Fondue piemonckie.doc

(20 KB) Pobierz
Fondue piemonckie

Fondue piemonckie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g fontiny lub innego sera poltwardego,
400 ml mleka,
100 g masla,
150 g pieczarek,
1 zoltko,
1 starta galka muszkatolowa,
sol, pieprz,
1 bulka pszenna.

1. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Na patelni stopic polowe masla, wlozyc pieczarki i lekko przesmazyc nie rumieniac.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac mleko i
wsypywac rozkruszony ser, stale mieszajac. Gdy powstanie gladka, gesta masa,
dodac do niej przesmazone pieczarki i zdjac z ognia.
3. Wic do fondue zoltko, stale mieszajac. Doprawic pieprzem, galka i ewentualnie odrobina soli.
4. Bulke pokroic na cienkie kromki, posmarowac maslem i usmazyc grzanki.
5. Fondue przelozyc na ogrzane, posmarowane maslem talerzyki i oblozyc grzankami.
6. Do fondue po piemoncku mozna dodac zamiast pieczarek pokrojona trufle. Mase
serowa zagescic zasmazka z masla i maki, rozprowadzona mlekiem.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 72.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin