Grzanki z krewetkami i seremPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.200 g mrozonych krewetek,40 g masla,2 male cebule,4 pomidory,5 lyzek smietany,4 kromki bialego chleba z formy,4 liscie salaty,4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy,sol, pieprz.1. Cebule i pomidory pokroic w plasterki.2. Maslo rozgrzac, udusic cebule i pomidory. Dodac rozmrozone krewetki, doprawic sola i pieprzem, wlac smietane, rozmieszac i zagotowac.3. Z chleba zrobic grzanki, rozlozyc na nich farsz, nastepnie pokrojona na paski salate i przybrac plastrem sera.4. Zapiekac 10-12 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Wyjac, gdy ser calkowicie sie stopi. Podawac gorace z zielona salata i piwem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 40.
kapciajerzy1