Sałatka jarzynowa z kukurydzą.doc

(496 KB) Pobierz
Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Składniki

·         2-3 duże marchewki

·         1 pietruszka (korzeń)

·         kawałek selera korzeniowego (wielkości dużego kurzego jaja)

·         4 duże ogórki kiszone

·         2-3 jajka

·         40 dag kukurydzy mrożonej albo konserwowej

·         kawałek pora (ok.10 cm śr.3cm, biała i jasnozielona część)

·         1 małe jabłko

·         4 łyżki majonezu

·         4 łyżki jogurtu naturalnego

·         1 łyżka musztardy np. stołowej

·         do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru

Opis przygotowania

Marchewki, pietruszkę i selera wyszorować, ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Pora dokładnie opłukać, pokroić w ćwierć-plasterki, blanszować we wrzątku 30s., dokładnie osączyć. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, tak samo pokroić ogórki. Kukurydzę mrożoną ugotować, wystarczy jej 4-5 min. dokładnie osączyć. Wszystkie składniki w miarę krojenia przekładać do miski. Gdy już wszystko jest pokrojone, oprószyć solą, odrobiną cukru i pieprzem mielonym, wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 1 godz. do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jako przystawkę albo samodzielne danie na lunch czy kolację.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin