WŁOSKIE KOTLETY MIELONE
[li]1 kg mięsa mielonego[/li][li]15 dkg parmezanu[/li][li]2 cebule[/li][li]odrobiene pieprzu i papryki ostrej [/li][li]czerowne wytrawne wino[/li]
Wszystkie składniki mieszamy nie dodając soli o dziw:) na początku przez około 15 min. podsmażamy je na samej patelni a potem smażymy na winie czerwonym wytrawnym i w nim właśnie tkwi cały sekret:) gdyż wino oddziela tłuszcz od mięsa i dzięki temu jemy czyste mięso bez tłuszczu :)!!!a jaki jest niesamowity smak a o zapachu juz nie wspomnę ........Kotlety są niesamowite nigdy nie jadłam lepszych
ZRAZIKI Z KURCZAKA
[li]2 piersi[/li][li]25 dkg. pieczarek[/li][li]1 duża cebula[/li][li]15 dkg boczku, albo i nie[/li][li]śmietanka do kawy 22% w kartoniku[/li]
pierś kroimy jak na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, pakujemy na środek nadzienie (podsmażoną cebulkę, pieczarki i boczek) i zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy na oleju, wkładamy np. do brytfanki z wodą ( ok. 1/3), dusimy, przyprawiamy, Ja to duszę ok. 25 min., na koniec dolewamy śmietankę, i sosik gotowy.
PASZTET
[li]ok, 1 kg. mięsa (pierś, boczek, schab, łopatka)[/li][li]cebula[/li]
mięsko gotujemy, cebulkę podsmażamy, można też dać np. pieczarki. Mięso mielimy, dodajemy cebule, formę keksową wykładamy folią i układamy zmielone i przyprawione do smaku mięsko z cebulką. Wkładamy do lodówki, jak się "zetnie" jest gotowe. Bardzo fajne do pracy/szkoły z surówką.
MALEŃKIE KLOPSIKI W SOSIE WARZYWNYM
[li]mięsko mielone[/li][li]kolorowe papryki[/li][li]pieczarki[/li][li]cebula[/li][li]przecier pomidorowy[/li]
mielone doprawić do smaku ,tak jak lubimy i zrobić MALUTKIE ALE TO MALUTKIE klopsiki .ugotować we wrzątku.sos;-papryki cebulkę i pieczarki pokroić drobniutko ,w mała kosteczkę. Wszystko zasmażyć w garnuszku, dodać przecier pomidorowy ,przyprawić jak kto lubi, ,dodać klopsiki, powstaje taka potrawka warzywna z klopsikami, sos powinien być podciągnięty mąką, ale z wiadomych przyczyn rezygnujemy z tego typu zakończenia...można dodać dość dużo przecieru i mało wody ,wtedy sam w sobie będzie dość gęsty ;)bardzo dobre i tanie ;)
SCHABIK ZAMIAST WĘDLINKI1,5 kg schabu bez kości posypujemy trzema garściami soli ,ale nie takimi pełnymi :) i tak zostawiamy na trzy godziny .Następnie sól zdrapujemy nożem i wycieramy w ręczniku papierowym ,tak aby był suchy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy z góry ziołami :tymianek ,imbir, curry, czosnek i inne które lubicie. I tak pieczemy bez przykrycia ok 35 minut w piekarniku o temp.250 st. Piekarnik musi być wcześniej rozgrzany .Po upieczeniu, natychmiast zawijamy w folie aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Połóżcie najlepiej go na jakimś talerzyku, bo schabik puszcza sok i może wyciec. Jemy go na zimno ,ale można ukroić grubsze plastry i podgrzać.Dla mnie rewelska ,przynajmniej wiem ,że bez konserwantów .Jutro go upiekę ,bo ślinka mi cieknie :)
CUKINIA ,lub BAKŁAŻAN- FASZEROWANE MIELONYM [b]Składniki:
[li]Cukinia dość duża (lub bakłażan), przekrojona na połowę ( wzdłuż)[/li][li]Cebula pokrojona w drobną kosteczke [/li][li]Mielone w/g uznania wołowe ,wieprzowe lub z indyka ( ilość w zależności od wielkości cukinii)[/li][li]czosnek wyciśnięty przez praskę do czosnku[/li][li]ser żółty utarty na dużych oczkach tarki[/li][li]sól, [/li][li]pieprz, [/li][li]papryka mielona słodka i ostra[/li]
Sposób przygotowania:- cukinie przekrojoną ugotować na parze przez około 15 -20 min- dusimy cebulkę na patelni-w tym czasie doprawiamy mielone solą ,pieprzem, papryką i czosnkiem.-dodajemy podsmażona cebulkę i mieszamy.- smażymy mięso na patelni ciągle mieszając- Wyciągamy cukinię i dużą łyżką osuwamy pestki i okalający je miąższ- nadziewamy cukinie mielonym i posypujemy utartym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 25 min ( piekarnik 220 stopni C )Do tego dania można podać jakąkolwiek surówkę na zimno lub ciepło, pomidor z cebulą i śmietaną z czosnkiem... itd.Smacznego :)
KURCZAK ALA CARBONARAPrzepis na 2 osoby:
[li]2 duże piersi z kurczaka[/li][li]2 śmietanki UHT 18%[/li][li]1 żółtko [/li]
Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na odrobinie oliwy Podsypujemy pieprzem i soląNastępnie robimy sos:2 śmietanki wlewamy do głębszego naczynia, dodajemy żółtko i gotujemy chwilę na małym ogniu żeby się nie zważyłoMieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę żeby mięsko przeszło sosem
Bezstresowy obiad do pracy
[li]Pieczarki - wg uznania[/li][li]Por - jeden ( ale kto lubi to i więcej)[/li][li]Do wyboru: szynka, pierś z kurczaka (wcześniej upieczona, usmażona lub grilowana), ewentualnie każda inna wędlinka lub mięsko z obiadu[/li][li]trochę żółtego sera[/li]
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, troszkę solimy, dusimy,pora kroimy na talarki - najpierw troszkę podsmażamy na oliwie- 1-2 minuty, potem podlewamy woda i dusimy ok 5 minut, trochę solimy, ewentualnie dajemy sos sojowypieczarki + pora do przekładamy do pojemnika, dodajemy pokrojone mięsko i posypujemy garścią sera żółtego. Na wierzch wg. uznania: bazylia, szczypiorW pracy wstawiamy di mikrofali na 2-3 minuty i mamy obiad :DJa to tego jam jeszcze warzywko np. ogórek kiszony
MOJE ROLADKI
[li]Kilka dużych plastrów żółtego sera (cienko ukrojonych[/li][li]tyle samo cienkich plastrów chudej szynki[/li][li]twarożek pełnotłusty (może być mascarpone)[/li][li]ogórek kiszony, papryka, [/li][li]sól, pieprz, zioła dowolne (polecam estragon)[/li]
Bierzemy plaster sera, kładziemy na nim plaster szynki, na nim twarożek wymieszany z ziołami i doprawiony. Rozkładamy twarożek dosyć grubą warstwą na szynce, a na środek kładziemy słupek kiszonego ogórka albo papryki. Zwijamy całość w rulon i zawijamy w folię spożywcza. Do lodówki na przynajmniej pół godziny. Folię zdejmujemy tuż przed podaniem. Serwujemy z sosem śmietanowo-czosnkowym albo innymi cudeńkami .
FANTAZYJNA PYCHOTKAja lubię wszystko co ładnie wygląda wtedy tez smakuje ;] A to jest ekstra:
[li]cebula[/li][li]czosnek[/li][li]bazylia[/li][li]mieso mielone[/li][li]pomidorki[/li][li]mozarella[/li]
cebula i czosnek w kostkę kroimy, zioła siekamy , troszkę musztardy( dijon) i troszkę koncentratu pomidorowego (pudliszki) jajo sol pieprz, dodajemy to do mięska. Bełtamy czyt. wyrób z tego fajna masę, i rozsmyraj ją cienko po jakiejś blaszce kapkę oliwy rozetrzyj po niej tez, piec 20 min w 200 st. gotowy Mięsny placek kroimy na kwadraty i kładziemy na nim serki różne (mozzarellę , żółty) i warzywka i dalej na 10 minutek do piekarnika
ROLADKI Z KAPUSTĄ WŁOSKĄDanie "wykwintne" jak np. przychodzi rodzinka na obiad: Składniki:
[li]6 pojedynczych piersi z kurczaka [/li][li]sól [/li][li]pieprz [/li][li]1 róża brokułów [/li][li]kilka liści kapusty włoskiej [/li][li]1 kostka rosołowa :( - no chyba że macie bulion własnej roboty :D [/li][li]kilka ziaren pieprzu [/li][li]listek laurowy[/li]
Dokładnie opłukać, osuszyć piersi z kurczaka, delikatnie rozbić kuchennym młotkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.Liście kapusty opłukać, z każdego ściąć zgrubiałą łodygę,różę brokułów opłukać, podzielić na małe różyczki,na każdym płacie mięsa ułożyć po 2-3 różyczki brokułów, zwinąć w roladkę, owinąć liściem kapusty, obwiązać bawełnianą nitką,w płaskim naczyniu zagotować ok. 1 l wody z kostką rosołową, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym,do wrzącego rosołu włożyć roladki, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.Podawać z surówkami ( dla rodzinki nie mm może być ryż lub ziemniaczki z wody)
CARPACCIO Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SEREM PLEŚNIOWYM I CHRZANEMSkładniki:
[li]0,6 kg polędwicy wołowej; [/li][li]1 szklanka śmietanki kremowej; [/li][li]3 łyżki chrzanu; [/li][li]1 szklanka pokruszonego sera pleśniowego; [/li][li]1/2 pęczka szczypiorku lub pietruszki; [/li][li]2 cytryny; [/li][li]sól, pieprz; [/li][li]kilka gałązek roszponki lub innej zimowej sałaty.[/li]
Przygotowanie: 10 minut. Ilość porcji: 8. Porcja: 283 kcal. Jak zrobić:Polędwicę wołową wstaw do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.Wyjmij z zamrażarki, pokrój w cienkie plastry.Ubij zimną śmietanę dodaj chrzan, ser pleśniowy, przyprawy, dobrze wymieszaj.Posiekaj szczypiorek, układaj roszponkę i plastry wołowiny na bułce dodając kleks sosu serowo-śmietanowego, udekoruj szczypiorkiem.Podawaj z ćwiartkami cytryny.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM
[li]polędwiczki wieprzowe[/li][li]ser pleśniowy lub żółty [/li][li]olej, sól, pieprz[/li]
polędwiczki wieprz. umyć, obrać z błon, posolić i popieprzyć (można dodać ulubione zioła)obsmażyć na oleju słonecznikowym (ja dość mocno przyrumieniam)jak przestygną to naciąć tak żeby zrobić w nich kieszonkę i w tę kieszonkę włożyć dowolny ser pleśniowy lub żółtyzapiąć kieszonkę wykałaczką, polędwiczki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok 40 min (ok 180C)można je też zwyczajnie upiec w foli i na końcu położyć ser na wierzchu
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE
[li]1,5 kg żeberek z tłuszczykiem[/li][li]1 kg kapusty kiszonej [/li][li]marynata: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, woda - lub wg gustu[/li]
żeberka zamarynować i zostawić na 24 h w lodówceDo naczynia żaroodpornego włożyć kapustę kiszoną na wierzch położyć żeberka polać pozostała marynatą.Piec ok. 1,5 h w tem.180-200 st.W wersji nie mm na pół godziny przed końcem przykryć żeberka surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, posolić i polać odrobinę olejem.I obiad dla całej rodziny gotowy:))
ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO
[li]200g mięsa wieprzowego mielonego [/li][li]6 pieczarek[/li][li]100g fasoli zielonej [/li][li]3 plastry sera żółtego[/li]
pieczarki udusić na oliwie z oliwek ,dodać mięso dusić ,dodać przyprawy sol pieprz ,czosnek przełożyć mięsko do naczynia żaroodpornego położyć na wierzch ugotowana fasolkę ,przykryć serem ,zapiekać około 10 minut w piekarniku 180 stopni,
MIĘSKO ZPIEKANE ZE SZPINAKIEM I RÓŻNYMI PLEŚNIAKAMI
[li]mięso z indyka[/li][li]szpinak mrożony[/li][li]różne sery pleśniwe[/li][li]olej[/li][li]przyprawy[/li]
mięsko z indyka pokroiłam w cienkie paseczki i podsmażyłam na oleju (+czosnek, zioła, sól, pieprz, chili)szpinak mrożony odparawałam, dodałam jajko, sól i pieprzróżne sery pleśniowe pokroiłam w kostkę i starłam trochę żółtego ułożyłam warstwami w naczyniu do zapiekania mięsko na doleszpinakmix serowy na samej górzezapiekałam ok 30 min w 180stopniahpyyyyycha :Dmój mąż nie mógł sie nachwalić
BORGACZ(pożywne danie jednogarnkowe)
[li]50dkg wołowiny b/k[/li][li]30dkg selera -niestety gotowany seler ma za wysokie IG. [/li][li]30dkg pietruszki[/li][li]30dkg pieczarek[/li][li]3 cebule[/li][li]3 ogórki kiszone[/li][li]po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej[/li][li]pół szklanki ostrego ketchupu (własnej roboty)[/li][li]3 łyżki koncentratu pomidorowego[/li][li]4 łyżki oliwy[/li][li]pieprz cayenne, sól[/li]
Wołowinę pokroić w dość cienkie paski, seler i pietruszkę w słupki, cebulę w kostkę. Mięso i warzywa krótko przesmażyć na połowie rozgrzanej oliwy , przykryć i dusić.Na pozostałej oliwie usmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Przełożyć do rondla z mięsem i dusić do miękkości mięsa.Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, oraz ketchup i koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem cayenne.Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut.To jest porcja na przyjęcie .dla 6-8 głodnych osób. tak dla siebie odpowiednio zmniejszyć proporcje.Jeśli na imprezie są osoby nie na diecie to można im podać bogracz z kaszą lub pieczywem.
KOTLETY Z KURCZAKA A'LA DE VOLAY
[li]2 piersi na 6 sztuk[/li][li]ogórek kiszony[/li][li]plastry zółtego sera[/li][li]sół pieprz[/li]
Piersi trzeba rozciąć na długości tak, ze wychodzą 2 duże cienkie płaty, polędwiczki trzeba odciąć i rozbić, doprawić solą i pieprzem i czym kto jeszcze lubi, rozłożyć plastry sera i kawałki ogórka wszystko zwinąć, jeśli się będą rozchodziły to związać jak zrazy, piec na złoty kolor i na prawdę smaczny :D
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANEOsuszone pałki solimy i pieprzymy smarujemy przecierem i majonezem. Zapiekamy do miękkości.
KURCZAK PIECZONY W SOLINa formę do pieczenia (brytfanka, naczynie żaroodporne, firma silikonowa) wsypujemy 1 kg soli i kładziemy na nią bezpośrednio całego kurczaka, parę godzin wcześniej natartego przyprawami (czosnek+sól+pieprz+papryka+olej, ale każdy może wg swojego upodobania). Pieczemy 45 min. w 180 stopniach i następnie przewracamy na drugą stronę. I pieczemy jeszcze z pół godziny. Wyciągamy z soli, porcjujemy i szamamy :)Moja mama od lat tak piecze kurczaka, a ja dzisiaj zrobiłam to po raz pierwszy. Praktycznie bez roboty. Cos niesamowitego. Mięso jest kruche, ale jednocześnie soczyste - nawet piersi, które zawsze wydają sie być suche. Co ciekawe - kurczak nie nasiąka solą, wcale nie jest słony - no, może trochę skórka, która leżała bezpośrednio na soli. Ale kto z nas je skórę :PPolecam i życzę smacznego :)
Gorący garnek
[li]1kg wołowiny bez kości (polędwica, rostbef) lub wieprzowiny (łopatka, karkówka),olej[/li][li]2 strąki papryki (żółta i czerwona)[/li][li]2 cebule[/li][li]2 pomidory[/li][li]sól, pieprz, papryka w proszku[/li]
Przygotowanie:Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej, partiami podsmażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondla. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, zrumienić, dodać do mięsa, dusić 40 min.Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski, umyte pomidory obrać ze skórek, wyjąć pestki, posiekać, dodać do mięsa razem z papryką, dusić jeszcze 15 min.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku, można dodać 2-3 łyżki śmietany.
Pierś kurczaka zapiekanapierś kurczaka przeciąć w poprzek ostrym nożemposolić, posypać ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytrynywłożyć do lodówki na jakiś czas ( ja włożyłam na godzinę)żaroodporny półmisek zwilżyć oliwą, położyć mięsko, posypać pokrojoną drobno cebulką, położyć kilka plasterków surowej pieczarki, posypać startym żółtym seremzapiekać w piekarniku ok. 20 minut
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU(przepis na ok 6 porcji)
[li]700g dobrej wołowiny pokrojonej w kostkę[/li][li]2 drobno posiekane cebule[/li][li]puszka pomidorów[/li] [li]4 posiekane żabki czosnku[/li]...
ZlotaLwica-666