Placek czekoladowy bardzo pijany w białym kapeluszu
Składniki
2 duże jaja125 dag margaryny80 g cukru80 g zmielonych orzechów laskowych80 g mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady2 łyżki
słodkiej śmietanki 30%1 łyżeczka proszku do pieczenia
maleńka szczypta solinasączenie: 100-150 ml wódki1 łyżka cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynywykończenie:śmietanka kremówka w sprayu lub 250 ml ubitej na sztywno 30% słodkiej śmietanki z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru.
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem, po jednym wbijać jajka, dalej ucierając aż do dokładnego połączenia składników
i widocznego zwiększenia objętości masy maślano-jajecznej. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszaną ze słodką śmietanką, zmiksować na puch.Wsypać orzechy, mąkę, proszek, sól, połączyć składniki.Piec ok. 30 minut w prostokątnej formie do keksów wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok. 180 st. C przy ustawieniu góra + dół. Przed wyłączeniem piekarnika drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest w środku surowe.Wystudzić, najlepiej odstawić na jeden dzień i dopiero wtedy przekroić na dwa placki. Każdy placek nasączyć alkoholem wymieszanym z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Kroić w kwadraty, tuż przed podaniem dekorować obficie kleksem bitej śmietany. Delektować się prostym, bardzo intensywnym smakiem tego aromatycznego
mocno wilgotnego ciasta.
aneti2