Ciasto czekoladowo-orzechowe.doc

(535 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowo – orzechowe

Ciasto czekoladowo orzechowe

 

 

Ciasto czekoladowe:
4 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
Kasia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 jaja
1,5 szklanki maki
opakowanie cukru waniliowego

Krem:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g Kasi
czekolada gorzka

Ciasto orzechowe:
6 białek
szklanka cukru
25 dag posiekanych orzechów
2 łyżki maki
łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto czekoladowe: Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu i zagotować mieszając aby się nie przypaliło. Masę wystudzić. Następnie dodawać żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190* przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy aby ostygło.

Ciasto orzechowe: Ubić białka, dodać cukier wymieszać i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Upiec na tej samej blasze co ciasto czekoladowe i również na papierze do pieczenia. Piec ok 20 min (do momentu aż ciasto będzie zarumienione) w temperaturze 200*

Krem: Budynie rozpuścić w pół szklanki mleka, a 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z Kasią.

Na ciasto czekoladowe kładziemy połowę kremu, następnie kładziemy ciasto orzechowe. Wykładamy na nie resztę kremu. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin