kulki z płatków owsianych.doc

(94 KB) Pobierz
kulki z płatków owsianych

kulki z płatków owsianych

Składniki na około 18 kulek:

·         3 łyżki masła

·         4 łyżki cukru

·         50 g mlecznej czekolady

·         5 łyżek mleka

·         1,5 szklanki płatków owsianych

·         2 łyżki posiekanych migdałów

·         kilka kropel olejku migdałowego

·         2 łyżki rodzynek

·         3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo na polewę: ulubiona czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (kakao to nie jest najlepszy pomysł ;)

2 łyżki masła roztopić na patelni. Wsypać połowę płatków owsianych i cały czas mieszając uprażyć, aż będą złociste. Tuż przed końcem prażenia dodać migdały, tak by one też zdążyły się zarumienić. Odstawić do ostygnięcia.

W rondelku zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać rodzynki i olejek migdałowy, wymieszać dokładnie. Do ciepłej masy czekoladowej wsypać uprażone płatki z migdałami i te nieprażone, dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, klejąca mikstura.

Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe ulepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Udekorować dowolnie: otoczyć w czekoladzie,ozdobić paskami czekolady, itp.  Pozostawić do ostudzenia w chłodnym miejscu.

Słodkie kulki z płatków owsianych

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin