TORT Z KREMEM TRUSKAWKOWYM Składniki: Krem: * 70 dag truskawek * sok z połowy cytryny * 5 łyżek cukru * 5 łyżeczek żelatyny * 50 dag śmietany 22% * 25 dag śmietany 30% Biszkopt: * 6 jajek * pół szklanki mąki pszennej * pół szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 torebka cukru waniliowego Przygotowanie: Biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę. Po upieczeniu ciasto należy przekroić na dwie części w poprzek i ostudzić. Krem: Zmiksować 25 dag truskawek z sokiem cytryny i 5 łyżkami cukru. Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny, dodać do musu. Połączyć to z 50 dag śmietany 22 %. Odstawić w chłodne miejsce, by lekko stężało. Następnie należy ubić na sztywno 25 dag śmietanki 30 % i natychmiast dodać ją do masy truskawkowej, dołożyć do masy 25 dag truskawek pokrojonych w drobną kostkeczkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Ochłodzony, tężejacy krem nałóż na biszkot. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Udekoruj wciskając połówki truskawek w krem, a na wierzchu - układając je schodkowo.
dotkad