Alfajores - markizy migdałowe
· 25 dag mielonych migdałów
· 30 dag masła
· 22 dag cukru
· skórka z 1 cytryny
· olejek waniliowy
· olejek migdałowy
· 3 jajka
· 25 dag mąki
Utrzyj masło z cukrem, dodając po parę kropli obu olejków. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaj mąkę wymieszaną z migdałami i zagnieć. Ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj, powycinaj kółka. Piecz 20 minut na blasze nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Składaj po dwa kółeczka, przekładając je dżemem, stopioną czekoladą lub kremem kajmakowym (patrz przepis obok)
Składniki ¾ kostki miękkiego masła1 szklanka cukru-pudru6 łyżek ciemnego holenderskiego kakao w proszku1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 żółtko1 łyżka mleka1 ½ szklanki mąki uniwersalnej½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki solicukier - puder do posypaniaPrzygotowanieUtrzeć masło w misce na puszystą kremową masę. Do miski z masłem przesiać cukier-puder oraz kakao i zmieszać składniki. Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i mleko; zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszać za pomocą łopatki, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w plastykową folię, uformować dysk i chłodzić przez 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 160º C. Na oprószonej cukrem - pudrem powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wyciąć z ciasta niewielkie ciasteczka o dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. Ostudzić ciasteczka i posypać cukrem-pudrem. Ciasto na ciasteczka można zamrażać. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 tygodnie.
ELEGANCKIE MARKIZY KAKAOWEUpiec niewielkie okrągłe ciasteczka według przepisu podstawowego, ostudzić. Nadzieniebiałko 1 jajka1 ¾ szklanki cukru-pudru2-3 krople ekstraktu miętowegoPrzygotowanieUcierać w misce białko, dosypując po dwie łyżki cukru-pudru, aż powstanie miękka masa. Zagnieść ją z pozostałym cukrem-pudrem i ekstraktem miętowym, aż uzyska konsystencję plasteliny. Jeśli masa się klei, dodać więcej cukru-pudru, a jeśli jest za sucha – dolać odrobinę wody.Utoczyć z miętowego nadzienia kulkę wielkości dużego winogrona, lekko ją spłaszczyć i włożyć pomiędzy dwa ciasteczka. Delikatnie ścisnąć ciastka, aż masa dojdzie do krawędzi markizy. Markizy można polać czekoladą lub oprószyć cukrem-pudrem.
Składniki na ciasto:
*20 dag masła
*10 dag cukru pudru
*torebka cukru waniliowego
*sól
*5 dag wiórków kokosowych
*1 pomarańcza
*30 dag mąki (ja potrzebowałam nieco więcej)
*jajko
*3 łyżki soku pomarańczowego
*łyżka margaryny
*dżem pomarańczowy
Do dekoracji:
*opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej
*4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę.
Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić ciasto.
Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wyciąć z niego romby lub trójkąty albo dowolne kształty. My skorzystaliśmy z foremek, które używaliśmy robiąc pierniczki, a więc mamy gwiazdki i serduszka. :)
Ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną dużej blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być jasnozłote.
Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka.
Sklejone ciasteczka pokryć polewą i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego ! :)
Masa kokosowa do wafelków, ciasteczek i wyjadania łyżeczką z garnuszka
składniki:
1/2 kostki masła
1/4 szkl cukru
1 op. wiórków kokosowych
1/4 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
Zagotować masło, cukier i mleko. Wsypać wiórki i przesiane mleko w proszku. Ciepłą masą przekładać ciasteczka.Zamiast wiórków można dodać zmielone orzechy lub łyżkę kakao.
Plus oczywiście rozpuszczona mleczna czekolada na wierzch.
Małe serduszka, intensywnie czekoladowe, słodko-gorzkie, smakowite i bardzo uzależniające :)
Idealne na elegancką herbatkę albo jako podarunek dla Kogoś Bardzo Kochanego.
Lub, po prostu, jako sposób na owocne spędzenie nudnawego popołudnia w kuchni.
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 szczypta soli
W miseczce rozpuścić i ostudzić czekoladę, ubić mikserem z cukrem i żółtkami. Masło rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką. Po godzinnym pobycie w lodówce ciasto partiami rozwałkowywać i wycinać foremką serduszka. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.
Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną z łyżką śmietanki czekoladą deserową lub posypać lekko cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 15
· CIASTO:
· 12 dag margaryny
· 1 jajko
· 4 łyżki drobno zmielonych orzechów
· 0,5 szklanki cukru
· 1,5 szklanki mąki
· 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
· KREM:
· 1/3 kostki masła
· opakowanie cukru waniliowego
· 4 łyżki cukru pudru
· ew. zmielone orzechy
Proste w wykonaniu i bardzo dobre ciasteczka
Ciasto:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, orzechy i kawę, całość wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1,5-2 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i okrągła foremką wyciąć 30 krążków (średnica ok. 7 cm). Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i piec ok. 12 minut w temp. 210 st. C.
Krem:
Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać orzechy i wymieszać. Połowę wystudzonych ciasteczek posmarować kremem. Złożyć po dwa krążki, lekko dociskając.
Wierzch ciasteczek można polukrować albo oblać czekoladą.
5
dotkad