Makowiec japoński.doc

(70 KB) Pobierz
Makowiec japoński

Makowiec japoński

 

makowiec   japoński

Składniki:

·         40 dag maku;

·         20 dag masła;

·         20 dag cukru pudru;

·         20 dag kaszy manny;

·         80 dag jabłek;

·         10-15 dag rodzynek (sparzonych);

·         8 jajek;

·         kilka kropli olejku migdałowego;

·         1 łyżka proszku do pieczenia;

Wykonanie:

Mak sparzyć, odcedzić, wystudzić i i 3 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.

Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin