wody. Wymieszaj i jes...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin