Marynaty.doc

(52 KB) Pobierz
Marynaty

Marynaty

 

 

 

Marynata Do Drobiu I

 

Składniki:              2 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Czosnek posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

 

 

 

Marynata Do Drobiu II

 

Składniki:              3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Drobiu III

 

Składniki:              1 pomarańcza, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka czerwonego pieprzu marynowanego, sól.

Sposób przyrządzania:   Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z oliwą, pieprzem i solą.

 

 

 

Marynata Do Drobiu IV

 

Składniki:              1 cebula, 1 ząbek czosnku, ½ szklanki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta cukru.

Sposób przyrządzania:   Posiekaną cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

 

 

Składniki Do Drobiu V

 

Składniki:              3 łyżki oleju, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 1 łyżka sosu sojowego.

Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Drobiu VI

 

Składniki:              5 łyżek oleju, 1 łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Drobiu VII

 

Składniki:              2 ząbki czosnku, 3 łyżki siekanych liści kolendry, 3 łyżki curry, 1 łyżeczka cukru, sól, szczypta pieprzu cayenne, 1 trawka cytrynowa, skórka z ½ cytryny, 1 szklaneczka mleczka kokosowego.

Sposób przyrządzania:   Pokroić trawkę cytrynową lub skórkę cytryny na drobne kawałki i włożyć do naczynia. Dodać obrany i pokrojony czosnek, liście kolendry, cukier, szczyptę soli, pieprz cayenne i curry. Wlać mleczko kokosowe. Mięso marynować 2 godziny.

 

 

Marynata do drobiu VIII

 

Składniki:
300 ml oleju roślinnego
150 ml sosu sojowego
150 ml octu białego winnego
1 pęczek natki pietruszki
2 papryczki czuszki: czerwona i zielona
cukier do smaku

 

 

Marynata Do Jagnięciny

 

Składniki:              10 dag migdałów, ½ szklanki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina.

Sposób przyrządzania:   Migdały obrać i zemleć. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

 

 

Marynata Do Jagnięciny II

 

Składniki:              2 łyżki musztardy dijon, 3 posiekane ząbki czosnku, posiekana bazylia, posiekany rozmaryn (mogą być też suszone).

Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki razem wymieszać. Mięso marynować 24 godziny.

 

 

 

Marynata do jagnięciny i baraniny

 

Składniki:
300 ml oleju roślinnego
150 ml białego octu winnego
150 ml sosu sojowego
4 ząbki czosnku
5 dag czarnego pieprzu grubo zmielonego
2 łyżki miodu
rozmaryn
cukier do smaku

 

 

 

Marynata Do Łososia

 

Składniki:              3 cytryny, 1 łyżka marynowanego kolorowego pieprzu, 1 łyżka posiekanej bazylii, 2 łyżki oleju, sól.

Sposób przyrządzania:   Z cytryn wycisnąć sok, wymieszać z oliwą, bazylią, pieprzem i solą. Znakomita do łososia.

 

 

Marynata do mięs ciemnych

 

Składniki:
300 ml oleju roślinnego
200 ml musztardy Dijon
10 dag koncentratu pomidorowego
5 dag czarnego pieprzu grubo zmielonego
3 dag przyprawy Caune
150 ml czerwonego wytrawnego wina
80 ml sosu sojowego
cukier do smaku

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny I

 

Składniki:              ¼ litra czerwonego wina, ½ szklanki wody, 3 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, liść laurowy, estragon, tymianek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sok z 1 cytryny.

Sposób przyrządzania:   Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny II

 

Sposób przyrządzania:   2 szklanki białego wytrawnego wina podgrzewamy z warzywami (cebula, marchewka, por, kawałek selera). Dodajemy 1 – 2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, 2 goździki, 1 listek laurowy oraz ½ łyżeczki tymianku. Polewamy mięso zimną marynatą i zostawiamy je na kilka godzin.

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny I Wołowiny I

 

Składniki:              5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka oleju, szczypta ostrej papryki, szczypta imbiru, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny I Wołowiny II

 

Składniki:              2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Sposób przyrządzania:   Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny I Wołowiny III

 

Składniki:              2 ząbki czosnku, ¼ szklanki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

 

 

Marynata Do Wieprzowiny I Wołowiny IV

 

Składniki:              2 łyżki oleju, 2 łyżki startego ostrego sera żółtego, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Wszystkie składniki razem wymieszać.

 

 

 

Marynata Do Wołowiny I

 

Składniki:              1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, ½ szklanki octu winnego.

Sposób przyrządzania:   ½ szklanki wody zagotować z ziołami i liśćmi laurowymi. Dodać ocet. Gorącą marynatą zlać mięso.

 

 

 

Marynata Do Wołowiny II

 

Sposób przyrządzania:   Gotujemy 2 szklanki wody z cebulą pokrojoną w krążki oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Gdy woda zacznie wrzeć, dolewamy ½szklanki octu i gotujemy kilka minut. Mięso zalewamy zimną marynatą i odstawiamy na dobę.

 

 

 

Marynata miętowa

 

Składniki:
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
garść świeżej mięty,
50 ml oliwy z oliwek,
sok z limonki,
biały pieprz.

Opis wykonania:
Łączymy składniki i otrzymaną marynatą zalewamy ryby na minimum godzinę. Później smażymy, pieczemy lub grillujemy

 

 

Marynata z dyni

 

Składniki:
4 szklanki dyni
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10-proc.
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
10 goździków
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli

Opis wykonania:
Dynię obraną i pokrojoną w dużą kostkę obgotowujemy ok. 1 minuty w lekko posolonej wodzie. Delikatnie odcedzamy i studzimy, po czym układamy w wyparzonych i czystych słoikach. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, miodu, cukru, soli i przypraw, i gorącą zalewamy dynię w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. 2 słoiki 1/2 l

 

 

Owocowe marynaty

 

Składniki:
owoce
cukier
przyprawy
imbir
papryczki chili
ogórki
ocet
goździki
cynamon
gruszki
fasola
kalafior
warzywa

Opis wykonania:
Całe małe owoce lub części większych można konserwować w zalewie octowej z dodatkiem cukru i przypraw aromatycznych. Ilość octu może być różna, w zależności od upodobań od 125 do 375 ml. Ze względów zdrowotnych warto jednak dać go jak najmniej, a najlepiej ocet spirytusowy zastąpić octem winnym.Acar - marynowane jarzyny 2 ogórki, 1 marchew, 10-12 szalotek, 6-8 ząbków czosnku, kawałek świeżego imbiru (4 cm), 3 świeże, czerwone papryczki chili, 6 łyżek oleju, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu, 3 łyżki octu Pasta: 6 suszonych czerwonych papryczek chili, 4 szalotki, kawałek świeżego imbiru (2,5 cm), 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka pasty krewetkowej, 6-8 orzeszków cashew, oliwaOgórki przekroić na 4 części (nie obierać). Usunąć pestki, pociąć na kawałki długości 5 cm, a następnie na wąskie paseczki. Marchewkę oskrobać i pokroić na paseczki długości 5 cm. Szalotki i czosnek obrać. Imbir obrać, pociąć na wąskie wiórki. Papryczki ponacinać z obu stron.Ogórki włożyć do osolonej wody na 10 minut. Marchewkę namoczyć w wodzie. Orzeszki wypłukać (jeśli są solone) i drobno pokroić.Przygotować pastę: suszone papryczki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut. Szalotki, imbir oraz papryczki drobno pokroić, a następnie z kurkumą, pastą krewetkową i orzeszkami cashew utrzeć w moździerzu dodając odrobinę oliwy. Olej rozgrzać w garnku, następnie podsmażyć na nim pastę (przez 3 min). Wsypać cukier i wymieszać. Dodać imbir, szalotki i czosnek. Lekko podsmażyć, dodać sól oraz glutaminian sodu. Wymieszać, wlać ocet i jeszcze raz wymieszać.Marchew odcedzić, włożyć do garnka i smażyć przez 3-4 minut, mieszając od czasu do czasu.Ogórki odcedzić, dodać wraz z papryczkami do garnka i smażyć przez 40 min. Garnek zdjąć z ognia, marynowane jarzyny ostudzić do temperatury pokojowej. Podawać jako dodatek do ryżu. Marynatę można trzymać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.Gruszki w occie 1 kg gruszek, 20 dag cukru, 200 ml octu, 5 goździków, szczypta cynamonu, sok z cytrynyGruszki umyć, obrać i wrzucić do wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Zagotować 1/2 l wody z cukrem, octem, goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucać osączone z wody gruszki i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste. Owoce ostudzić w płynie, który następnie zlać i zagotować. Gruszki ułożyć w wyparzonych słoikach i zalać ostudzonym płynem.Gruszki można też pasteryzować po ugotowaniu. Należy ogrzewać je w temp. 90 st. C przez 20 minut.Pikle 20 dag kalafiora, 10 dag marchwi, 10 dag fasolki szparagowej, 20 dag małych cebulek, 10 dag korniszonów, pieprz, 2 papryczki chilli, 10 dag cukru, 1 liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, 250 ml octu 10 proc., 9 dag soliKalafior podzielić na różyczki. Marchew i cebulki obrać. Z fasolki odciąć końce. Warzywa opłukać i układać warstwami w dużym garnku, przesypując solą. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Warzywa opłukać i osączyć na sicie. Zagotować 250 ml wody z octem, cukrem i przyprawami, dodać warzywa i gotować na małym ogniu 20 minut. Przełożyć o słoików

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin