Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami Chicken & mushroom puff pie. Każdy dostaje swoją foremkę, z której wybiera łyżką farsz z kurczaka i pieczarek. Ciasto francuskie przyjemnie się kruszy i wybornie smakuje razem z maślanym sosem z foremki. Do zapiekanki proponuję przygotować sałatkę z pomidorów i cebulki. Można również podać puree z ziemniaków i zielone warzywa. Składniki, 2 porcje:
Kurczak z marynatą: • 300 g piersi kurczaka (1 duża lub 2 małe) • 2 łyżeczki oregano • sól i pieprz • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki oliwy oraz: • 50 g masła • 2 łyżki oleju słonecznikowego • 1 cebula, drobno posiekana • 200 g małych pieczarek • skórka z 1/2 cytryny • 3 łyżki śmietanki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 2 kawałki ciasta francuskiego, większe niż średnice foremek Dodatki: pomidory z cebulą lub szczypiorkiem Wykonanie:
· Wymieszać składniki marynaty, polać nią piersi kurczaka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Kurczaka wyjąć z marynaty, ugotować na parze i pokroić na paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
· Na patelni rozpuścić 1/3 ilości masła i wlać olej. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią, przez około 3 - 4 minuty, pod koniec dodając resztę masła. Dodać skórkę z cytryny i paski piersi kurczaka. Farsz rozłożyć do dwóch foremek i wlać śmietankę, zostawiając 1 łyżeczkę do posmarowania ciasta. Wsypać po łyżce natki pietruszki.
· Położyć ciasto francuskie na foremkę i obkleić nim brzegi formy. Przyciąć nożem resztę ciasta, przebić je nożem na środku robiąc nacięcie długie na 2 cm. Posmarować resztą śmietanki i piec w piekarniku przez 25 minut aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawać w foremkach, z np. sałatką z pomidorów.
Przepis na danie: Magazyn Good Food, trochę zmodyfikowany.
· Zmieniłam np. sposób pieczenia, u mnie w pojedynczych foremkach żaroodpornych, a nie jak w oryginalnym przepisie w jednej, większej formie. Dzięki tej zmianie każdy miał swoją porcję ładnie prezentującego się dania. Potrawa również nie stygła tak szybko, jak w przypadku wyłożenia porcji dania na oddzielne talerze.
· Przepis nie precyzował również sposobu przygotowania kurczaka oraz ilości masła.
· Zmniejszyłam o połowę ilość skórki cytrynowej i podwoiłam ilość pieczarek, aby napełnić przynajmniej w 3/4 naczynka.
· Dodałam natkę pietruszki do farszu oraz pomidory z cebulką na sałatkę.
kapciajerzy1