Śnieżne trufle.doc

(43 KB) Pobierz
Śnieżne trufle

Śnieżne trufle

Składniki na 15 - 20 kuleczek:

·         2/3 szklanki wiórków kokosowych

·         1/2 kostki masła (125 g)

·         1 duża łyżka masła orzechowego (może być i nutella)

·         1/3 szklanki cukru pudru

·         kilka kropel aromatu

waniliowego

·         1 szklanka mleka w proszku (można dać trochę więcej)

Roztopić połowę masła na patelni, wsypać wiórki i zezłocić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i aromatem waniliowym. Ucierając dodawać wiórki kokosowe oraz dosypywać mleko w proszku. Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki (jeśli kulka klei się do rąk dodać więcej mleka w proszku, jeśli się kruszy, dodać więcej masła). Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki

. Przed podaniem otoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego :)

 

Śnieżne trufle

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin