Fondue piemonckiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.400 g fontiny lub innego sera poltwardego,400 ml mleka,100 g masla,150 g pieczarek,1 zoltko,1 starta galka muszkatolowa,sol, pieprz,1 bulka pszenna.1. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Na patelni stopic polowe masla, wlozyc pieczarki i lekko przesmazyc nie rumieniac.2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac mleko iwsypywac rozkruszony ser, stale mieszajac. Gdy powstanie gladka, gesta masa,dodac do niej przesmazone pieczarki i zdjac z ognia.3. Wic do fondue zoltko, stale mieszajac. Doprawic pieprzem, galka i ewentualnie odrobina soli.4. Bulke pokroic na cienkie kromki, posmarowac maslem i usmazyc grzanki.5. Fondue przelozyc na ogrzane, posmarowane maslem talerzyki i oblozyc grzankami.6. Do fondue po piemoncku mozna dodac zamiast pieczarek pokrojona trufle. Maseserowa zagescic zasmazka z masla i maki, rozprowadzona mlekiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 72.
kapciajerzy1