przepisy.doc

(88 KB) Pobierz

WŁOSKIE KOTLETY MIELONE

[li]1 kg mięsa mielonego
[/li][li]15 dkg parmezanu
[/li][li]2 cebule
[/li][li]odrobiene pieprzu i papryki ostrej
[/li][li]czerowne wytrawne wino[/li]



Wszystkie składniki mieszamy nie dodając soli o dziw:) na początku przez około 15 min. podsmażamy je  na samej patelni a potem smażymy na winie czerwonym wytrawnym i w nim właśnie tkwi cały sekret:) gdyż wino oddziela tłuszcz od mięsa i  dzięki temu jemy czyste mięso bez tłuszczu :)!!!a jaki jest niesamowity smak a o zapachu juz nie wspomnę ........
Kotlety są niesamowite nigdy nie jadłam lepszych

 

 

ZRAZIKI Z KURCZAKA

[li]2 piersi
[/li][li]25 dkg. pieczarek
[/li][li]1 duża cebula
[/li][li]15 dkg boczku, albo i nie
[/li][li]śmietanka do kawy 22% w kartoniku[/li]



pierś kroimy jak na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, pakujemy na środek nadzienie (podsmażoną cebulkę, pieczarki i boczek) i zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy na oleju, wkładamy np. do brytfanki z wodą ( ok. 1/3), dusimy, przyprawiamy, Ja to duszę ok. 25 min., na koniec dolewamy śmietankę, i sosik gotowy.

 

PASZTET

[li]ok, 1 kg. mięsa (pierś, boczek, schab, łopatka)
[/li][li]cebula[/li]



mięsko gotujemy, cebulkę podsmażamy, można też dać np. pieczarki. Mięso mielimy, dodajemy cebule, formę keksową wykładamy folią i układamy zmielone i przyprawione do smaku mięsko z cebulką. Wkładamy do lodówki, jak się "zetnie" jest gotowe. Bardzo fajne do pracy/szkoły z surówką.

MALEŃKIE KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM

[li]mięsko mielone
[/li][li]kolorowe papryki
[/li][li]pieczarki
[/li][li]cebula
[/li][li]przecier pomidorowy[/li]



mielone doprawić do smaku ,tak jak lubimy i zrobić MALUTKIE ALE TO MALUTKIE klopsiki .ugotować we wrzątku.
sos;
-papryki cebulkę i pieczarki pokroić drobniutko ,w mała kosteczkę. Wszystko  zasmażyć w garnuszku, dodać przecier pomidorowy ,przyprawić jak kto lubi, ,dodać klopsiki, powstaje taka potrawka warzywna z klopsikami, sos powinien być podciągnięty mąką, ale z wiadomych przyczyn rezygnujemy z tego typu zakończenia...można dodać dość dużo przecieru i mało wody ,wtedy sam w sobie będzie dość gęsty ;)
bardzo dobre i tanie ;)

SCHABIK ZAMIAST WĘDLINKI

1,5 kg schabu bez kości posypujemy trzema garściami soli  ,ale nie takimi pełnymi :) i tak zostawiamy na trzy godziny .Następnie sól zdrapujemy nożem i wycieramy w ręczniku papierowym ,tak aby był suchy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z góry ziołami :tymianek ,imbir, curry, czosnek i inne które lubicie. I tak pieczemy bez przykrycia ok 35 minut w piekarniku o temp.250 st. Piekarnik musi być wcześniej rozgrzany .Po upieczeniu, natychmiast zawijamy w folie aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Połóżcie najlepiej go na jakimś talerzyku, bo schabik puszcza sok i może wyciec. Jemy go na zimno ,ale można ukroić grubsze plastry i podgrzać.
Dla mnie rewelska ,przynajmniej wiem ,że bez konserwantów .Jutro go upiekę ,bo ślinka mi cieknie :)

CUKINIA ,lub BAKŁAŻAN- FASZEROWANE MIELONYM


[b]Składniki:

[li]Cukinia dość duża (lub bakłażan), przekrojona  na połowę ( wzdłuż)[/li]
[li]Cebula pokrojona w drobną kosteczke [/li]
[li]Mielone w/g uznania wołowe ,wieprzowe lub z indyka ( ilość w zależności od wielkości cukinii)[/li]
[li]czosnek wyciśnięty przez praskę do czosnku[/li]
[li]ser żółty utarty na dużych oczkach tarki[/li]
[li]sól, [/li]
[li]pieprz, [/li]
[li]papryka mielona słodka i ostra
[/li]


Sposób przygotowania:

- cukinie przekrojoną ugotować na parze przez około 15 -20 min
- dusimy cebulkę na patelni
-w tym czasie doprawiamy mielone solą ,pieprzem, papryką i czosnkiem.
-dodajemy podsmażona cebulkę i mieszamy.
- smażymy mięso na patelni ciągle mieszając
- Wyciągamy cukinię i dużą łyżką osuwamy pestki i okalający je miąższ
- nadziewamy cukinie mielonym i posypujemy utartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 25 min ( piekarnik 220 stopni C )

Do tego dania można podać jakąkolwiek surówkę na zimno lub ciepło, pomidor z cebulą i śmietaną z czosnkiem... itd.
Smacznego :)

KURCZAK ALA CARBONARA
Przepis na 2 osoby:

[li]2 duże piersi z kurczaka
[/li][li]2 śmietanki UHT 18%
[/li][li]1 żółtko [/li]


Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na odrobinie oliwy
Podsypujemy pieprzem i solą

Następnie robimy sos:
2 śmietanki wlewamy do głębszego naczynia, dodajemy żółtko i gotujemy chwilę na małym ogniu żeby się nie zważyło

Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę żeby mięsko przeszło sosem

Bezstresowy obiad do pracy

[li]Pieczarki - wg uznania
[/li][li]Por - jeden ( ale kto lubi to i więcej)
[/li][li]Do wyboru: szynka, pierś z kurczaka (wcześniej upieczona, usmażona lub grilowana), ewentualnie każda inna wędlinka lub mięsko z obiadu
[/li][li]trochę żółtego sera[/li]



Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, troszkę solimy, dusimy,
pora kroimy na talarki - najpierw troszkę podsmażamy na oliwie- 1-2 minuty, potem podlewamy woda i dusimy ok 5 minut, trochę solimy, ewentualnie dajemy sos sojowy
pieczarki + pora do przekładamy do pojemnika, dodajemy pokrojone mięsko i posypujemy garścią sera żółtego. Na wierzch wg. uznania: bazylia, szczypior
W pracy wstawiamy di mikrofali na 2-3 minuty i mamy obiad :D
Ja to tego jam jeszcze warzywko np. ogórek kiszony

MOJE ROLADKI

[li]Kilka dużych plastrów żółtego sera (cienko ukrojonych
[/li][li]tyle samo cienkich plastrów chudej szynki
[/li][li]twarożek pełnotłusty (może być mascarpone)
[/li][li]ogórek kiszony, papryka,
[/li][li]sól, pieprz, zioła dowolne (polecam estragon)[/li]



Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim plaster szynki, na nim twarożek wymieszany z ziołami i doprawiony. Rozkładamy twarożek dosyć grubą warstwą na szynce, a na środek kładziemy słupek kiszonego ogórka albo papryki. Zwijamy całość w rulon i zawijamy w folię spożywcza. Do lodówki na przynajmniej pół godziny. Folię zdejmujemy tuż przed podaniem. Serwujemy z sosem śmietanowo-czosnkowym albo innymi cudeńkami .

FANTAZYJNA PYCHOTKA

ja lubię wszystko co ładnie  wygląda wtedy tez smakuje ;] A to jest ekstra:

[li]cebula
[/li][li]czosnek
[/li][li]bazylia
[/li][li]mieso mielone
[/li][li]pomidorki
[/li][li]mozarella[/li]



cebula i czosnek w kostkę kroimy, zioła siekamy , troszkę musztardy( dijon) i troszkę koncentratu pomidorowego (pudliszki) jajo sol pieprz, dodajemy to do mięska. Bełtamy czyt. wyrób z tego fajna masę, i rozsmyraj ją cienko po jakiejś blaszce kapkę oliwy rozetrzyj po niej tez, piec 20 min w 200 st.   gotowy Mięsny placek kroimy na kwadraty i kładziemy na nim serki różne (mozzarellę , żółty) i warzywka i dalej na 10 minutek do piekarnika

ROLADKI Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ
Danie "wykwintne" jak np. przychodzi rodzinka na obiad:

Składniki:

[li]6 pojedynczych piersi z kurczaka
[/li][li]sól
[/li][li]pieprz
[/li][li]1 róża brokułów
[/li][li]kilka liści kapusty włoskiej
[/li][li]1 kostka rosołowa :( - no chyba że macie bulion własnej roboty :D 
[/li][li]kilka ziaren pieprzu
[/li][li]listek laurowy[/li]



Dokładnie opłukać, osuszyć piersi z kurczaka, delikatnie rozbić kuchennym młotkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
Liście kapusty opłukać, z każdego ściąć zgrubiałą łodygę,
różę brokułów opłukać, podzielić na małe różyczki,
na każdym płacie mięsa ułożyć po 2-3 różyczki brokułów, zwinąć w roladkę, owinąć liściem kapusty, obwiązać bawełnianą nitką,
w płaskim naczyniu zagotować ok. 1 l wody z kostką rosołową, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym,
do wrzącego rosołu włożyć roladki, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Podawać z surówkami ( dla rodzinki nie mm może być ryż lub ziemniaczki z wody)

CARPACCIO Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SEREM PLEŚNIOWYM I CHRZANEM

Składniki:

[li]0,6 kg polędwicy wołowej;
[/li][li]1 szklanka śmietanki kremowej;
[/li][li]3 łyżki chrzanu;
[/li][li]1 szklanka pokruszonego sera pleśniowego;
[/li][li]1/2 pęczka szczypiorku lub pietruszki;
[/li][li]2 cytryny;
[/li][li]sól, pieprz;
[/li][li]kilka gałązek roszponki lub innej zimowej sałaty.[/li]



Przygotowanie: 10 minut.
Ilość porcji: 8. Porcja: 283 kcal.

Jak zrobić:
Polędwicę wołową wstaw do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmij z zamrażarki, pokrój w cienkie plastry.
Ubij zimną śmietanę dodaj chrzan, ser pleśniowy, przyprawy, dobrze wymieszaj.
Posiekaj szczypiorek, układaj roszponkę i plastry wołowiny na bułce dodając kleks sosu serowo-śmietanowego, udekoruj szczypiorkiem.
Podawaj z ćwiartkami cytryny.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM

[li]polędwiczki wieprzowe[/li]
[li]ser pleśniowy lub żółty [/li]
[li]olej, sól, pieprz[/li]



polędwiczki wieprz. umyć, obrać z błon, posolić i popieprzyć (można dodać ulubione zioła)
obsmażyć na oleju słonecznikowym (ja dość mocno przyrumieniam)
jak przestygną to naciąć tak żeby zrobić w nich kieszonkę i w tę kieszonkę włożyć dowolny ser pleśniowy lub żółty
zapiąć kieszonkę wykałaczką, polędwiczki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok 40 min (ok 180C)
można je też zwyczajnie upiec w foli i na końcu położyć ser na wierzchu

ŻEBERKA NA KAPUŚCIE

[li]1,5 kg żeberek z tłuszczykiem
[/li][li]1 kg kapusty kiszonej
[/li][li]marynata: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, woda - lub wg gustu[/li]



żeberka zamarynować i zostawić na 24 h w lodówce
Do naczynia żaroodpornego włożyć kapustę kiszoną na wierzch położyć żeberka polać pozostała marynatą.
Piec ok. 1,5 h w tem.180-200 st.
W wersji nie mm na pół godziny przed końcem przykryć żeberka surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, posolić i polać odrobinę olejem.
I obiad dla całej rodziny gotowy:))

ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO

[li]200g mięsa wieprzowego mielonego
[/li][li]6 pieczarek
[/li][li]100g fasoli zielonej
[/li][li]3 plastry sera żółtego[/li]



pieczarki udusić na oliwie z oliwek ,dodać mięso dusić ,dodać przyprawy sol pieprz ,czosnek
przełożyć mięsko do naczynia żaroodpornego położyć na wierzch ugotowana fasolkę ,przykryć serem ,zapiekać około 10 minut w piekarniku 180 stopni,

MIĘSKO ZPIEKANE ZE SZPINAKIEM I RÓŻNYMI PLEŚNIAKAMI

[li]mięso z indyka
[/li][li]szpinak mrożony
[/li][li]różne sery pleśniwe
[/li][li]olej
[/li][li]przyprawy[/li]



mięsko z indyka pokroiłam w cienkie paseczki i podsmażyłam na oleju (+czosnek, zioła, sól, pieprz, chili)
szpinak mrożony odparawałam, dodałam jajko, sól i pieprz
różne sery pleśniowe pokroiłam w kostkę i starłam trochę żółtego
ułożyłam warstwami w naczyniu do zapiekania
mięsko na dole
szpinak
mix serowy na samej górze
zapiekałam ok 30 min w 180stopniah
pyyyyycha :D
mój mąż nie mógł sie nachwalić

BORGACZ
(pożywne danie jednogarnkowe)

[li]50dkg wołowiny b/k
[/li][li]30dkg selera  -niestety gotowany seler ma za wysokie IG.
[/li][li]30dkg pietruszki
[/li][li]30dkg pieczarek
[/li][li]3 cebule
[/li][li]3 ogórki kiszone
[/li][li]po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
[/li][li]pół szklanki ostrego ketchupu (własnej roboty)
[/li][li]3 łyżki koncentratu pomidorowego
[/li][li]4 łyżki oliwy
[/li][li]pieprz cayenne, sól[/li]



Wołowinę pokroić w dość cienkie paski, seler i pietruszkę w słupki, cebulę w kostkę. Mięso i warzywa krótko przesmażyć na połowie rozgrzanej oliwy , przykryć i dusić.
Na pozostałej oliwie usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Przełożyć do rondla z mięsem i dusić do miękkości mięsa.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, oraz ketchup i koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem cayenne.
Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut.

To jest porcja na przyjęcie .dla 6-8 głodnych osób. tak dla siebie odpowiednio zmniejszyć proporcje.
Jeśli na imprezie są osoby nie na diecie to można im podać bogracz z kaszą lub pieczywem.

KOTLETY Z KURCZAKA A'LA DE VOLAY

[li]2 piersi na 6 sztuk
[/li][li]ogórek kiszony
[/li][li]plastry zółtego sera
[/li][li]sół pieprz[/li]



Piersi trzeba rozciąć na długości tak, ze wychodzą 2 duże cienkie płaty, polędwiczki trzeba odciąć i rozbić, doprawić solą i pieprzem i czym kto jeszcze lubi, rozłożyć plastry sera i kawałki ogórka wszystko zwinąć, jeśli się będą rozchodziły to związać jak zrazy, piec na złoty kolor i na prawdę smaczny :D

PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE

Osuszone pałki solimy i pieprzymy smarujemy przecierem i majonezem. Zapiekamy do miękkości.

KURCZAK PIECZONY W SOLI

Na formę do pieczenia (brytfanka, naczynie żaroodporne, firma silikonowa) wsypujemy 1 kg soli i kładziemy na nią bezpośrednio całego kurczaka, parę godzin wcześniej natartego przyprawami (czosnek+sól+pieprz+papryka+olej, ale każdy może wg swojego upodobania). Pieczemy 45 min. w 180 stopniach i następnie przewracamy na drugą stronę. I pieczemy jeszcze z pół godziny. Wyciągamy z soli, porcjujemy i szamamy :)

Moja mama od lat tak piecze kurczaka, a ja dzisiaj zrobiłam to po raz pierwszy. Praktycznie bez roboty. Cos niesamowitego. Mięso jest kruche, ale jednocześnie soczyste - nawet piersi, które zawsze wydają sie być suche. Co ciekawe - kurczak nie nasiąka solą, wcale nie jest słony - no, może trochę skórka, która leżała bezpośrednio na soli. Ale kto z nas je skórę :P

Polecam i życzę smacznego :)

Gorący garnek

[li]1kg wołowiny bez kości (polędwica, rostbef) lub wieprzowiny (łopatka, karkówka),
olej[/li]
[li]2 strąki papryki (żółta i czerwona)[/li]
[li]2 cebule[/li]
[li]2 pomidory[/li]
[li]sól, pieprz, papryka w proszku[/li]

 

Przygotowanie:

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, partiami podsmażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondla.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, zrumienić, dodać do mięsa, dusić 40 min.
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski, umyte pomidory obrać ze skórek, wyjąć pestki, posiekać, dodać do mięsa razem z papryką, dusić jeszcze 15 min.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, można dodać 2-3 łyżki śmietany.

 

Pierś kurczaka zapiekana
pierś kurczaka przeciąć w poprzek ostrym nożem
posolić, posypać ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytryny
włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja włożyłam na godzinę)
żaroodporny półmisek zwilżyć oliwą, położyć mięsko, posypać pokrojoną drobno cebulką, położyć kilka plasterków surowej pieczarki, posypać startym żółtym serem
zapiekać w piekarniku ok. 20 minut

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU
(przepis na ok 6 porcji)

[li]700g dobrej wołowiny pokrojonej w kostkę[/li]
[li]2 drobno posiekane cebule[/li]
[li]puszka pomidorów[/li]
[li]4 posiekane żabki czosnku[/li]
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin