pasta z papryki z cebula.doc

(20 KB) Pobierz
BIGOS GALICYJSKI

PASTA Z PAPRYKI Z CEBULĄ

20 dag strąków czerwonej papryki
15 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
1 ząbek czosnku
sól

Strąki papryki umyć i skrajać szypułki. Każdy strąk przekrajać na pół, usunąć nasiona. Oczyszczone strąki włożyć do wrzącej wody i ugotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, włożyć do gotującej papryki. Miękkie warzywa odcedzić. Strąki papryki obrać ze skórki, a następnie wraz z cebulą zmiksować lub przetrzeć przez sito. Czosnek przecisnąć przez specjalną praskę, połączyć z przecierem, dodając olej. Wymieszać, przyprawić odrobiną soli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin